The Pond Library

Filteronderhoud voor dummies

Vijverliefhebbers hebben vlug de gedachte dat een schone filter het water beter zuivert dan een vuile filter. Dat is voor een deel waarheid maar niet helemaal. Een goede filter heeft een combinatie van een aantal filtermethodes op de juiste plaats en elke filtermethode vraagt een ander onderhoud. Veel vijverliefhebbers zien de filter als één geheel met gelijkwaardige filtermaterialen maar er is toch een verschil. We onderscheiden in een doordachte filter drie filtermethodes:

 • voorfilter
 • mechanische filtermethode
 • biologische filtermethode

Bovenstaande opsomming is niet zomaar opgeschreven maar geeft de juiste vulgorde aan van de plaats in het filter. De voorfilter, als die er is, en/of de mechanische filtermethode krijgen het eerste en meeste vuil te verwerken en zullen dan ook het vaaks gereinigd moeten worden.

Voorfilter

Zo is de voorfilter het eerste deel in de filterketen wat het meeste, grofste en de grootste hoeveelheid vuil zal moeten verwerken. Een voorfilter is niet altijd aanwezig. De voorfilter kan een vortex of een zeef zijn dat het grootste en meeste vuil voor zijn rekening neemt. De voorfilter zal dan ook het vaakst en zo goed mogelijk moeten worden gereinigd. Een nieuw voorfilter systeem is de trommelfilter.

Voorfilters zijn bedacht om een zo snel mogelijk onderhoud door te voeren zoals openzetten van een kraan of reinigen van de zeef.

Mechanische filtermethode

Bij de mechanische filtermethode zal het vuil in een tweede stap (ook eerste stap als er geen voorfilter is) door een aantal mechanische filtermaterialen zoals borstels, schuimmatten tegengehouden worden. Deze filtermaterialen zullen het kleinere organische vuil opvangen dat het eventuele voorfilter passeerde. Deze filtermaterialen zijn dicht van structuur om zoveel mogelijk vuil tegen te houden. Ook hier zal er heel regelmatig moeten worden gereinigd. Zeker wanneer het filtersysteem niet zou beschikken over een voorfilter zullen ook de borstels het grofste en meeste vuil te verwerken krijgen. In de zomerperiode zal men meer moeten reinigen omdat meer organisch zweefvuil in het water mee circuleert. (veroorzaakt door de activiteit van dierlijk leven zoals vissen,¦.)

Mechanische filtermaterialen zal men regelmatig moeten controleren op dichtslippen en regelmatig moeten reinigen, afhankelijk van de organische belasting. Deze filtermaterialen mag men afspoelen met de tuinslang of onderdompelen in een emmer met water.

Biologische filtermethode

Op het einde van de filterketen hebben we één of meerdere biologische filtermaterialen (Japanse matten, substraat,enz) ie in een laatste stap verder het water zuiveren van het nog kleinere organische vuil. Deze biologische filtermaterialen bieden huisvesting aan de miljarden nuttige bacteriën, nodig voor het omzetten van (schadelijke) afvalstoffen naar minder schadelijke stoffen. De biologische filtermaterialen zijn dan ook het delicaatst in onderhoud en er moet voorzichtig worden omgesprongen met het schoonmaken ervan. Bij een goed gebouwde filter zullen voorfilter en mechanische filtering het biologische filterdeel ontlasten van zoveel mogelijk organisch vuil zodat de bacteriekulonie in een zuurstofrijke omgeving kan uitgroeien en het nuttige afbraakwerk van afvalstoffen kan vulmaken. In principe maakt men de biologische filtermaterialen minder vaak schoon zodat de bacteriekulonie op peil blijft. Maar al te vaak wordt hier de zonde begaan om ook de biologische filtermaterialen telkens mee schoon te maken wanneer men voorfilter en of mechanische filtermaterialen gaat reinigen. Dit is niet nodig. Wanneer blijkt dat met de loop der tijd toch teveel organisch vuil de biologische filtermaterialen belasten zal men voorzichtig en best in meerdere fases dit biologische deel voorzichtig reinigen of deels reinigen door het spoelen met vijverwater.

De spelregels

 • Gebruik in geen geval detergenten of andere reinigingsmiddelen
 • Het is beter vaker te onderhouden dan te weinig om een zuurstofrijk milieu in het filter te waarborgen. Filters met teveel organisch afval ontwikkelen een anaërobe omgeving.
 • Gebruik nooit vers stadswater voor reiniging van de biologische filtermaterialen
 • De filtergedeeltes zullen vaker en grondiger moeten gereinigd worden als ze meer vooraan in de filterketen staan
 • In de zomer zal meer moeten gereinigd worden dan in de winterperiodes
 • Behandel het biologische filtergedeelte niet zoals voorfilter en het mechanische filtergedeelte
 • Extra, nieuwe bacteriën toevoegen na omspoelen van de biologische filtermaterialen bevordert de heraangroei van de bacteriekulonie.
 • Werk door aan het filteronderhoud want bij een meer dan 2 uur droogstaande filter sterven veel bacteriën.
Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.