The Pond Library

De formele en informele vijverstijl

vijverstijlen

Wanneer we een vijver gaan aanleggen staan we voor twee grote dilemma”s. We staan niet alleen voor de keuze welke soort vijver we willen maar ook welke vijverstijl we zouden willen gebruiken. Kiezen we voor een natuurlijke of kiezen we voor een juist zichtbaar afgelijnde vijver?

Vijversoorten

In dit artikel gaan we niet verder in op de soorten vijvers. Doch is de juiste keuze erg belangrijk en daarom som ik kort even de verschillende soorten vijvers en hun doel op:

  • Waterplanten en vissen leven in harmonie in de gemengde tuinvijver of siervijver
  • We laten de natuur in een landelijke omgeving op zijn beloop in de natuurvijver
  • Als de liefde voor vissen groter is dan het waterplanten aanbod kiezen we de vissenvijver
  • In een koivijver kunnen prachtige kleurkarpers of koi ondergebracht worden
  • Zwemmen zoals vroeger in de rivieren kan in de tuin in een zwemvijver
  • Indien de voorkeur uitgaat naar geen echte vijver met planten en vissen maar toch water een rol kan vervullen in de tuin kunnen we kiezen voor watertonnen, waterspelvijvers en andere.

Vijverstijlen

Er bestaan naast de verschillende, hierboven opgesomde vijversoorten twee vijverstijlen, soms gecombineerd:

Formele vijverstijl

Bij een formele vijver gaan we ervoor zorgen dat de vijverrand duidelijk zichtbaar is en een regelmatige vorm heeft. Er zijn verschillende mogelijkheden om een formele vijver van een vijverrand te voorzien. Bankirai of azobé houtafwerking, blauwe hardsteen, rotsblokken, klinkers, tegels zijn enkele voorbeelden.

De formele vijver heeft een duidelijke geometrische vorm zoals vierkant, rechthoek, zeshoekig maar ook mooi afgebogen kan best zoals niervorm. Hou in ieder geval de vorm van een formele vijver sober en regelmatig. Té ingewikkelde constructies geven al vlug het idee van té ver gezocht en het is bovendien moeilijk te bouwen en kost meer aan materialen. Soberheid siert.

Foto: Eric Wouters

Bij de keuze van de juiste vorm (rechte lijnen of gebogen) kijkt u best naar de andere elementen en lijnen in de tuin zoals terras, vorm huis,¦ Maak bijvoorbeeld geen uitsluitend rechthoekige vijver als in de tuin met gebogen lijnen gewerkt is en omgekeerd.

In de meeste gevallen zullen éénvoudige rechtlijnige vormen in een doorsnee tuin het best thuishoren.

Formele vijvers passen absoluut in de moderne architectuur maar ook in klassieke tuinen kan een formele vijver best thuishoren. Veel mensen leggen de vijver het liefst aan in de nabijheid van huis en terras en daarom is het verstandig te kiezen voor een formele vijver.

De formele vijver past het best thuis in tuinen met een duidelijke tuinstructuur waarbij gazon en vooral de beplantingszones een duidelijk gemaakte structuur hebben. Vaak wordt deze bewuste tuinstijl geaccentueerd met de afboording van gazon en beplantingszones.

Informele vijverstijl

Met een informele vijver is het de bedoeling om de waterpartij zo getrouw mogelijk een natuurlijk uitzicht mee te geven. Dit uit zich in een vijverrand die overvloeit naar de omliggende tuin. Bij een informele vijver is het de bedoeling dat er geen duidelijke rand merkbaar is.

De vijverrand, als we van een vijverrand kunnen spreken, voor deze vijverstijl kan bestaan uit een moerasgedeelte waarin de moerasplanten de natuurlijke overgang zullen maken. Ook kunnen keien en zelfs een kiezelbed gekozen worden samen met planten.

Ook de vorm van een informele vijver is niet geometrisch maar heeft een losse vorm. Klassiek zijn peer, nier en een acht vorm.

Een informele vijver vindt het best plaats in een ietwat grotere tuin met voldoende ruimte en halfwilde tot wilde beplanting. (Beplantingszones met weinig tot geen structuur in de beplanting)

Het welslagen van een informele vijver hangt af van de situering van de vijverpartij in de tuin. Ons huis met aanliggend terras, de afsluiting en eventueel de vorm van het gazon zijn geometrische formele vormen (rechthoek, vierkant,¦). Een informele vijver zou hier kunnen misstaan en al vlug de illusie geven van een plas water.

Samengevat, de voorkeur voor een informele vijver gaat uit naar de wat grotere tuinen die wat wilder zijn aangelegd met halfwilde beplanting, een losse gazonvorm en de mogelijkheid om de vijver ergens in het midden van de tuin aan te leggen.

De mooiste informele vijvers worden verkregen door gebruik te maken van het enorme aanbod aan moeras- en oeverplanten en te spelen met groeivormen en kleuren.

Combineren

Wilt u toch in uw kleine of middelgrote tuin een waterpartij die er zo natuurlijk mogelijk uitziet is er de mogelijkheid om beide vijverstijlen te combineren. Het is best mogelijk om de vijver zowel een formeel als een informeel karakter mee te geven. Aan de zijde van het terras en huis geven we de vijver een formeel uitzicht, dus met een duidelijk zichtbare vijverrand in een regelmatige vorm en aan de andere zijde (zijde van de achterliggende tuin) laten we de vijver overvloeien naar de tuin via een onzichtbare rand met bvb. keien in combinatie met moerasplanten.

Door het combineren van beide vijverstijlen hebt u ook de voordelen van beide in één waterpartij. Aan de kant van het terras zal de formele stijl met de vijverrand in harde materialen (hout, klinkers, blauwe hardsteen en andere) ervoor zorgen dat u heel dicht bij de vijver kan vertoeven en optimaal genieten van het verfrissende water en zijn bewoners. Aan de overkant van de vijver heb je dan de natuurlijke kant met de vervloeiing naar de tuin en de moerasplanten die een oase van groen en bloem geven met de andere plantenborders en gazon dieper in de tuin.

Vijverstijlen en vijversoorten

Bepaalde vijversoorten hebben soms ook hun typische vijverstijl die ze in de meeste gevallen van de vijver eigenaar meekrijgen.
Tradities, trends of gewoon om praktische redenen krijgen sommige vijversoorten in de meeste gevallen de formele of informele vijverstijl aangemeten.
Het behoeft geen uitleg dan een rasechte natuurvijver enkel natuur uitstraalt met een informele vijverstijl.
De vaak overtollige beplanting die nodig is om een informele vijverstijl echt informeel te laten zijn wordt zelden samengebracht met koivijvers. Koivijvers in onze tuinen zijn bijna altijd formeel. Soms vind je bij koivijvers wel eens de combinatie waarbij zowel de formele als informele vijverstijl tezamen gebruikt worden.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.