The Pond Library

Hou je vissen gezond met een 5 minuten observatie

zwemmende-koi

Wist je dat je aan 5 minuten per dag genoeg hebt om het gedrag van vissen te observeren om ze op die manier gezond te houden? De beste tijd om je vissen te observeren is wanneer ze niet weten dat je in de buurt bent en zo gedragen ze zich volledig natuurlijk.

Het is belangrijk om te zien hoe de vissen zich gedragen als u niet aan de vijver staat. Ze vertonen dan algemeen gedrag zoals ze in het merendeel van hun tijd doen, of wanneer problemen zich voordoen.

Een veelgemaakte fout is om vissen enkel en alleen te observeren tijdens het voederen. Net zoals een hond of kat passen ze hun gedrag aan wanneer ze naar het eten komen. Koi bijvoorbeeld zullen al snel met open muil aan de wateroppervlakte komen bij vermoeden dat u in de buurt bent.

Neem daarom de tijd en spendeer 5 minuten per dag zonder dat de vissen weten dat u er bent. Zo kunt u gadeslaan of vissen een onnatuurlijk gedrag vertonen zoals stil op de bodem blijven liggen, borstvinnen tegen het lichaam, afzonderen van de groep, vinknijpen of flitsen doorheen het water.

De beste plek om te observeren is een lokatie waar u een volledig overzicht van de vijver hebt, recht naar beneden op de bodem maar dat de vissen niet van uw aanwezigheid misbruik kunnen maken. Deze observatie methode vergt wel enig geduld en sterkte maar de voordelen die u ervoor in de plaats krijgt zijn dat u meer betrokken bent met de gebeurtenissen in uw vijver en het helpt ook om uw vissen gezond te houden het ganse jaar door.

Als je problemen denkt te herkennen kunt u meteen actie ondernemen om erger te voorkomen. Veel vijver liefhebbers beseffen niet dat er een probleem is tot het zich manifesteert en vaak te laat is door niet vaak even de tijd te nemen de vissen en hun gedrag waar te nemen.

koi-aangetast
Aangetaste koi

Dagelijks 5 minuten van je vissen observeren hoeft geen belemmering te zijn of een kwalijk werkje dat moet gedaan worden. Je kunt in die tijd niet enkel genieten van uw geliefde vissen maar u kunt ook maatregelen nemen om nadien  het water testen, een afstrijkje te maken voor een microscopisch onderzoek of een behandeling opstarten.

Staand met een kopje koffie of een tas thee, in de morgend voor het werk of na het werk, zonder de vissen te voeden kun je de tijd nemen. Na deze “natuurlijke” tijd is het fijn om je vissen te voeden.

Tot zover “de 5 minuten observatie” manier om je vissen dagelijks op hun gedrag te controleren. Hopelijk pas je je eigen observatie toe na het lezen van dit artikel.

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.