The Pond Library

Bereken het Kostenplaatje van Elektrische Apparaten

elektriciteits-factuur

Wat vaak over het hoofd gezien wordt is dat het verbruik aan elektriciteit vele malen hoger zal liggen dan de eigenlijke kostprijs van het toestel zelf. Vroeger keek men minder naar verbruik maar omdat elektriciteit duurder wordt wil een vijver eigenaar weten wat zijn toestellen hem kosten.

Ontdek hoe je het werkelijke kostenplaatje van elektrische vijverapparaten berekent en bespaar energie en geld. Leer meer over stroomverbruik en tarieven.

Onze vijvers zijn vaak uitgerust met elektrische apparaten zoals vijverpompen, luchtpompen, uv-lampen en skimmerpompen, die dag en nacht stroom verbruiken. Het is echter belangrijk om te realiseren dat het elektriciteitsverbruik van deze apparaten vaak hoger is dan de aanschafkosten ervan. Door het stroomverbruik van een apparaat te berekenen, kun je een beter inzicht krijgen in de werkelijke kosten ervan, zowel qua aanschaf als qua gebruik.

Voordat je het elektriciteitsverbruik kunt berekenen, moet je weten welk tarief voor elektriciteit van toepassing is. Er zijn twee tarieven: enkelvoudig tarief en tweevoudig tarief. Mensen die hun huis of water verwarmen met een elektrische installatie kunnen profiteren van het tweevoudig tarief, waarbij een deel van het verbruik wordt berekend tegen een dagtarief en een deel tegen een nachttarief.

De berekening van de stroomkosten voor een elektrisch apparaat verloopt als volgt: vermenigvuldig het wattage van het apparaat met het aantal uren per dag en het aantal dagen per jaar. Deel vervolgens dit bedrag door 1000 om het verbruik in kilowattuur (kWh) per jaar te berekenen. Neem het aantal kilowattuur en vermenigvuldig dit met de prijs per kWh (zie je energie factuur) om de jaarlijkse energiekosten te bepalen.

Als voorbeeld nemen we een AquaForte DM-5000 vijverpomp met een vermogensopname van 40 watt. Het stroomverbruik wordt dan berekend als: 40 Watt x 24 uur x 365 dagen / 1000 = 351,4 kWh. Met een gemiddelde prijs van € 0,40 per kWh, bedragen de jaarlijkse energiekosten € 140,56.

Berekening stroomverbruik

Wattage (stroomverbruik) x 24 uur x 365 dagen per jaar / 1000 = kWh per jaar.

Berekening elektriciteitskosten per jaar

kilowattuur x € 0,40 = energiekosten per jaar.

Om je berekening wat makkelijk te maken kun je als vuistregel hanteren dat iedere Watt van een toestel ongeveer € 3,50 per jaar kost als deze dag en nacht zou werken.

Naast deze berekeningsmethode kun je ook een energiemeter gebruiken om inzicht te krijgen in het verbruik van een apparaat.

Door het werkelijke kostenplaatje van elektrische vijverapparaten te berekenen, kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een efficiënter energieverbruik.

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.