The Pond Library
Koivijver

Koivijver

Koivijvers zijn een vijvertype dat doelbewust gebouwd en volledig aangepast is op de eisen en het welzijn van de kleurrijke koi (karpers). Enkel de koi met eventueel steur bevolkt de koivijver en eisen alle aandacht.

Doel van een koivijver

Koi zijn mooie gekleurde vissen die alle aandacht verdienen. Een vijver, speciaal gemaakt voor koi geeft ze alle aandacht die ze verdienen zodat ze kunnen schitteren en waarbij aan hun behoeften voor een gezond milieu kan voldaan worden.

Principe

We willen een vijver waarin koi zich optimaal voelen:

 • Een koivijver bouw je in functie van je koi. Integratie in de tuin is minder belangrijk in tegenstelling tot tuinvijvers en zwemvijvers.
 • Koivijvers zijn er in twee vormen, met een waterplantenzone en zonder enige vorm van beplanting. Bij koivijvers met een waterplantenzone moet gekozen worden voor een totaal afzonderlijke zone waarin waterplanten kunnen bijdragen tot het vijvermilieu. De koi mogen niet de mogelijkheid hebben om tot bij de waterplanten te komen. Er loopt de eeuwige discussie of waterplanten wel kunnen bij een koivijver. Het grootste contra argument is de ideale broed- en schuilplaats voor parasieten die waterplanten bieden.
 • In een koivijver is een biologisch evenwicht niet haalbaar.

Regels

 • Een filter voor de koivijver met ultra violet straler is een must en draait 24 op 24 het jaar rond.
 • Zicht op de koivijver vanuit de leefomgeving in huis of naast een terras is de ideale plek.
 • In de koivijver wil met een zo groot mogelijk water volume krijgen. Een grotere inhoud biedt een betere stabiliteit van de water temperatuur en waterkwaliteit wat voor koi belangrijk is. Om meer vijver inhoud te creëren worden koivijvers soms ook boven tuin niveau gebouwd.
 • Een koivijver graaf je minimum 120 à 150 cm diep, of dieper voor deze grote vissen.
 • Van waterplanten waartussen de koi zwemmen kan geen sprake zijn. Het zijn bodem woelende vissen en planteneters
 • Typisch bij de koivijvers zijn de regelmatige waterverversingen die dienen doorgevoerd te worden. Zeker wanneer geen waterplanten zone voorzien is.
 • De integratie van een koivijver in de tuin komt niet altijd op de eerste plaats maar het kan zeker wel. Hoewel koivijvers eerder formeel van stijl zijn. Zeker wanneer men beslist om de vijver hoger te bouwen dan de tuin.

Mag niet!

 • Een koivijver is geen zwemvijver. Misschien wel leuk voor u maar niet voor de vissen.
 • Substraat op de bodem. Koi woelen op de bodem. Samen met het organische afval dat tussen het substraat valt.

Onderhoud

De koivijver is een vijvertype met regelmatig onderhoud aan filterinstallatie, waterkwaliteit beheer en verzorging van de vissen. Het is het meest arbeidsintensieve vijvertype en ook het duurste. Doch de liefde voor de prachtige koi, de rust die ze uitstralen, het handtam worden overtuigd veel mensen om voor dit vijvertype te kiezen.

Filtersysteem

Een goed werkend filtersysteem voor de koivijver is een absolute must om de waterkwaliteit van niveau te houden en de koi in goede gezondheid.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.