The Pond Library

De vijver tijdens uw vakantie

zomer-vakantie

De grote vakantieperiode in de zomermaanden kan de vijver- en koivijver houders wel eens grote kopzorgen baren. Kan ik op reis gaan als ik een vijver heb? Wie zal voor mijn vissen zorgen terwijl ik weg ben? Zou ik beter niet thuis blijven? Kan ik dat onderhoudswerk wel aan mijn buurman overlaten?
Dit zijn maar enkele van de veel voorkomende vragen voordat vijverbezitters op reis vertrekken.

Arbeidsintensieve vijvers

Of u iemand moet inschakelen om voor uw vijverbiotoop te zorgen terwijl u afwezig bent hangt af van hoe arbeidsintensief uw vijver is. Zo eist een koivijver de meeste aandacht, een natuurlijke vijver het minst. Gefilterde vijvers zullen gecontroleerd moeten worden op de goede werking van het filter terwijl niet gefilterde vijvers rustig kunnen betijen.

Enkele tips

  • Spreek een goede, betrouwbare buur of familielid aan om af en toe eens een kijkje te komen nemen of alles goed verloopt met de vijver en de bewoners. Bij voorkeur iemand die zelf een vijver heeft en zijn hobby ernstig neemt.
  • Een korte onderhouds cursus voor uw vervanger vooraleer je op reis vertrekt doen wonderen. Je kunt de persoon dan beter laten kennismaken met uw vijversysteem ( filter, skimmer,¦.) Toon hem of haar hoe het filter te controleren en te onderhouden, of nog beter, laat het werk over aan de vervanger tijdens de opleidingsperiode en kijk toe. Je kunt dan beter bijsturen en richtlijnen geven. Leg in geen geval uw filter stil tijdens uw afwezigheid. Net voor uw vertrek kun je een laatste onderhoud uitvoeren.
  • Zorg ervoor dat uw vervanger je steeds kan bereiken mochten hij of zij vragen hebben of mocht een vijverprobleem zich voordoen. Er kan een to do lijstje gemaakt worden met zaken die op te volgen zijn zoals filteronderhoud, voederen, waterpeil en andere.
  • Vissen kunnen best eens een week zonder eten. Er is nog geen vis gestorven van te weinig voeder maar wel van teveel. Een onervaren persoon zal vaker geneigd zijn teveel voeder te geven dan te weinig, zeker omdat koi altijd honger hebben moet je hiermee voorzichtig zijn en goede afspraken maken. Je doet er beter aan uw vervanger minder voeder te doen geven dan normaal zodat hij of zij niet overdrijft. Een maatbeker kan hierbij helpen. De voedertaak automatiseren kan met een voederautomaat.

Prettige reis

Om dit artikel te beëindigen, rest er ons nog alleen te zeggen: een heel prettige, zonnige en deugdelijke vakantie, geniet ervan.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.