Filters die in de handel worden aangeboden zijn voorzien van verschillende soorten filtermaterialen. Na de mechanische filtermaterialen vinden we de biologische filtermaterialen die instaan voor de huisvesting van de nuttige bacteriën Het doel van de biologische filtermaterialen is het zoveel mogelijk huisvesten van nuttige bacteriën in een zuurstofrijke omgeving en dit op een zo klein mogelijk plaats. Goede biologische filtermaterialen hebben een zo groot mogelijke aanhechtingsoppervlakte voor de bacteriën. Voor het waarborgen van een goed milieu voor de bacteriën is een degelijke mechanische filtering noodzakelijk.
In dit artikel:
- Japanse filtermat, een klassieker en massaal gebruikt
- Matala matten als concurrent voor de Japanse mat
- Substraten zoals lave, alfagrog en andere
- Flocor of ook bioringen
- Keramische pijpjes
- Beads of kraaltjes voor beadfilters
- Kaldness voor toepassing in bewegend bed
- Bacteria house, keramische filtermateriaal voor Bakki showers (druppelfilters)
- Bioballen
Er zijn heel wat biologische filtermaterialen in de handel te verkrijgen. Het filter kan u zelf voorzien van een aantal biologische filtermaterialen en dan kan u naar eigen keuze kiezen uit een groot aanbod om uw filter te voorzien van een goede biologische filtering
Japanse filtermat
Japanse filtermatten zijn een klassieker onder de biologische filtermaterialen en worden massaal gebruikt bij de filtratie van koivijvers . Ze zijn sterk, en éénvoudig te onderhouden. Naast deze aantrekkelijke eigenschap huisvesten ze ook een grote bacteriekolonie. Japanse filtermatten worden heel vaak net na de laatste mechanische filtering geplaatst en voorzien van tussenstrippen om dichtslippen te voorkomen of in combinatie met matala matten. Hun weefselstructuur is ideaal voor zowel het huisvesten van voldoende bacteriën als het garanderen van een goede doorstroming van water.
Matala matten
Matala matten kunnen zowat als concurrent van de Japanse mat beschouwd worden. Ze zijn verkrijgbaar in vier verschillende grofheden. De zwarte matala mat is het grofst, de groene is medium fijn, de blauwe heeft een fijnere structuur en de witte een extra fijne structuur. Door het afwisselen van een grove matala mat met een fijnere matala mat kan een blijvende doorstroming gewaarborgd blijven en verminderd de kans op dichtslippen. Hierdoor kunnen we de tussenstrippen (zoals bij de Japanse mat gebruikt) weggelaten worden wat een rendabelere benutting van de filterkamer betekent (dus meer bacteriën).
Aanhechtingsoppervlakte:
- grof (zwart) 190 m2 / m3
- medium (groen) 295 m2 / m3
- fijn (blauw) 380 m2 / m3
- extra fijn (wit) 470 m2 /m3
Substraten
Over de verschillende soorten substraten die er zijn kunnen we een volledig artikel besteden. Substraten worden in de handel verkocht onder verschillende namen zoals aquarock, lava grog, alfagrog en andere. Het zijn poreuze, natuurlijke materialen met veel aanhechtingsmogelijkheden voor de bacteriën met elk hun eigenschappen Het is belangrijk deze substraten beter wat meer naar het einde van het filter te plaatsen. Filters met een goede mechanische filtering waarbij een Japanse mat of matala mat vooraf gaat kunnen substraten in de voorlaatste kamer voorzien (afhankelijk van het aantal kamers waarover het filter beschikt) en anders wordt de laatste kamer van een substraat voorzien.
Substraten zijn in het algemeen wat moeilijker in onderhoud dan de biologische matten en kunnen sneller dichtslippen als de mechanische filtering faalt. Het dichtslippen veroorzaakt dan vaak een zuurstofarm milieu waarin de nuttige bacteriën verdrongen worden door slechtere (anaërobe, ziekteverwekkende) bacteriën. Fijnere substraten zullen sneller dichtslippen en de waterstroming afremmen dan grovere soorten. Substraten zullen met der tijd ook afbrokkelen.
Aanhechtingsoppervlakte:
- lavasteen 400 m2 / m3 1cm groot, 50 m2 / m3 8cm groot
De aanhechtingsoppervlakte wordt gehalveerd bij verdubbeling van de grote: 1cm > 400 m2, 2cm > 200 m2, enz - alfagrog 290 m2 / kg
Bioringen – flocor
Bioringen, ook wel flocor genoemd zijn zwarte, plastieken holle buisjes voorzien van ringen waarop zich bacteriën kunnen hechten. Ze zijn in laboratoria ontwikkeld en garanderen een blijvende doorstroming en kunnen niet dichtslippen. Ze streven naar een juiste aanhechtingsoppervlakte en volume verhouding De bioringen zijn licht, heel éénvoudig te onderhouden en worden toegepast in de laatste filterkamer. Bioringen worden ook heel veel in tricklefilters (druppekfilters) ingeschakeld. Bioringen bieden tegenover de andere biologische filtermaterialen zoals de verschillende types matten wel minder nuttige aanhechtingsoppervlakte.
Keramische pijpjes
Worden minder toegepast omwille van hun kostprijs maar ze hebben een groot oppervlak en garanderen een goede doorstroming
Aanhechtingsoppervlakte: 500 m2 / gram
Beads
Beads of kraaltjes worden gebruikt als biologisch filtermateriaal in beadfilters.
Aanhechtingsoppervlakte: 1500 m2 / m3
Kaldness
Kaldness filtermedia zijn speciaal vormgegeven kunststof vormpjes (wieltjes) van 6 bij 8 mm. Ze worden gebruikt in moving bed (bewegend bed) filters.
Bacteria house
Op dit poreuze keramische materiaal hechten en nestelen niet alleen zeer snel de bacterien die zoregen voor een optimale omzetting van ammonium naar nitrieten en van nitrieten naar nitraten maar nestelen zich ook,in de poreuze binnenzijde,de bacterien die zorgen voor een hoge reductie van de nitraten.Door de zuurstof binding aan het vallende water,gerealiseerd door de toepassing van het Bakki Shower filtersysteem kan de bacteriencultuur optimaal gedijen.In de poreuze binnenzijde is de zuurstof arme omgeving de ideale omgeving voor de bacterien die de nitraten omzetten.Daarnaast kunnen ook andere bacterien op het filtermedium zorgdragen voor de afbraak van organisch afval.10 kg Bacteria House is goed voor 10.000 liter vijverwater.
Bioballen
De groene bioballetjes hebben dezelfde eigenschappen als de bioringen en hebben door hun structuur een nog grotere plaats voor de bacteriën.
Bioringen en bioballen zijn licht en kunnen ronddrijven in het filter of kamer. Om ze op hun plaatst te houden wordt een filtermousse gebruikt die ze beneden houdt. Ook de bioringen vinden heel frequent hun toepassing in de druppelfilter.