The Pond Library

Eénvoudig prototype zelfbouw eiwitafschuimer

eiwitafschuimer-frans-felten

In mijn optiek is eiwit de eerste fase van vervuiling maar ook gemakkelijk voor een groot deel te verwijderen. Door een langdurig contact van zuurstofbellen met water wordt als extra, het zuurstof gehalte van het water gunstig beïnvloed.

Meer zuurstof verbetert de werking van een biofilter en zuurstof rijk water maakt zelfs van je bodemsubstraat een biofilter omdat het de aanwas van aero bacteriën bevordert.

De vijver

Grootte 2 bij 4 m en 90 cm diep. Door de schuine wanden, moet ik de inhoud schatten op 5.5 kuub. Ik heb twee filters, die hoog, midden en laag afzuigen met een netto pompvermogen van ongeveer 5.5 kuub. Boven ivm eiwitrijk water en onder ivm vaste stoffen.

vijver-frans-felten

Het prototype

Het prototype bestaat uit een pvc buis 125 mm met een lengte van 70 cm. Onder een lijmdeksel en boven een getapete deksel. Deksel met tape om eventueel, bruissteentje te vernieuwen. Boven de inloop en onder de uitlaat van 50 mm PVC buis. Door de bovendeksel een luchtleiding, met daaraan een bruissteen en een halve heldere colafles van 1,5 ltr, gelijmd met siliconen lijm. Vervolgens een kraan in de uitvoer om het waterniveau te regelen, lees luchtbellen. We knijpen de waterleiding tot het bellen niveau bij de doorzichtige colafles begint. Zie foto.

Mijn afschuimer heb ik deels ingegraven om met mijn filter uitstroom uit te komen. In eerdere publicaties heb ik gelezen dat het apparaat beter niet na het filter kan komen, omdat de opbrengst dan niet optimaal is. Omdat dit een probeer project was, heb ik dat gemakshalve wel gedaan en was behoorlijk verbaasd. Hieronder zie je de kleur van het residu en de hele eerst week heeft het 0,75 ltr. opgeleverd . Mijn water zag er al schoon uit maar nu is het nog schoner en heb ik een opvallende schone glans op het water, als een spiegel.
Ik hoop binnenkort reacties en andere probeersels terug te zien op deze site.

residu-eiwitafschuimer-frans-felten

Succes en groetjes van Frans Felten

Bijpassende artikels

Frans Felten

Frans Felten

Frans Felten uit Nederland is met pensioen en heeft aardig wat tijd voor het beoefenen van zijn vijverhobby en het vergaren van kennis.?Zijn ideeën over filtering, heeft hij opgedaan door diverse aquaria. Van rommeltje tot verschillende specialisaties, met als het laatste zee aquarium. Eigenlijk altijd met vrij veel succes, waarschijnlijk omdat Frans zich altijd in de materie verdiept heeft. Voor zeewater is het bestuderen van de stof een absolute must. Laat een emmer zoet water staan ,dan dan kun je lang wachten voor het bederft, een emmer zout water stinkt al na een uur. De theorie achter zeewater is altijd een leidraad voor zijn redeneringen.
Frans leest veel over vijvers en filters maar heeft vaak enige twijfels en speelt met de gedachte dit beter te kunnen verwezenlijken. Zijn eigen ideeën wil hij dan ook graag delen.

Artikel Inhoud

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.