In de tweede helft van oktober kunnen de temperatuurverschillen tussen dag en nacht groot zijn. De eerste herfststormen en nachtvorsten liggen op de loer. Ook de watertemperatuur zakt en de biologische activiteit van het filter neemt langzaam maar zeker af.
Er is nog veel te doen!
Maak de vijver winterklaar.
De waterwaarden en vissen moeten in deze periode extra goed in de gaten worden gehouden! Dat is best moeilijk want we vertoeven nu eigenlijk liever in onze verwarmde, gezellige huiskamers.
Nuttige tips voor het winterklaar maken:
- Voorkom en verwijder ingewaaid blad.
Anders gaat dit als organisch afval op de vijverbodem liggen rotten en dat zorgt voor slechte bacteriën en verzuring van het vijverwater (een grote aanslag op de waterkwaliteit). - Verwijder zoveel mogelijk alle draadalgen.
Maak de bodem goed schoon en span een net over uw vijver (dit helpt ook tegen hongerige reigers). - Snoei vijverplanten zo kort mogelijk terug en verwijder de dode delen, dit voorkomt dat ze afsterven en net als bladafval gaan liggen rotten op de vijverbodem.
- Pas het voerbeleid aan.
- Laat de vissen met rust, ook als ze op de bodem van de vijver gaan liggen.
Elke vis reageert anders op kou, vermijd iedere vorm van stress.
Apparatuur:
- Zet nooit de pompen van het filter uit!
Laat alles gewoon doordraaien. Koi blijven afvalstoffen produceren!
Het filter is het hart van uw vijver en huisvest enorm veel nuttige bacteriën die hun werk op een laag pitje blijven doen.
Zelf bij temperaturen rond de 4 graden Celsius blijven de bacteriën sluimerend aanwezig.
Als het filter wordt uitgezet moet dit in het voorjaar weer helemaal opnieuw opstarten. - Luchtpompen die op een filter draaien gewoon aan laten staan (bv. bij bewegend bed en meerkamerfilter).
Extra beluchting kan uit! In kouder water is genoeg zuurstof aanwezig. - Plaats de luchtpomp die blijft draaien op een droge plaats, in een ruime kartonnen doos.
De warmte van de pomp wordt dan omgezet naar de lucht die pomp verplaatst. - Bij beluchte bodemdrains wordt een stroming/werveling gecreëerd die ervoor zorgt dat vuil wordt afgevoerd naar de bodemdrain. In de koude periode van het jaar zorgt deze beluchting voor extra ongewenste afkoeling. Maar als de beluchting helemaal wordt uitgezet slaat bij een verminderde flow meer vuil neer op de vijverbodem.
Het is te overwegen om met een tijdschakelaar de beluchting een paar uur op het minst koude moment van de dag aan te zetten. (tussen 13.00-15.00 uur) - Blijf de bodemdrains wekelijks flushen om bezinkend vuil te verwijderen.
- Watervallen, eiwitafschuimers en oppervlakte skimmers koelen het vijverwater sneller af, deze kunnen uit.
- Een trickle filter op de vijverrand zorgt ook voor enorm veel afkoeling, als dit een aanvullende filtratie voor uw vijver betreft kan deze tijdens de koude periode beter uit. (anders goed isoleren!)
- UV-lampen kunnen uit.
Verversen en controleren:
- Blijf wekelijks 5-10% van de vijverinhoud verversen, dit zorgt ervoor dat de waterwaardes op peil blijven.
Blijf ook in de winterperiode regelmatig uw waterwaardes controleren!
De KH is een buffer voor de pH, als er niet voldoende op de deze waardes wordt gelet, kan het hele vijversysteem inclusief de vissen ten gevolge van een pH-crash sterven. - Controleer pompen en filter, wekelijks blijven spoelen, het filteronderhoud gaat gewoon door.
- Leidingwerk en bovengrondse filters zoveel mogelijk isoleren om afkoeling te voorkomen.
- Overweeg om een vijveroverkapping te plaatsen, dit heeft vele voordelen!
De vorstperiode!
Probeer te voorkomen dat de vijver helemaal dichtvriest!
Afvalstoffen verdwijnen in de vorm van schadelijke gassen o.a. via de wateroppervlakte en daarom moet er altijd een gedeelte van het wateroppervlak open blijven.
Zorg ervoor dat de watertemperatuur niet beneden de 4 graden Celsius daalt!
Tips:
- Met een regelbare pomp mag de flow omlaag als er niet of nauwelijks meer gevoerd wordt, dit zorgt ervoor dat de vissen energie kunnen besparen.
- Bij watertemperaturen rond de 6-4 graden Celsius gaan de vissen in een overlevingsmodus.
Dit is een aanslag op hun lichaam. Stop helemaal met voeren!
Laat vijver, vissen en omgeving met rust! - Hak nooit een gat in het ijs, door drukgolven en trillingen die dan ontstaan kan er schade ontstaan aan de zwemblaas.
Bovendien veroorzaakt dit enorm veel stress en dit kan directe sterfte tot gevolg hebben. - Schadelijke gassen moeten onder het ijs vandaan kunnen komen!
Laat een hete pan door het ijs heen smelten en zorg op die manier voor een ontluchtingsgat.
Plaats hierin een piepschuim ijsvrijhouder (er zijn diverse varianten verkrijgbaar). - De beluchting op de bodemdrains moet nu helemaal uit worden gezet.
Blijf de bodemdrains wel wekelijks flushen! - Verwijder voorzichtig gedeeltelijk de sneeuw van het ijs want dit houdt het zonlicht tegen.
- Zorg ervoor dat de vijver voldoende diep is.
Er zijn steeds meer hobbyisten die er voor kiezen om de vijver te overkappen en zelfs bij te verwarmen.
Door alleen al een vijveroverkapping te plaatsen worden heel veel problemen voorkomen.
Als er daarnaast een mogelijkheid bestaat om de temperatuur in de winterperiode bv. rond de 8 graden Celsius te houden blijven de vissen gezonder en hoeven ze hun opgebouwde reserves veel minder aan te spreken.
Het spreekt voor zich dat deze vissen in het voorjaar meer weerstand zullen hebben en minder gevoelig zullen zijn voor parasieten.
Bijpassende artikels
Bron & Referenties
Tekst: adviesgroepkoienvijver.nl