The Pond Library
The Pond Library > Filters > Bereken zelf je elektriciteits kosten

Bereken zelf je elektriciteits kosten

De meeste vijvers hebben een filter waarbij een pomp nodig is om het water rond te sturen. Er zijn ook vijvers die een hele reeks van elektrische toestellen gebruiken zoals een uv lamp, een luchtpomp, skimmerpomp,¦De meeste van deze toestellen draaien dan nog eens permanent jaar in jaar uit. Wat vaak over het hoofd gezien wordt is dat het verbruik aan elektriciteit vele malen hoger zal liggen dan de eigenlijke kostprijs van het toestel zelf. De meeste mensen kijken niet op een wattje meer maar het elektriciteitsverbruik gaat wel mee de hoogte in.

Dag- en/of nachttarief

Vooraleer we de berekening van de elektriciteitskost aanpakken moet je weten tot welke groep van elektriciteitsconsument je behoort.

  • Enkelvoudig tarief
  • Tweevoudig tarief

Enkelvoudig tarief

De elektriciteitsmaatschappij rekent u slechts 1 tarief per kWh aan voor uw elektriciteitsverbruik. Kijk op uw factuur wat je aangerekend wordt voor 1 kWh

Tweevoudig tarief

Mensen die het huis of water verwarmen met een elektrische installatie kunnen genieten van een tweevoudig tarief waarbij een deel van het verbruik berekend wordt aan een dagprijs per kWh en een deel aan nachtprijs. Op je factuur staat wat de prijs is voor het dagtarief en het nachttarief. Ook moet je weten hoeveel uur aan het dagtarief gerekend word en hoeveel uur aan het voordeligere nachttarief per 24 uur. Meestal is de verhouding 16 uur aan dagtarief en 8 uur aan nachttarief.

De formule

Ampère x volt = aantal watt (W)
Aantal watt gedeeld door 1000 = aantal kilowatt (kW)
Aantal kilowatt(kW) x gebruikte uren = aantal kilowatt per uur (kWh)
Aantal kilowatt per uur (kWh) x tarief in eurocent voor 1 kWh / 100 = prijs verbruik

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Had je wat aan dit artikel?

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.