The Pond Library

Costia, Ichthyobodo necator

costia

Costía, ook Ichthyobodo necator genoemd, is een kleine (5-15 µm) nier- of boonvormige flagellaat die vaak voorkomt bij vijvervissen. Het is een gevreesde ziekteverwekker die massaal sterfte kan veroorzaken, vooral bij jonge vissen. Costia kan groeien bij een temperatuur van 2°C tot 30°C. Dit wil zeggen dat men deze parasiet ook in de winter kan aantreffen.

Met zijn twee lange flagellen kan deze parasiet zich vasthechten op de kieuwen en de huid. Met de korte flagellen daarentegen kan hij zich voortbewegen over het gehele lichaam van de vis.

costia

Situering

INFECTIEUZE ZIEKTEN > PARASIETEN

  • Protozoaire (= ééncellige) flagellaten
    • Costia

Volledig overzicht infectieuze en niet infectieuze ziekten

Levenscyclus

Costia vermeerdert zich enorm snel door rechtstreekse deling. Na twee weken delen komt de parasiet voor in aantallen van 10.000 stuks per cm2 huid. Met de wetenschap dat elk an deze parasieten kleine wondjes veroorzaakt in de huid en kieuwen, hoeft het ons niet te verwonderen dat sommige vissen dit niet overleven.

De symptomen

Een van de eerste symptomen bij een Costía infectie is een verhoogde afscheiding van slijm door de geprikkelde huid. Hierdoor ontstaat een grijs- tot melkwitte huidtroebeling. Verdere symptomen zijn vinknijpen, schuren, flitsen of een versnelde moeizame ademhaling aan het vijveroppervlak. Dit komt doordat de kieuwen onvoldoende zuurstof kunnen opnemen door de talrijke parasitaire kieuwbeschadigingen.

costia-2

Diagnose

Deze symptomen kunnen we echter ook waarnemen bij andere parasieten (Witte Stip, Clailodonella, Tríchodina, Gyrodactpllus,…..) zodat een juiste diagnose enkel gesteld kan worden door middel van een huid- of kieuwafstrijkje onder de microscoop. Aangezien Costia de kleinste parasiet is, heeft men een 100 x vergroting nodig om de levende parasiet duidelijk waar te nemen. Ze heeft de eigenschap om tegen de waterstroom in te zwemmen, zodat we ze duidelijk kunnen onderscheiden. Costia is een parasiet die zonder vis snel afsterft. Indien de parasiet een vis verlaat en vervolgens vrij rondzwemt in het water, moet hij binnen het uur een nieuwe vis gevonden hebben, anders sterft hij. Ook op dode vissen blijft de parasiet slechts zeer korte tijd in leven.

Dit is de reden waarom het microscopisch onderzoek enkel zin heeft op een levende of pas gestorven vis.

YouTube video

Behandeling

Wat de behandeling van Costía betreft, volstaat een éénmalige behandeling aangezien de parasiet zich rechtstreeks deelt, d.w.z. dat ze geen eitjes legt die ongevoelig zijn voor geneesmiddelen. Formaldehyde 40% of kaliumpermanganaat werken het best tegen Costía, maar andere geneesmiddelen zoals FMC, acriflavine of metronidazole zijn ook doeltreffend.

Voor verdere behandeling informatie en medicatie verwijs ik naar mijn boek “De Koi Dokter” hoofdstuk 7: Medicatie

Bron & Referenties

Boek “De Koi Dokter – Leidraad voor een gezonde koi”
dierenarts – Maarten Lammens

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.