Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Filters > Praktische tips om het maximale uit je vijverfiltering te halen

Praktische tips om het maximale uit je vijverfiltering te halen

Meerkamer filtersysteem met meerdere ronde vaten

Een goede filtering is van groot belang voor uw tuinvijver. Zeker voor koivijvers . En we beginnen meteen met een straffe tip.

Een goede filtering is van groot belang voor uw tuinvijver. Zeker voor koivijvers waar een biologisch evenwicht bereiken meestal onhaalbaar is en gebruik moet gemaakt worden van filtersystemen. Ik heb een aantal praktische filtertips om het filterproces nog te verbeteren. En we beginnen meteen met een straffe tip

Vuile filters werken beslist het best

Reinig een filter nooit té grondig. Zeker niet de biologische filtermaterialen. Bij té grondig reinigen gaat een te groot deel van de nuttige bacteriekolonie verloren. U doet er beter aan meerdere reinigingen door te voeren maar  minder grondig.

Filtermatten horizontaal

Filtermatten zoals Japanse filtermatten worden bijna altijd verticaal geplaatst in een filterkamer en dit vaak met daartussen openingen. U kunt de filtermatten ook horizontaal plaatsen. Zo moet het water wel verplicht doorheen de mat. Bij het horizontaal plaatsen van de filtermatten moet u wel meer controle uitvoeren op dichtslippen van het filter.

Luchtstenen tussen filtermedia

Luchtstenen tussenin biologische filtermedia is niet alleen goed voor het inbrengen van zuurstof. De watercirculatie die de luchtstenen teweegbrengen is ook uitstekend voor het helpen vrijhouden van de biologische filtermaterialen.

Japanse matten met luchtstenen
Japanse matten met luchtstenen

Reservepomp voor grote filtersystemen

Voor vijvers die voorzien zijn van een filterinstallatie wordt best een gelijkwaardige reservepomp klaar gehouden. Filters die stilstaan zijn dode filters en het duurt maanden om de nuttige bacteriekolonie weer voldoende aan te kweken.

Let op met chemische filtermaterialen

Let op met het gebruik van chemische filtermaterialen zoals zeoliet, actieve kool, De opgenomen schadelijke stoffen kunnen terug worden vrijgegeven aan het vijverwater bij verkeerd gebruik.

Regelmatige onderhoudsbeurten aan het filter

Het is beter kleinere onderhoudsbeurten op regelmatige basis uit te voeren dan grotere, maar minder vaak.

Bacteriën toevoegen na filteronderhoud

Het kan nuttig zijn om na een schoonmaakbeurt van het filter wat nitrificiërende bacteriën toe te voegen. Bij elke beurt heb je trouwens een verlies in de bacteriekolonie.

Kogelkranen i.p.v. schuifkranen

In gravity filtersystemen worden kogelkranen en schuifkranen gebruikt.<span class=”Apple-converted-space”>  Gebruik bij voorkeur altijd kogelkranen. Schuifkranen veroorzaken een té grote weerstand waardoor het debiet vermindert in de buizen. 1 schuifkraan veroorzaakt evenveel weerstand als 3 kogelkranen.

Ook interessant om te lezen

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.