The Pond Library

De beadfilter en bewegend bed

beads

Beadfilters zijn relatief nieuwe filtersystemen hoewel ze al enkele jaren in de koihobby ingeschakeld worden. De beads is de Engelse benaming voor korrels. Het filtermedium voor deze beadfilters zijn duizenden, drijvende kunststofkorrels die zowel een mechanische als biologische taak vervullen.

Beadfilters zijn vooral interessant omdat ze zeer weinig plaats in beslag nemen terwijl ze toch, dankzij de ontelbare korrelseen grote nuttige oppervlakte hebben voor de nitrificerende bacteriën. Daarnaast is hun reiniging zeer éénvoudig.

Beadfilters zijn zo”n beetje de vervanger voor de zandfilter die zeer onderhoud intensief is. Daarnaast vervullen beadfilters ook de taak van biofilter omdat de korrels een grote nuttige oppervlakte hebben.

De werking

Beadfilters moeten altijd voorzien worden van een degelijke voorfilter zoals een vortex of een zeef. Zonder voorfilter zou de inlaat van beadfilter snel blokkeren en zouden de beads vroegtijdig dichtslippen.

De duizenden korrels bijéén zorgen voor een bed waar het water doorheen stroomt. Onderaan het bed wordt het vuil, dat de voorfilter passeerde tegengehouden (mechanische filtering. De korrels in het bed zorgen op hun beurt dan voor de biologische filtering. Te zeggen, hierop hecht zich de bacteriekulonie die zal zorgen voor de omzetting van ammoniak naar nitraat.

Soorten beadfilters

Er zijn twee soorten beadfilters, eigenlijk drie maar dat laatste is een buitenbeentje:

  • powerwashed beadfilter
  • bubblebead filter
  • moving bed filter (bewegend bed filter)

Powerwashed beadfilter

De powerwashed beadfilters doen nog het best denken aan een zandfilter alleen het zand is hier vervangen door beads (korrels).
Het is een gesloten systeem onder druk en kan zowel in pomp als gravity gevoede filterinstallaties geplaatst worden.

Voor het reinigen van de beads maakt men gebruik van een krachtige luchtpomp (blower) die de beads hevig door elkaar blaast. De opgevangen vuildeeltjes komen los en kunnen afgevoerd worden via een terugspoeling.

Enkele bekende namen op het principe van de powerwashed beadfilters zijn de Beadmaster®, de Ultrabead® en de Basicline beadfilters.

Bubblebead filter

Bubblebead filters zijn zeer makkelijk te herkennen aan hun zandloperachtige vormgeving. Het smalle gedeelte is de washals. Ze staan boven waterniveau.

Het water wordt onderin de bubblebead ingepompt waar het vervolgens door het drijvende korrelbed stroomt. Aan de onderzijde van het korrelbed wordt het zweefvuil tegengehouden. Het water vervolgt zijn weg naar boven waar de biulohgische filtratie plaatsneemt. Het water verlaat de bubblebead filter aan de bovenkant, terug naar de vijver.

Op geregelde tijdstippen moeten de korrels gespoeld worden en dat doet men door de stroom uit te schakelen en de klep onderaan de bubblebead filter open te zetten. Het water stroomt uit het filter en op datzelfde moment wordt het filter via een beluchtingsklep gevuld met lucht. Deze lucht gaat langs de washals, door de korrels waardoor deze grondig gereinigd worden. Nadat de bubblebead filter is leeggelopen kan de klep onderaan weer dicht, de pomp weer aan en het filter is opnieuw in normaal bedrijf.

Moving bed filter (bewegend bed)

bewegend-bed

Een buitenbeetje in dit verhaal is het bewegend bed filter. Een bewegend bed filter is geen filter op zich maar het is veeleer een nieuwkomer op het gebied van een biologische kamer in een meerkamerfilter. De Nexus filter van Evulution Aqua maakt gebruik van een bewegend bed als biologische filterkamer.

Deze filters maken gebruik van een drijvend bed van filtermateriaal dat door middel van een sterke luchtstroom constant in beweging is. Als filtermateriaal wordt vandaag Caldness gebruikt. Het zijn kunststof vormpjes van 6 bij 8 mm die een nuttige oppervlakte van 850 m² per kubieke m filtermateriaal hebben.

Doordat het filtermateriaal constant in beweging is voorkomt men samenklitten en zullen de aanwezige bacteriën voortdurend voorzien worden van zuurstofrijk, vers water. De intensieve beluchting zorgt niet alleen voor zuurstofrijk water in het bewegend bed maar ook voor de vijver.

Nog te vermelden is dat je zelf een bewegend bed filter kunt maken in uw huidige meerkamerfilter maar daarover in een ander artikel meer.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.