The Pond Library

De zelfbouw eiwitafschuimer van Frans Felten na 3 jaar

schuim-van-eiwit-afschuimer

In 2010 publiceerden we op de site een artikel over een éénvoudig prototype zelfbouw eiwitafschuimer. Deze eiwitafschuimer draait nu inmiddels een 3 tal jaar op de koivijver van Frans Velten en dit zijn de bevindingen en een evaluatie van de werking.

Evaluatie

  • Mijn afschuimer draait inmiddels zo’n 3 jaar.
  • De opbrengst bedraagt ongeveer 1 liter per 24 uur, donker bijna zwarte vloeistof uit schoon vijverwater.
  • Nauwelijks water verlies.
  • Per jaar 1 x schoonmaken. Tussendoor blokkeer ik soms de invoer voor enkele seconden, om het water geforceerd door de schuim afvoer te persen. Dit om de fles doorzichtig te houden en de leiding schoon.
  • De vuilwater afvoer gaat rechtstreeks naar de riolering.
  • Geen schuim of bellen op het water oppervlakte.
  • Maximaal belucht water naar mijn bio filter, (bacteriën kunnen nooit genoeg zuurstof krijgen.
  • S’nachts is de schuim productie veel groter dan overdag, waarom, daar heb ik geen antwoord op.
eiwitafschuimer

Uitleg over de eiwit afschuimer zelf.

Mijn eiwit afschuimer is 1,30 mtr. hoog en 30 cm ingegraven om de contact tijd lucht en water te verlengen. De Colafles zit gelijmd op pvc eindstuk met schroefdeksel, dus demontabel. Het koppelstuk heeft 2 rubber afsluitingen, dus ook demontabel en geeft je wat speling in de lengte. Het geheel is 125 mm riolering buis. De wateringang is 32 mm. De uitloop is 50mm, omdat het water vrij naar het filter loopt. (dit is afhankelijk van de sterkte van de pomp). De buis (5), in uitvoer en lucht kunnen geplaatst worden tot aan het filter. De buis aan de bovenkant nog niet afzagen. We kunnen, als we de pomp aanzetten, de hoogte van het water (met en zonder lucht)  zien. 1 2 en 3 kunnen nu geplaatst worden. Alle bochten van psp met rubber afdicht ringen gebruikt. Dit maakt het mogelijk om aanpassingen te maken of schoon te maken.

schets-eiwitafschuimer-frans-felten

Deze beschrijving betreft mijn afschuimer, maar wellicht kan het door handige hobbyisten geperfectioneerd worden.

Een maal per jaar, water ververst (bij opstart) bij populatie van 8 Koi’s op 5500 liter water.

eiwitafschuimer-in-werking

Ook interessant om te lezen

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.