The Pond Library

Algeneters voor in de vijver

graskarper Ctenopharyngodon idella

Zolang er vijvers zijn zullen eigenaars op zoek blijven naar manieren om die verdomd vervelende algen te bestrijden. Met uv lampen ,poedertjes, harken, visnetten, de handen, ronddraaiende stokken op boormachines etc.

Of een algeneter

Algeneters zijn vissoorten die je (meehelpen) de algen te bestrijden maar lees vooral dit artikel verder.
De vissen die met het statuut van “algeneter” verkocht worden zijn:

  • Graskarpers (Ctenopharyngodon idella)
  • Zilverkarper (Hypophthalmichthys molitrix)
  • Marmerkarper (Aristichthys nobilis)
  • de Sneep (Chondrostoma nasus)
  • Grondels (Gobio Gobio)

Dewelke is de meest geschikte?

Om kort te antwoorden. Géén enkele. Zowel de graskarper als de Sneep zijn rasechte planteneters en ze worden ook ontzettend groot. Té groot voor de meeste van onze tuinvijvers. De graskarper kan met gemak  een 70 cm grote vis worden. Hun gedrag zal dus niet beperkt blijven tot algen die ook tot de plantengroep behoren trouwens. Zuurstofplanten en andere plantengroepen in de vijver staan op het menu van deze vissen. Het zijn ook echt zoekende en woelende vissen die erg belastend zijn voor je vijver. Ze veroorzaken veel zweefvuil. 

Onze koi is dat trouwens ook. Die zie je ook regelmatig aan de algen bezig. Ook een beetje een algeneter dus.

Ook voor zilverkarpers en marmerkarpers kunnen we gerust stellen dat deze hun natuurlijk gedrag niet geschikt is om in de tuinvijver te hebben. Integendeel. Het worden zulke grote vissen dat ze eerder algen in de hand werken omdat ze veel nutriënten produceren via hun ontlasting.

De marmerkarper is dan ook nog eens een erg wilde vis, die nauwelijks nog te vangen is.

De Grondel daarentegen is dan eerder een alleseter. Het is een visje dat niet groot is, iets minder dan 10 centimeter tot maximum 15 cm. Ze hebben een niet opvallend bruin lichaam met een zwart patroon. Ideaal gecamoufleerd  om op zoek te gaan naar voedsel onderin de vijver tussen bladeren, planten en stenen.

grondel Gobio-gobio
grondel Gobio-gobio

Het is echter wel een vis die zich gemakkelijk voortplant dus is het opletten voor over populatie van deze soort.

Ze doen maar alsof

Grondels eten eigenlijk bijna geen algen. Wat ze wel doen is tussen de algen, op de bodem op zoek gaan naar voedsel zoals slakken, wormen en waterinsecten.
Het lijkt er dus op dat ze algen eten maar in werkelijkheid nemen ze alleen maar voedsel op wat in hun bek past.

Graskarpers, koi, alle karperachtigen zoals ook de Sneep zijn grazers.
Constant zijn ze op zoek naar eetbaars al aftastend en grazend. Mijn koi doen niks anders dan in draadalgen bezig zijn maar ik heb wel draadalgen.  Het sappige groen van zuurstofplanten en andere staan ook op hun menu.

In beken en andere waterlopen

Om  beken en waterlopen open te houden worden nochtans ook onder andere graskarpers ingezet om de overtollige vegetatie af te grazen maar onze tuinvijvers en hun habitat zijn gewoon té klein om ze hiervoor in te schakelen.

Grote misvatting

Het is dus een grote misvatting dat je je vijver algen vrij kan houden door bepaalde soorten van vissen in te zetten. Je zult dus op best op zoek gaan naar de oorzaak van je algen en deze op andere manieren bestrijden.

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuin- en omgevingsaanleg.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.