The Pond Library
Zwemvijver, zwemmen zoals vroeger

Zwemvijver

Een zwemvijver is een volledig natuurlijk vijvertype gemaakt om in te zwemmen maar ook met de sfeer ende uitsraling van een tuinvijver in elk seizoen.  Synoniemen voor zwemvijver zijn:

  • ecologisch zwembad
  • natuurzwembad

Voordeel zwemvijver vs zwembad

  • Het klassieke zwembad is minder makkelijk te integreren in de tuin door de vorm (meestal rechthoek) en de lichtblauwe of witte kleur.
    Een zwemvijver biedt je de keuze vrij te zijn in vorm en afwerking om perfect aan te sluiten bij de tuin.
  • Er zijn geen chemische producten nodig zoals chloorderivaten
  • Bij goed weer kan je zwemmen in de vijver en tijdens de andere momenten kan u nog altijd genieten van een tuinvijver.
  • Ecologische zwembaden vereisen minder onderhoud en opvolging. Laat de natuur betijen.
  • Goedkoper in aanleg en onderhoud.

Minder hygiënisch dan een zwembad

  • Deze natuurlijke zwembaden zijn net zoals andere vijver types onderhevig aan natuurkwaaltjes. Groenaanslag op wanden en bodem, eventueel wat algengroei
  • Ben je 100% gesteld op hygiëne, hou je niet van andere beestjes in het water (kikkers, salamanders, allerlei insecten, enz) dan doe je er goed aan om de realisatie van een zwemvijver links te laten liggen. Een zwemvijver is immers puur natuur.
  • De zwemvijver is een natuurlijke zwempoel, dus chloorderivaten zijn uit den boze. Gebruik alleen biologische producten indien nodig anders is het ecologische principe teniet gedaan.

Doel van een zwemvijver

Bij een zwemvijver streeft men ernaar om te kunnen zwemmen in volledig natuurlijk water dat gefilterd wordt op ecologische wijze zonder chemische toevoegingen maar met de uitstraling en integratie van een siervijver in de tuin.

Principe

Een zwemvijver moet twee delen hebben en gescheiden van elkaar:

  • Een open zwem deel
  • Een filterdeel voor de waterplanten. Moet tussen de 10% en 25% van de totale zwemvijver oppervlakte uitmaken.
Zwemvijver met zwemgedeelte omringd door een plantenfilter met gele lis

Een zwemvijver wordt altijd natuurlijk gefilterd met moerasplanten geplant in kiezel, substraat of lavasteentjes De moerasplanten staan in een substraat voor de huisvesting van de nuttige bacteriën die mee zullen instaan voor de natuurlijke zuivering van het water. Ook doet het substraat of lavasteentjes dienst om organisch vuil in het water tegen te houden. Het filtergedeelte met de planten zal zorgen voor een natuurlijker uitzicht van het geheel. Verwaarloos dit gedeelte niet ten opzichte van het zwemgedeelte want de planten zijn van het grootste belang voor een goede zwemvijver in evenwicht.

Regels

  • Er is een gescheiden zwemgedeelte en een natuurlijk filtergedeelte met waterplanten.
  • Een zwemvijver past het best nabij een terras in de buurt van huis of leefomgeving.
  • De wanden krijgen een natuurlijke kleur, dus geen zwembad blauw.
  • Een veilige mogelijkheid om in en uit de vijver te komen.
  • Een kale bodem.
  • De ideale, gemiddelde diepte voor een zwemvijver is 150 cm. Het is een veilige diepte. Heb je kinderen dan kan ook een minder diep gedeelte voorzien worden. Ben je eerder een duiker dan een zwemmer dan mag het dieper.
  • Net zoals tuinvijvers kan een zwemvijver een informele of formele stijl hebben en volledig geïntegreerd worden in de tuin. Toch zal hier het grotere, open zwem deel meer de aandacht krijgen.

Mag niet!

In een zwemvijver horen geen vissen te zwemmen wel jezelf. Misschien leuk om te zwemmen tussen vissen, maar is allesbehalve ideaal. Vissen staan garant voor meer voedingsstoffen in het water. Als je weet dat één grote vis evenveel urine en mest produceert als een kleine hond, hoeven we je niet te zeggen hoezeer ze het biologische evenwicht van je vijver extra belasten. Gevolg: je filterzone moet veel groter zijn dan de 25% van de totale vijver. Bovendien brengt het zwemmen tussen de vissen ook stress mee voor hen. Daar kunnen ze ziek van worden, waardoor je je water moet gaan behandelen met chemische producten. En daarin zwemmen is ook niet optimaal.

Onderhoud

Aan onderhoud kost deze vijver je weinig inspanningen. De moerasplanten in de filterzone houden we actief door ze minimaal éénmaal per jaar af te knippen of te scheuren, verjongen. Zo blijven deze goed groeien en zijn ze concurrenten voor algen die dan minder of geen kans krijgen. Eventueel een skimmer om inwaaiend vuil, bladeren, etc van het oppervlak te halen. Een goed visnet kan ook helpen om af en toe bladeren weg te scheppen.

Filtersysteem

Zwemvijver worden op natuurlijke wijze gefilterd met een plantenfilter of moerasfilter genaamd. Net zoals bij tuinvijvers kunnen we het water ook helder houden door het plaatsen van een ultraviolet lamp, een zandfilter. De bodem kunnen we reinigen met een vijverstofzuiger.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.