Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Vijverwater > Waarom je beter de vijver niet met regenwater vult

Waarom je beter de vijver niet met regenwater vult

Eén van de fouten waaraan vijver houders zich wel eens bezondigen is het bijvullen van de vijver met regenwater i.p.v. vers leidingwater of goed putwater.

Eén van de meest gemaakte fouten waaraan vijver houders zich wel eens bezondigen is het bijvullen van de vijver met regenwater in plaats van vers leidingwater of goed putwater. Regenwater verzamelen in een ton, regenput of zelfs via het dak met een pijp naar de vijver toe is niet zo ongewoon. Eigenlijk is dit een grote vergissing als je in acht neemt dat de controle van het vijver milieu cruciaal is voor een goed uitgebalanceerd systeem. Dus waarom geen regenwater gebruiken om de vijver bij te vullen of water verversingen door te voeren?

Regenwater is té zuur en kan de pH balans van je vijver veranderen en wanneer grote hoeveelheden regenwater in de vijver komen kan een fatale pH crash zich voordoen. Kleinere vijvers zijn meer onderhevig dan grotere vijvers.

Regenwater kan ook variëren van samenstelling afhankelijk van de tijd van het jaar en het seizoensweer alsook de duur van de regenval en de wolken die bepaalde stoffen en stoffen uit de atmosfeer in zich opnemen.

Regelmatig bepaalde hoeveelheden regenwater toevoegen aan de vijver geeft je steeds minder controle over de samenstelling van je vijverwater en je doet er goed aan te stoppen met het vullen van je vijver met regenwater als verversing of bijvullen.

Regenwater kan bacteriologisch en/of toxisch besmet zijn afhankelijk waarvan het regenwater verzameld wordt of de streek waarin de regen valt.

Om samen te vatten, gebruik geen regenwater om je vijver aan te vullen. Vermijd dat er veel regen in de vijver kan terechtkomen, overdek de vijver indien mogelijk. Uiteraard kan het geen kwaad dat er regenwater in je vijver komt maar check op regelmatige basis je pH waarden als er gedurende een periode veel regen is gevallen. Indien je merkt dat de pH zakt (vijverwater zuurder wordt) vul dan de vijver aan met leidingwater. Dit helpt om je vijver opnieuw in balans te krijgen en betere en stabielere pH waarden.

Hopelijk kan ik je met deze tip ervan overtuigen om geen regenwater te gebruiken als je zou overwegen dit te doen. Zoals gewoonlijk, voel je vrij om een reactie plaatsen en om dit artikel met je andere vijver- koivrienden te delen.

Ook interessant om te lezen

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Deze site steunen en online kopen?

Iedereen heeft wel eens boeken, cd’s, electronica, kleding of andere spullen nodig. Als je toch al van plan was om online te kopen, neem dan even de moeite om dat via onderstaande links te doen

Wij ontvangen dan een percentage van de aankoop, terwijl jij exact dezelfde prijs betaalt als gewoonlijk. Zo steun je The Pond Library ❤️ Kost jou niets extra, helpt ons weer v

Online kopen en deze site steunen

Advertisement

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.