Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Filters > Dompelpompen zijn géén vijverpompen

Dompelpompen zijn géén vijverpompen

Veel beginnende vijverliefhebbers hebben vlug de neiging om een dompelpomp, ook vuilwaterpomp genoemd aan te schaffen om in hun vijver te plaatsen. Dompelpompen zijn een stuk goedkoper dan de speciale vijverpompen, zo lijkt het toch maar schijn bedriegt.

Een dompelpomp is éénvoudigweg niet gemaakt om 24 uur op 24 te draaien. Een pomp die een vijverfilter moet bevoorraden moet nu éénmaal langdurig werken. Dompelpompen kunnen enkel en alleen gebruikt worden voor snelle klussen zoals een vijver, garage, zwembad enz leeg te pompen. Pompen gemaakt voor gebruik in de vijver zijn wel geschikt voor een constante werking.

Dompelpompen zijn ook een heel stuk duurder wat elektriciteitsverbruik betreft. Een dompelpomp met een bepaald debiet vb 10000 liter per uur, stel daartegenover een speciale vijverpomp ook met een debiet van 10000 liter per uur. Gegarandeerd dat de dompelpomp heel wat meer wattage aan boord heeft dan de vijverpomp. Vergelijk de technische gegevens van beide pomptypes maar eens op de verpakking of in de catalogus van diverse merken.

Dompelmompen hebben het nadelige effect om aangezogen organisch afval in de vijver met hun waaier te vermalen waardoor het opnieuw in de vijver gebracht wordt en zweefvuil veroorzaakt.

Een vergelijking:

  • Powerplus dompelpomp verbruikt 250 Watt en heeft een capasiteit van 5500 liter per uur
  • Oase Atlantis 150 onderwaterpomp verbruikt 250 Watt en heeft een capasiteit van 9600 liter per uur.
  • Oase Aquamax 5500 pomp verbruikt 75 Watt en heeft een capasiteit van 5520 liter per uur
  • Oase Aquamax 15000 pomp verbruikt 250 Watt en heeft een capasiteit van 15000 liter per uur

Een goedkopere dompelpomp is na een korte periode al heel wat duurder dan een vijverpomp, niet r de kostprijs van het toestel maar het verbruik is dé bepalende factor.

Elke pomp welke dan ook zal uiteindelijk meer kosten aan verbruik dan het toestel zelf. Daarom is het van het grootste belang om te kiezen voor een zuinige pomp met een zo groot mogelijk debiet.

Om te onthouden:

  • Een dompelpomp is niet gemaakt voor langdurige werking
  • Een dompelpomp verbruikt teveel volgens het debiet
  • De dompelpomp maalt het organisch afval
  • Een speciale vijverpomp is wel gemaakt voor een constante werking en biedt een hoog debiet tegenover een lager verbruik
  • Kijk uit naar een zuinige pomp met een zo hoog mogelijk debiet
  • Bespaar op verbruik en koop een pomp die bij uw vijver en/of filter past

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Deze site steunen en online kopen?

Iedereen heeft wel eens boeken, cd’s, electronica, kleding of andere spullen nodig. Als je toch al van plan was om online te kopen, neem dan even de moeite om dat via onderstaande links te doen

Wij ontvangen dan een percentage van de aankoop, terwijl jij exact dezelfde prijs betaalt als gewoonlijk. Zo steun je The Pond Library ❤️ Kost jou niets extra, helpt ons weer v

Online kopen en deze site steunen

Advertisement

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.