The Pond Library

Toshio Sakai seminar 2004

toshio-sakai

Ik vermoed dat Toshio Sakai België als belangrijk koiland beschouwt aangezien hij precies een jaar na zijn eerste seminarie terug te vinden was in Sint-Niklaas voor het geven van een tweede editie. Wellicht merkte hij ook dat nog meer mensen de weg naar zijn seminarie vonden als voorheen. De zaal was overladen vol seminaristen uit België en Nederland met heel wat bekende gezichten uit de koiwereld, zowel bekende hobbyisten als professionals maar ook heel wat mensen die het koi virus goed te pakken hebben en het seminarie voor geen goud wilden missen.

Dit jaar waren naast Toshio Sakai himself ook opnieuw Michel Capot en Agnes van de partij. Agnes verzorgde de voor ons totaal onbegrijpelijke Japanse taal naar een goed verstaanbaar Engels. Geen éénvoudige klus als je weet dat de Japanse koi terminologie niet altijd meteen een Engels woord kent en daarenboven kunnen bepaalde Japanse uitspraken verschillende betekenissen in hun context kennen.

Rob Heijmans van het Koi Onderzoek Instituut Nederland zorgde voor een vlotte en verstaanbare vertaling met af en toe een vleugje humor van het Engels naar het Nederlands.

Deze groep mensen zorgde ervoor dat het 2de Toshio Sakai seminar leerrijk en aangenaam beluisteren was.

Het seminarie was opgesplitst uit een informatief deel, een vraagbaak, de tategoi keuring en een slide show van Toshio Sakai”s farm.

Het herkennen van goede tategoi maakte de hoofdbrok van het informatieve deel. Het acclimatiseren van koi na een lange reis, het herkennen van kieuwaandoeningen en gebruik van chemicaliën vervolledigden de info brok.

Herkennen van goede tategoi

Het herkennen van goede tategoi is sowieso een specialisten aangelegenheid , dat werd ons trouwens vertelt. Doch probeerde Toshio Sakai ons Europeanen aan de hand van duidelijke foto”s bij te brengen wat een goede en minder goede tategoi is.

KOI 2000 zou een speciale editie van het magazine moeten uitbrengen om neer te pennen wat Toshio San had te vertellen over de kenmerken van een tategoi. Ik hou me daarom beperkt tot de uitspraken die het meest frappant waren.

Tategoi betekent letterlijk het potentieel om beter en beter te worden tijdens het houden. Tategoi zijn dus koi met topklasse capaciteiten die nog tot ontwikkeling moeten komen of zullen verbeteren tijdens de groei. Er wordt wel eens de vergelijking gemaakt met een diamant.

Twee termen zijn belangrijk bij tategoi. BENI en KIWA. De rand tussen de witte ondergrond en de patroondelen die naar de staart gericht zijn noemt men sashi en de rand richting hoofd is kiwa. Eénvoudig, de beginrand van het Hi-patroon is sashi en de eindrand is kiwa. Er zijn koi waarbij kiwa recht doormidden een schub loopt, MARUZOME genaamd maar in vele gevallen bepaald de schubrand de aflijning.

Enkele richtlijnen:

  • Een zaagvormig kiwa is niet wenselijk.
  • Beni hoeft niet diep rood te zijn maar moet wel egaal van kleur en elastisch zijn.
  • Snel groeien van een koi betekent een gevaar voor een goede ontwikkeling.
  • Goed sumi heeft dezelfde eigenschappen als goed beni.
  • De kwaliteit van het beni bepaald of een tategoi goed is of niet.
  • Het hi kan 10 tot 15 jaar nodig hebben voor ontwikkeling bij koi met potentieel
  • Snel groeiend fukurin wordt soms verkeerdelijk aanzien als oneven beni
  • Goede koi beschikt over meer fukurin

Fukurin wat trouwens een prachtige glans aan schubben geeft. Fukurin is een indicator voor een goede kwaliteit koi.

Maak de vergelijking tussen een top klasse diamant zonder tussenkomst van mensenhanden en een klassevolle diamant verkregen door bewerkingen van een diamantslijper.

Acclimatiseren van koi

Het hoeft u niet vertelt te worden dat het importeren van koi uit Japan een bijzonder zware onderneming is voor deze dieren. Op de projectie zagen we verontrustende beelden van een nog sublieme kohaku in Japan en een compleet vertrokken en verbleekte, gelig geworden hi na transport. Don”t worry zijn de woorden van Toshio Sakai en met het geduld van enkele maanden kan de koi na acclimatiseren zich weer hernemen.

De acclimatisatie tips waren eerder bestemd voor de koi handelaars onder de seminaristen maar ik geef ze u graag even mee:

  • Na transport de koi 1 week in zout water van 3 tot 5 kg zout per 1000 liter water plaatsen.
  • Niet voederen met vast voeder maar voeder weken en er een soepje van maken.
  • Voorzien in veel zuurstof.

Herkennen van kieuw aandoeningen

Bij water temperaturen van 18-22°C kunnen het rafelig, rood worden en afsterven van, vooral borst- en rugvinnen oorzaak zijn van een kieuw aandoening. Bij lagere temperaturen en in de winter zijn kenmerken zoals het verdikken van slijmlaag en kieuwdeksels mogelijke verklikkers.

Het werd afgeraden om krachtige producten zoals kalium permanganaat te gebruiken als de kieuw aandoening té ernstig is. Het belast de koi immers nog meer.

Gebruik van chemicaliën en behandelen van ziekten

  • Zorg voor feedback bij deskundigen.
  • Ken uw koi, weet hoe ze reageren op een behandeling.
  • Wees aandachtig, observeer en verlaat koi in behandeling nooit.

De vraagbaak

Allerlei vragen uit het publiek werden gesteld aan Toshio Sakai. Een vraag over het spirulina gebruik en ervaringen in Japan kwam van Piet Jacobs van Nippon Koi Garden.

In Japan zijn ze positief over het gebruik van spirulina. Het bevat veel eiwitten en is goed voor reserves van de koi. Wel maakte men de opmerking dat kunstmatig spirulina aanleiding kan geven tot het vergelen van de witte kleur van koi. Natuurlijk spirulina doet dit niet.

Koi met een goede kleur behoeven geen extra spirulina. Hier volstaat het gewone, standaard koivoeder.

In Japan maken ze van een bepaalde soort plakkerige rijst een rijstpapje die ze voederen aan koi. De invloed op de witte kleur zou positief zijn en er is geen negatieve werking op de rode kleur.

2 soorten vijvers

Toshio Sakai wist ons te zeggen dat er eigenlijk twee soorten vijvers zijn:

  • vijvers die koi met een mooie kleur voortbrengen
  • vijvers waarbij de kleuren van de koi nooit goed worden

Goede zonlicht condities met wat alg ontwikkeling zijn van kapitaal belang om te komen tot het eerste soort vijver. Alg is immers natuurlijk spirulina.

Tategoi keuring

Op het eerste Toshio Sakai seminarie in 2003 konden mensen een tategoi aankopen met de bedoeling om mee te dingen naar de eerste prijs, een ticket naar Japan. Tijdens dit tweede Toshio Sakai seminarie brachten de kopers hun foto”s mee van de in 2003 aangekochte tategoi. Met meesterlijke kennis keurde Toshoi Sakai de foto”s en koos de kohaku van Marc Brondel als best geëvolueerde tategoi en meteen sleepte Marc een ticket naar Japan in de wacht.

Slide show Toshio Sakai farm

Op de vraag of iedereen nog zin had om een slide show te zien van Toshio”s farm werd unaniem beslist om er voor te gaan. Het was meteen nog een erg leuke afsluiter voor dit tweede seminarie.

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuin- en omgevingsaanleg.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.