Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Vijverwater > Het nitrietgehalte

Het nitrietgehalte

Nitriet (NO2) is een zeer giftig product in ons vijverwater. Nitriet komt in ons water door natuurlijke ontbindingsprocessen van dood organisch materiaal zoals bladval, afgestorven plantendelen, etc. als tussenstap in de omzetting van ammoniak (NH3) tot nitraat (NO3) door de nitromonas bacteriën. Nitrobacter bacteriën zetten vervolgens het nitriet om in nitraten.

Het nitrietgehalte mag niet boven de 0,5 mg per liter water stijgen, anders brengt dit ernstige schade toe aan het vijvermilieu. Is het nitrietgehalte te hoog, dan wijst dit op een slechte afbraak van dood organisch materiaal door bacteriën. Ook kan een te hoog nitrietgehalte aan de oorzaak liggen van een te lage opname van nitraten (NO3) door planten. Belangrijk om het nitrietgehalte aanvaardbaar te houden, zijn dus een goede bacteriewerking en een goede plantenwerking. Het aanwezige nitriet in ons water kunnen we meten door de Tetratest NO2 uit te voeren of de sneltest van Velda te gebruiken.

Wanneer een te hoog nitrietgehalte waargenomen wordt, kunnen we hetvolgende ondernemen:

  • Dood organisch materiaal, bladval, voedselresten, dode vissen uit het water halen.
  • De filter regelmatig reinigen, vooral de mechanische filters. Een té vervuilde filter is vaak de oorzaak van een stijgend nitrietgehalte.
  • Overbevulking van vissen vermijden.
  • Water verversen.
  • Zorgen voor een goede bacteriewerking.
  • Zorgen voor een goede plantenwerking.
  • Geen voedselresten laten liggen en de juiste voeding gebruiken.
  • Nitraatopname bevorderen door meer planten aan te brengen

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.