De meerkamerfilter of ook multichamber is zonder twijfel het oudste en meest gebruikte filter. In de kamers worden verschillende mechanische en biologische filtermaterialen gebruikt voor het filteren van het vijverwater.
De werking
Een meerkamerfilter is een filter dat bestaat uit verschillende achter elkaar staande compartimenten (kamers) die voorzien zijn van verschillende filtermaterialen voor zowel mechanische als biologische zuivering. Het vijverwater dat de meerkamerfilter binnenkomt wordt veelal van onder naar boven doorheen het filtermateriaal gestuurd,, van de ene kamer naar de andere totdat het achteraan terug het filter verlaat.
De meerkamer filtering
Meerkamerfilters zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. De rechthoekige vorm is het meest toegepast maar er bestaan ook meerkamerfilters opgebouwd uit allemaal losse vortexvormen die achter elkaar staan. De vortexvormen hebben als voordeel dat door hun ronde vorm in elk compartiment nog eens een mechanische filtering plaatsheeft onder het filtermateriaal door de draaibeweging van het vijverwater. Het aantal kamers of grootte van de kamers staat in functie van de vijverinhoud en/of visbezettingsgraad.
Het is aan te raden dat elke kamer beschikt over een eigen afvoer. Het grove vuil dat doorheen de eerste kamer(s) met de mechanische filtermaterialen wist te ontkomen kan per kamer bezinken en apart worden afgevoerd door even de afvoerkraan open te zetten.
In de kamer(s) met de biologische filtermaterialen wordt door middel van luchtstenen tussen de filtermaterialen extra zuurstof aan het water toegevoegd voor de nuttige bacteriën die in deze kamer(s) massaal aanwezig zijn.
Het filteren
Het filteren in een goede meerkamerfilter gebeurd in verschillende stappen. Van voor naar achter:
- een eventuele voorfiltering met voor de meerkamerfilter een vortex of zeef
- een mechanische filtering waarbij één of meerdere kamers voorzien worden met mechanische filtermaterialen zoals borstels
- een biologische filtering waarbij de andere kamers met verschillende biologische filtermaterialen voorzien worden zoals Japanse matten, bioballen, flocor, substraat, enz. Sommige mensen verkiezen enkel de Japanse matten om alle biologische kamers mee te vullen.
- een laatste fijne mechanische filtering gebeurd in de laatste biologische kamer door bovenop het biologische filtermateriaal een mousse met fijne structuur te voorzien net voordat het gefilterde water de meerkamerfilter verlaat.
Onderhoud
Bij goede meerkamerfilters is elke kamer onderaan voorzien van een afvoer die dagelijks of om de paar dagen even open gezet wordt zodat het bezonken vuil afgevoerd kan worden.
Laten we het verdere onderhoud van de meerkamerfilter zelf ook bekijken van voor naar achter.
Het voorfilter, als dit aanwezig is vangt het eerste en meeste organische vuil op en zal het vaakst gereinigd moeten worden.
De kamer(s) met de mechanische filtermaterialen moeten regelmatig grondig gereinigd worden. Hangt af van de organische belasting. Als een voorfilter aanwezig is zal dit minder frequent moeten gebeuren. De borstels die het meest gebruikt worden als mechanische filtermateriaal zijn gemakkelijk te reinigen door het spoelen in een emmer water of door het schoon spuiten.
De kamer(s) met de biologische filtermaterialen zullen mits het voorzien van een voorfilter en mechanische filtering weinig of niet gespoeld moeten worden. Dat mag ook niet want hier nestelen zich de ontelbare nuttige bacteriën die het water biologisch gaan zuiveren. Als de organische belasting té groot wordt dan zal je met vijverwater deze biologische filtermaterialen moeten uitspoelen maar wees voorzichtig en doe niet alle kamers tegelijkertijd.
De plaatsing
Meerkamerfilters kunnen zowel boven water (pomp gevoed) als gravity (gelijk met het waterniveau van de vijver) opgesteld worden en eventueel voorzien worden van een voorfilter zoals een vortex of zeef. Achter het meerkamerfilter kan een zandfilter of druppelfilter geïnstalleerd worden. Meerkamerfilters nemen een belangrijke oppervlakte grond weg en we kunnen dit als nadeel beschouwen. Vaak wordt dan ook een meerkamerfilter in gravity opstelling gekozen en onder een houten terras geïnstalleerd.
Samengevat
Meerkamerfilters zijn het meest gebruikte filtersysteem en worden al heel lang toegepast voor het filteren van het vijverwater. Samen met de bewezen en doeltreffende mechanische en biologische filtermaterialen die in meerkamerfilters gebruikt worden is deze sterk ingeburgerde filtermethode nog heel populair.