The Pond Library

10 manieren om een vijverrand af te werken

vijverrand-afwerken

De folie of polyester waaruit de vijver gemaakt is mag niet meer te zien zijn.

Klassiek met keien

Voor een natuurlijke vijverrand met keien moet je er zeker voor zorgen dat de uitgegraven randzone voorzien wordt van een brede rand of een geul waarin de stenen kunnen rusten. De keien zorgen ervoor dat de folie of polyester niet opvalt. Achter de keien wordt het afdichtingmateriaal naar boven gebracht om waterverlies te voorkomen. Je kunt kiezen uit 1 rij met grote rotsen of grote en kleine keien kunnen gecombineerd worden in een bredere zone. Samen met eventueel wat planten kan een heel natuurlijke vijverrand gecreëerd worden.

In geen geval mogen de keien over de vijverrand uitsteken anders kunnen vissen zich verwonden aan de uitstekende delen. Zorg ervoor dat de keien ook niet naar diepere delen in de vijver kunnen glijden

Langs een beklinkerd terras

Deze vijverrand kan gebruikt worden wanneer de vijver naast een pad of beklinkerd terras aansluit. Het afdichtingmateriaal (folie, polyester,¦) moet onder de randklinker doorlopen en in de voeg naar omhoog gebracht worden Sommige vijvers worden volledig afgeboord met een klinker of steen. We gebruiken dezelfde methode. Poreuze stenen en klinkers kunnen wel water absorberen uit de vijver wat leidt tot extra waterverlies en permanent natte stenen. Bij verdamping van water zorgt de dubbele laag van klinkers of stenen ervoor dat het afdichtingmateriaal niet zichtbaar is. Merk op dat het toepassen van mos of onkruidbestrijders niet mogelijk is.

Langs een diepe oeverzone

Als je meteen een diepe, rechte wand wilt naast een beklinkerd pad of terras metsel je best een muurtje of giet je een betonnen muur. Daartegen wordt het afdichtingmateriaal aangebracht

Langs een houten terras

Een prachtige vijverrand kan je bekomen als je een houten terras naast de vijver wilt laten uitkomen. De terrasplanken laten we wel wat over het water uitsteken. Het afdichtingmateriaal is dan onzichtbaar en ons terras lijkt dan wel te zweven. Doordat de planken oversteken mag het water gerust dalen (door verdamping) zonder dat de folie of het polyester merkbaar wordt.

vijverrand-houten-terras

Met kokos plantzakken

Deze vijverrand is te gebruiken bij vijvers met steile wanden of wanneer we een natuurlijke overhang willen met planten van vijver naar tuin. Het zijn kant-en-klare plantzakken die we over de vijverrand, in het water hangen. De planten die we in de kokos zakken zullen planten zorgen ervoor dat de folie of polyester natuurlijk wordt weggewerkt. Een zeer natuurlijke oplossing voor mensen die graag begroeide vijverranden zien

Het is een goede methode om de randen van voorgevormde polyestervijvers weg te werken want deze zijn niet altijd even gemakkelijk van het oog te ontrekken.

De kokos plantzakken hangen in het water en staan tevens in contact met de tuingrond waar ze zijn ingegraven. Hierdoor wordt water overgedragen aan de tuingrond. We hebben dus een groter waterverlies wanneer we deze methode aanwenden. Veel vijvergrond of substraat is nodig om de zakken op te vullen.

Met begroeiingmatten

Naast kokos plantzakken kunnen we ook gebruik maken van kunststof begroeiingmatten. Door hun warrige, plastiek draadstructuur maken ze het de oeverplanten mogelijk om zich over de rand uit te breiden. Het grote verschil met kokos plantzakken is dat het niet nodig is om hier planten te gaan inplanten. De begroeiingmatten hebben als bedoeling om planten, vooral oeverplanten maar ook moerasplanten de kans te geven zich te ontwikkelen over de vijverrand. Ze wortelen namelijk in de matten waardoor ze zich kunnen uitbreiden.

Deze methode heeft dezelfde voor en nadelen als de kokos plantzakken maar heeft ook het grote voordeel dat we geen gebruik hoeven te maken van vijvergrond of substraat wat bij de plantzakken wel zo is.

Houtstrips of ecolatten

Azobé (hardhout soort) houtstrips zijn een uitstekend materiaal om er folievijvers mee af te boorden. Ze laten zich heel gemakkelijk in alle bochten plooien. Je kunt de folie er netjes overheen plooien en aan de achterkant ingraven in de grond. Er blijft bovenaan dan wel een zichtbare folie van 1 cm breed maar die zal al snel overgroeid worden met gras of oeverplanten. Deze vijverrand is zeer geschikt als we de gazon naadloos op de vijver willen laten uitkomen of wanneer we niet houden van drukke vijverranden.

Het is een fijne maar heel sterke vijverrand methode die ook kan worden gebruikt om de vijver te voorzien van een sterke, fijne en waterpasse rand in combinatie met een andere vijverrand methode.

Eculatten zijn de eculogische tegenhanger van azobé houtstips. Eculatten zijn vervaardigd uit recyclage materiaal

Grindfolie

Een smalle boord grindfolie verbergt het afdichtingmateriaal al vanaf de aanleg. Het is een feit dat deze grindfolie wel voor een groot deel boven het water blijft uitsteken. Dit kan nogal onnatuurlijk ogen, maar grindfolie in combinatie met keien en beplanting zal dit probleem verhelpen. Grindfolie gebruiken we best niet te dicht bij bijvoorbeeld een terras of pad. Vanaf een verdere afstand van ons valt grindfolie minder op.

Het is uiterst geschikt om folie of polyester weg te werken die nog altijd zichtbaar is ook wanneer de vijver voor 100% gevuld is met water.

Grindfolie is op verschillende breedtes verkrijgbaar. Toch hebben we het probleem dat de grindfolie op een zeker moment overgaat naar de vijverfolie of polyester en dat is minder natuurlijk. We kunnen de overgang wel onderbreken door waterplanten maar toch zal de overgang grindfolie – vijverfolie altijd zichtbaar blijven.

Een moeraszone

In combinatie met vooral vijverrand methodes zoals keien is dit de beste vijverrand voor klassieke tuinvijvers die er zo natuurlijk mogelijk moeten uitzien (informele vijvers). Deze vijverrand draagt bij tot een beter biologisch evenwicht. We maken de moeraszone breed genoeg. De moeraszone vullen we op met grind, of nog beter met lavasteentjes, moeras- of vijversubstraat. Dit poreuze materiaal zorgt voor een zeer goede bacteriewerking en is neutraal. Deze vijverrand is bevorderlijk voor tal van vijverleven en bied bescherming tegen katten. Tevens halen de vele moerasplanten grote hoeveelheden voedingsstoffen uit het water. Voedingsstoffen die anders de algen ten goede komen In de moeraszone kunnen we ook grotere keien en rotsen gaan verwerken. Voor een goed werkend moerasgebied dat bijdraagt tot het biologische evenwicht proberen we om vijverwater doorheen het moerasgebied te sturen. Het liefst sturen we het water langs onder doorheen de moeraszone. Wanneer een filter aanwezig is kan het uitstromende water van het filter naar de moeraszone geleid worden voor extra filtering. Water doorheen de moeraszone laten stromen kan door gebruik te maken van een net van drainagebuizen of een pomphuis. Het substraat en planten zorgen beide voor zuivering.

vijverrand-moeraszone

Met turfblokken

Een oude bekende vijverrand afwerking die wellicht één van de mooiste natuurlijke vijverranden oplevert. De turfblokken zijn donkerbruin van kleur en na verloop van tijd geven ze in combinatie met de water- en oeverplanten een heel natuurlijk geheel. Plaats de turfblokken wel altijd dwars in de vijverrand afwerking. Zo kunnen ze de druk van het water en tuingrond, maar ook wortels van waterplanten beter aan. Turfblokken hebben wel de negatieve eigenschap het water te helpen verzuren. Wanneer je turfblokken gebruikt is het raadzaam de pH en hardheden van het water regelmatig te controleren.

vijverrand-turfblokken

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuin- en omgevingsaanleg.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.