The Pond Library

Zo houd je vissen gezond: 4 cruciale factoren

vis-welzijn

Ontdek de belangrijkste aspecten van viswelzijn om visziekten te voorkomen en de levenskwaliteit van je vissen te verbeteren

Visziekten treden op door een samenloop van omstandigheden. Gezonde vissen in gezond water, die in contact komen met ziekteverwekkers, kunnen zich voldoende beschermen en niet ziek worden. Voorkom visziekten door gezonde omstandigheden te handhaven en preventieve maatregelen te nemen.

Waterkwaliteit en leefomstandigheden van vissen

Vissen hebben specifieke eisen voor hun leefomgeving en waterkwaliteit. Als de waterkwaliteit slecht is, verzwakt de vis en kan hij geen antistoffen tegen ziekteverwekkers aanmaken. Hierdoor wordt hij vatbaar voor ziekten. Om de gezondheid van de vis te waarborgen, is het belangrijk om te zorgen voor goede waterkwaliteit, met speciale aandacht voor de niveaus van ammoniak, nitriet, pH en zuurstof. Ook het onderhoud van het filter en het voeren van de vis zijn van belang.

De vissen zelf

De weerstand van de vis speelt een belangrijke rol bij zijn gezondheid. Stressvolle omstandigheden verzwakken de vis en kunnen leiden tot problemen. Stress kan veroorzaakt worden door factoren zoals een te drukke vispopulatie in de vijver, een te kleine of ondiepe vijver, slechte waterkwaliteit, schommelende temperaturen, medicijnen en transportomstandigheden.

Ziekteverwekkers

Ziekteverwekkers zijn altijd aanwezig in vijvers en vissen. Geen enkele vis is volledig vrij van parasieten, en schadelijke bacteriën kunnen ook in gezonde vissen latent aanwezig zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze organismen zich niet kunnen vermenigvuldigen en problemen kunnen veroorzaken. Dit kan worden bereikt door ervoor te zorgen dat de ziekteverwekkers zich niet explosief kunnen vermenigvuldigen en dat de vis hun aanvallen kan weerstaan.

Hygiëne en controle

Hygiëne is van groot belang om ziekten te voorkomen. Vuil materiaal en een slecht onderhouden vijver of filter vergroten de kans op ziekten aanzienlijk. Bij het toevoegen van nieuwe planten en vissen is het belangrijk om deze te controleren op parasieten. Levend voer moet vermeden worden omdat dit een hoog risico op parasieten met zich meebrengt.

Nuttige tips:

  • Het uitzetten van nieuwe vissen kan potentieel de gevaarlijkste onderneming zijn om ziekten te verspreiden. Koop daarom altijd bij dezelfde handelaar die een goede reputatie heeft.
  • Spoel nieuwe planten altijd af voordat je ze in je vijver plaatst.
  • Verzamel niets uit de natuur om in je tuin- of koivijver te plaatsen. De kans op een ziekte is groot.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.