Je krijgt niet alle dagen de kans om een Japanse kweker uit de top drie te zien spreken zonder het vliegtuig te hoeven nemen. De mensen van Paradise Of Japanese Koi uit België wisten een groepje van enkele Japanse mensen en de nodige vertalers naar België te halen voor een heus seminarie.
Het seminarie werd voor de eerste maal georganiseerd op 20 september 2003 in het Hotel Serwir te Sint-Niklaas waar de nodige accommodatie aanwezig was voor het houden van een boeiend seminarie in de beste omgeving samen met de nodige drank en eet voorziening. Buiten op het terras stond een groot vat met tweejarige Kohaku en Sanke. U komt niet altijd in de gelegenheid om een koi te kopen die door een Japanse kweker aangeduid wordt als een koi met potentieel voor de toekomst. De trotse eigenaars maken op hun beurt kans op een ticket naar Japan wanneer een volgend seminarie gehouden wordt en wanneer blijkt dat de nu op dit seminarie aangekochte koi volgend jaar de beste koi blijkt te zijn.
Het seminarie stond niet alleen. Er kon gekozen worden uit drie formules, ook eentje met een avonddiner met de Japanse gasten en/of een tour naar enkele koi hobbyisten op zondag 21 september. Dit artikel brengt een verslag van het seminarie van zaterdag 21 september.
De sprekers
Michel Capot
Michel Capot van Koi Ichi Ban kent met zijn 25 jaar koi ervaring Japan wellicht even goed als zijn broekzak en kan ook de nodige connecties leggen met de koi kwekers in Japan. Dat is nodig ook want als koi dealer uit Europa kan je best beroep doen op een man zoals Michel Capot die Japan als z”n tweede thuis beschouwt. Michel Capot is één van de meest gerespecteerde en bekende Europeanen werkzaam in de Japanse koi business.
Yukio Ohmachi
Yukoi Ohmachi mag je gerust beschouwen als zo”n beetje het kruin van de top koi hobbyisten in Japan en is één van de meest gevraagde juryleden uit Japan.
Toshio Sakai
Uiteraard hebben we ook nog de hoofdgast Toshio Sakai. Toshio Sakai, misschien beter bekent als de man achter de Matsunosuke bloedlijn, staat aan de bovenste trede van de Japanse koi kwekers ladder. Wellicht omdat hij er in slaagde om een koi te kweken uit de Go Sanke groep van meer dan 1 meter. Het zal u allicht niet verbazen dat hij zich toelegde op het kweken van Kohaku en Sanke van de hoogste kwaliteit.
De tolken
Uiteraard niet te vergeten, de broodnodige tolken. Er werd vertaald van het Japans naar het Engels en van het Engels naar het Nederlands. Een niet altijd zo éénvoudige opgave. Kwam erbij dat een tolk uit Amerika werd overgevlogen naar België maar orkaan Isabel zorgde voor een behoorlijke vertraging waardoor de voorziene seminariepunten op het laatste moment wat gewijzigd moesten worden.
Met al dat vertaalwerk kreeg ik alvast een goede indruk wat het moet zijn om naar Japan te moeten reizen om er koi zaken te gaan doen.
Het seminarie
Deelnemen aan een seminarie doe je uiteraard om er iets van te leren. Om zaken op te steken die je anders nooit te horen krijgt. Dit verdere artikel gaat over het informatieve gedeelte van het seminarie. Wat de sprekers ons wisten te vertellen en wat we ervan onthielden.
Snel werd me duidelijk dat de mensen spraken met kennis van zaken en dit op een heel gedreven manier. Ze konden uren en misschien wel dagen doorgaan met hun verhaal, om ons alle kneepjes van de koi hobby uit de doeken te doen.
Visziekten
Stress en omgeving
Op elke koi zijn altijd een reeks bacteriën en parasieten aanwezig. Ook prima gezonde koi dragen ziekteverwekkers met zich mee. Als de koi zich goed voelt in zijn omgeving dan leeft de koi samen met de ziekteverwekkers die hij meedraagt in een evenwicht zonder dat er problemen ontstaan. Zelfs na een behandeling met medicijnen komen al na enkele dagen opnieuw ziekteverwekkers voor.
De belangrijkste oorzaak dat dit evenwicht uit balans brengt en de ziekteverwekkers de overhand geeft zijn stress en verzwakking. Een koi verplaatsen betekent steevast stress. Een slechte omgeving kan het probleem versnellen of ook mee veroorzaken.
Een goede omgeving voor de koi is van het allergrootste belang:
- uitstekende waterkwaliteit,
- de nodige ruimte, dus geen overbevolking
- goede voeding en tijdstip van voeden
- voldoende zuurstof bij het voederen
- watertemperatuur
- het weer
- respecteren van de seizoenscirkel (zie verder in het artikel)
De huid is de ideale plaats voor tal van ziekteverwekkers. De Aeromonas bacterie is één van de grootste boosdoeners. Elke koi heeft dus wel wat beestjes op zijn lichaam waarvoor hij een soort van immuniteit heeft opgebouwd.
Wanneer de koi verzwakt is, door zijn omgeving en/of stress dan profiteren de ziekteverwekkers om de overhand te nemen. Het zijn dus rasechte profiteurs en ze maken misbruik van een dipje in de gezondheidstoestand van onze koi.
Koi samenbrengen (nieuwe koi) betekent uiteraard ook uitwisseling van verschillende ziekteverwekkers en zelfs verschillende soorten van een bepaalde ziekte worden uitgewisseld. Sommige koi zullen goed reageren op een antibioticum behandeling en andere niet, juist omdat binnen een bepaalde ziekte verschillende soorten of stammen voorkomen of wanneer resistentie bestaat. Sommige ziekteverwekkers zijn zelfs afhankelijk van de koi zijn oorsprong of bloedlijn.
Voorzie daarom altijd de beste omgeving of tracht de perfecte omgeving voor uw koi te benaderen.
Herpes virus
Het Koi Herpes virus (KHV) is een herkomst afhankelijke ziekte die zich in bepaalde, warme gebieden voordoet zoals in Israël, Indonesië en Maleisië. Daarom NOOIT koi in de vijver samenbrengen met verschillende afkomst.
Indien u met koi herpes virus te maken krijgt zal minimum 95% van het koi bestand sterven. De koi die de aanval overleven zijn dragers maar wel immuun. Deze koi moet u echt apart zetten en niet opnieuw samenbrengen met andere koi die de ziekte nog niet meemaakten. Toch blijft de kans opnieuw bestaan want dieren zoals kikkers en vogels kunnen de ziekte ook overdragen. Zelfs aanraking met besmet water kan het koi herpes virus doen opflakkeren.
Samenvatting visziekten
Koi houden vergt een persoonlijke aanpak en dient met liefde voor de dieren te gebeuren. Geef koi de beste omgeving, liefst zijn natuurlijke mudpond omgeving. Kies uw dealer en bouw een vertrouwensrelatie met hem op zodat u de herkomst en de bloedlijn van de koi kent. Eventuele problemen kunt u op die manier beter opvangen en samen aanpakken.
Koi kopen
Yukio Ohmachi vertelde ons dat hij in al zijn koi jaren koi koopt bij een voor hem de beste dealer (kies uw dealer). Hij koopt koi aan een lage prijs maar wel van een bepaalde kwaliteit. Enkele aandachtspunten:
- Koop koi met een goede afkomst en bloedlijn
- Kies voor goede bloedlijnen die bewezen hebben om ook koi te kunnen houden die kwaliteit biedt op latere leeftijd en niet alleen de eerste levensjaren.
- Koi koop je uit liefde. Koop een koi waarvan je denkt dat hij je nog lang zal bekoren
Er werd ons de aandacht gevestigd op volgende grote misvatting waar wij Europeanen aan zondigen:
Een jonge Kohaku koi hoeft niet dieprood te zijn om in zijn latere levensjaren een kampioen te zijn. In tegendeel koi die hun eerste levensjaren té goed ontwikkeld zijn, te perfect zijn zijn reeds op hun hoogtepunt en kunnen nooit uitgroeien tot een volwassen exemplaar van topkwaliteit. Daarom moeten we een goed onderscheid maken tussen bvb. Een tategoi koi van 20 cm en een show quality koi van dezelfde grootte. De tategoi koi zal misschien minder mooi zijn bij aankoop maar kan uitgroeien tot een top koi. De tategoi koi heeft dus nog groeipotentieel terwijl de show quality koi met zijn 20 cm kan meedoen aan een koishow maar reeds op zijn hoogtepunt is en nog moeilijk kan verbeteren, eerder verminderen tijdens zijn groei.
Vrouwelijke & mannelijke koi
Er zijn een aantal kenmerken om een vrouwelijke van een mannelijke koi van elkaar te onderscheiden. Zo zijn mannelijke koi slanker van bouw dan de vrouwelijke maar Toshio Sakai wist ons nog een aantal andere kenmerken mee te geven.
Zo hebben de vrouwelijke koi een bredere snuit (a) dan de mannelijke terwijl ook aan de vinnen het geslacht herkend kan worden. De borstvin basis (b) bij vrouwelijke koi is minder breed. Hoewel de bloedlijn ook mee de vorm van een vin kan beïnvloeden is de borstvin bovenaan (c) ook minder afgerond bij de vrouwelijke exemplaren. Tijdens de paaitijd is de huid van de mannelijke koi harder waarbij vrouwelijke koi zich kunnen bezeren.
In het eerste levensjaar is het geslacht van koi heel moeilijk te bepalen op deze kenmerken maar in het tweede levensjaar kunnen 80 tot 90% van de koi de stempel man of vrouw meekrijgen.
Groeipotentieel
Een koi met al dan niet veel groeipotentieel kunnen op twee vlakken aangeduid worden. Zo hebben koi met een sterk groeipotentieel een langer hoofd te beginnen vanaf de top van de snuit tot aan de aanzet van de borstvin (d) en zal het lichaam ook slanker, meer gerekt zijn.
Seizoenscirkel
Ook een koi beschikt over een biologische klok waarin zich een periode van rust, een voortplantingsperiode en een groeiperiode voordoet. Afhankelijk van onder andere de watertemperatuur doet zich dan het volgende voor:
Maart tot april
Periode waarin de voortplanting zich voordoet (kuit schieten). Wees voorzichtig met voederen en voeder zeker niet teveel.
Juni tot oktober
Een groeiperiode waarbij de koi body maakt. In de groeiperiode kunt u goed voederen. Zeker de vrouwelijke koi hebben behoefte aan krachtig en voldoende voeder. Ideale watertemperatuur is 25°C. Het zuurstof verbruik is tot 4 maal hoger dan in andere periodes. Hou hiermee rekening.
Vanaf november
Periode waarbij rust van groot belang is. Niet meer voederen, eventueel de nodige voorbereidingen treffen op de komende winter (afdekken vijver) maar geef koi de rust die ze nodig hebben. Lange winters zijn niet noodzakelijk een probleem.
Ook bij verwarmde vijvers moet een rustperiode plaats vinden. Verwarm niet meer dan 10°C en voeder uiterst weinig.
Moraal van het verhaal: respecteer de seizoenscirkel en je wordt beloond met mooie koi!
Voederen in Japan
Afhankelijk van het seizoen en de watertemperatuur voederen wij koi 1, 2 tot 3 maal per dag. In Japan voederen ze tot 10 maal per dag. Ze geven niet meer voer, ze verdelen het gewoon in kleinere porties.
Op een vraag uit het publiek of we onze koi konden verwennen met extra vitamines was het antwoord simpel. draadalgen zijn de beste vitamines die er zijn voor uw koi.
Kleuren en patronen
Over kleuren en patronen kunnen we ook een mooi woordje neerpennen bij het selecteren van een jonge koi. Wat velen onder ons al weten is dat een homogene kleur alsof het in verschillende lagen geschilderd is een mooie koi voor de toekomst kan betekenen. Hierbij wordt niet zozeer gekeken naar de diepte van de kleur op het moment maar spreekt men altijd van soft beni. Beni is te vergelijken met hi (rood) maar heeft eerder een tintje cyan pigment en iets dieper van kleur. Belangrijk is dat in de toekomst de kleur naar voren kan komen wat in een latere levensjaar een prachtige topkoi kan opleveren. De dieperliggende kleur in de schubben bij een jonge koi is dus belangrijker om later een koi te bekomen met een prachtig bovenliggende kleur. Kleine koi met een té volledig ontwikkelde kleur zijn geen goede koi in de ogen van een Japanse kweker.
Afsluiter
Het was leuk deel uit te maken van een groep seminaristen om een topkweker uit het verre Japans eens te zien en te horen spreken over zijn levenswerk en wat zijn ideeën zijn ontrent koi keeping. Zeer boeiend waren ook de verschillen tussen Japanese en European koi keeping. Hoewel het voor mij nog niet te begrijpen valt hoe ze er in slagen een vrouwelijke & mannelijke koi zo maar uit elkaar te herkennen om maar te zwijgen hoe ze bij babykoi kunnen zien wat zijn verdere evolutie zal zijn. Een gave die zich waarschijnlijk in de genen bevindt.
See you later in Belgium Toshio Sakai.