The Pond Library

10 tips voor en over vissen

goudvis

Voederen betekent speeltijd

Bij het voederen mag je altijd wat spelen met de vissen of koi. Na een tijd kennen ze u heel goed en worden ze op die manier tam. Koi zullen uit uw hand komen eten terwijl andere vissen minder schuw zullen worden en ook heel dicht bij u naderen.

Observeer vissen tijdens het voederen

De vissen bij het voederen altijd aandachtig observeren op ongewoon gedrag en ziektesymptomen.

Overvoederen is niet goed

Vissen kennen geen verzadiging bij het eten. Er is nog nooit een vis gestorven van te weinig voeder, wel van teveel. Overvoederen is niet alleen slecht voor de vissen maar ook nefast voor een goede waterkwaliteit en belast het filter.

Drinken vissen eigenlijk?

Zo op het oog lijkt deze vraag paradoxaal. Natuurlijk, denken we ten slotte zwemmen ze in het water. Toch is het helemaal niet vanzelfsprekend dat vissen drinken, en bij een iets nauwkeuriger onderzoek blijkt dat of ze wel of niet drinken afhankelijk is van het zoutgehalte van het water waarin zij zwemmen

Waarom dode vissen niet altijd bovendrijven

Dode vissen komen niet altijd bovendrijven. Wanneer hun zwemblaas nog intact en gevuld is, dan komen ze bovendrijven. Als de zwemblaas gesprongen is, dan blijven ze op de bodem liggen. De zwemblaas is een inwendig orgaan bij vissen dat ervoor zorgt dat vissen kunnen zakken en stijgen in het water. Met een zwemblaas kan de vis zijn gewicht en volume regelen en zo zakken of stijgen.

Vissen laten wennen aan ander water

Het is belangrijk dat de vis went aan het temperatuurverschil en de pH van het water in de zak en dat van vijver of quarantaine bak. De hardheden zijn minder belangrijk maar mogen ook hier niet teveel uitéén liggen De zak een 30-tal minuten laten drijven op het water en daarna de vis er ZELF laten uitzwemmen, NIET uitgieten.

Nieuwe vissen best even apart

Nieuw aangekochte vissen eerst in quarantaine (afzondering) plaatsen voor enkele weken om te zien of geen verborgen ziekten tot uiting komen. Nadien mag de vis in de vijver uitgezet worden (na water gewenning); enkel op voorwaarde dat uw quarantaine uitrusting perfect in orde is (waterkwaliteit, filter,…) en dat de nieuwe vis enkele soortgenoten bij zich heeft tijdens zijn quarantaine verblijf.

Veilig transport van vissen

Als je vis of koi hebt gekocht, zorg er dan voor dat er twee plastic zakken worden voorzien voor transport. Kijk ook of de winkelier er extra zuurstof aan toevoegt uit een zuurstoffles.

Stress bevordert ziekten

Vermijd stress bij vissen. Het verlaagt hun natuurlijke weerstand waardoor ziekten zich kunnen manifesteren.

Steuren zijn zwart-wit kijkers

Steuren zijn slechtziende vissen. Daarenboven komt nog dat ze enkel zwart wit kunnen onderscheiden. Je kunt een steur zijn voederplaats beter laten herkennen door een witte tegel op de vijverbodem te plaatsen waarop je het donkere, zinkende voeder aanbrengt.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.