The Pond Library

Zo houd je vissen gezond: 4 cruciale factoren

Vis Welzijn

Ontdek de belangrijkste aspecten van viswelzijn om visziekten te voorkomen en de levenskwaliteit van je vissen te verbeteren

Visziekten treden op door een samenloop van omstandigheden. Gezonde vissen in gezond water, die in contact komen met ziekteverwekkers, kunnen zich voldoende beschermen en niet ziek worden. Voorkom visziekten door gezonde omstandigheden te handhaven en preventieve maatregelen te nemen.

Waterkwaliteit en leefomstandigheden van vissen

Vissen hebben specifieke eisen voor hun leefomgeving en waterkwaliteit. Als de waterkwaliteit slecht is, verzwakt de vis en kan hij geen antistoffen tegen ziekteverwekkers aanmaken. Hierdoor wordt hij vatbaar voor ziekten. Om de gezondheid van de vis te waarborgen, is het belangrijk om te zorgen voor goede waterkwaliteit, met speciale aandacht voor de niveaus van ammoniak, nitriet, pH en zuurstof. Ook het onderhoud van het filter en het voeren van de vis zijn van belang.

De vissen zelf

De weerstand van de vis speelt een belangrijke rol bij zijn gezondheid. Stressvolle omstandigheden verzwakken de vis en kunnen leiden tot problemen. Stress kan veroorzaakt worden door factoren zoals een te drukke vispopulatie in de vijver, een te kleine of ondiepe vijver, slechte waterkwaliteit, schommelende temperaturen, medicijnen en transportomstandigheden.

Ziekteverwekkers

Ziekteverwekkers zijn altijd aanwezig in vijvers en vissen. Geen enkele vis is volledig vrij van parasieten, en schadelijke bacteriën kunnen ook in gezonde vissen latent aanwezig zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze organismen zich niet kunnen vermenigvuldigen en problemen kunnen veroorzaken. Dit kan worden bereikt door ervoor te zorgen dat de ziekteverwekkers zich niet explosief kunnen vermenigvuldigen en dat de vis hun aanvallen kan weerstaan.

Hygiëne en controle

Hygiëne is van groot belang om ziekten te voorkomen. Vuil materiaal en een slecht onderhouden vijver of filter vergroten de kans op ziekten aanzienlijk. Bij het toevoegen van nieuwe planten en vissen is het belangrijk om deze te controleren op parasieten. Levend voer moet vermeden worden omdat dit een hoog risico op parasieten met zich meebrengt.

Nuttige tips:

  • Het uitzetten van nieuwe vissen kan potentieel de gevaarlijkste onderneming zijn om ziekten te verspreiden. Koop daarom altijd bij dezelfde handelaar die een goede reputatie heeft.
  • Spoel nieuwe planten altijd af voordat je ze in je vijver plaatst.
  • Verzamel niets uit de natuur om in je tuin- of koivijver te plaatsen. De kans op een ziekte is groot.
Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.