The Pond Library

Red een vis: Wat doen als een vis op het droge ligt

Vis Op Droge

Vissen kunnen vaak weer tot leven worden gebracht, zelfs wanneer het lijkt alsof ze dood zijn. Voordat u het ‘lijk’ weggooit, moet u het nader bekijken

Brewster (2002) stelt dat indien de vis nog spartelt u de vis zo weer terug in de vijver kunt zetten. Maar als de vis over een zware ademhaling beschikt, kunt u hem het best 10 minuten in een goed doorlucht zoutbad leggen, voordat u hem terug in de vijver plaatst. De functie van het zoutbad is het doden van schimmelsporen en bacteriën, zodat deze zich niet kunnen nestelen in de beschermende slijmlaag van de vis.

Vissen kunnen vaak met succes weer tot leven worden gebracht, zelfs wanneer het lijkt alsof ze dood zijn. Voordat u het ‘lijk’ weggooit, moet u het nader bekijken. Kijk of het dier rond het kieuwdeksel niet nog een klein beetje beweegt. Draai de vis ondersteboven en kijk daarbij goed of het oog een draaiende beweging maakt. Kijk goed naar de mond, soms hapt de vis nog naar lucht in een laatste wanhoopspoging om te ademen. Wanneer een vis uit het water is beland, stikt het dier letterlijk. Op het droge blijven de kieuwplaatjes aan elkaar plakken, waardoor het ademhalingsoppervlak onmiddellijk verkleind wordt. Als ze uitdrogen, plakt de slijmlaag ertegenaan. De schade aan de kieuwen is een probleem waar onmiddellijk naar gekeken moet worden als de vis weer tot leven is gebracht.

Vanaf het moment dat een vis geen teken van leven meer geeft, kan het hart nog wel enige uren doorkloppen. Dan moet u de vis beetpakken tussen de staartvin en de rug- en anaalvinnen, en de vis voorzichtig maar resoluut achterwaarts door het water halen, niet meer dan ongeveer 30cm. Door deze beweging stroomt er water onder het kieuwdeksel, door de kieuwen en weer door de bek naar buiten. Duw de vis vervolgens naar voren, zodat het kieuwdeksel weer door het water gesloten wordt. U kunt dit het beste doen op een plaats waar het water doorlucht wordt. Ga door met deze bewegingen tot de vis zelf weer kan ademen. Dit kan twee uur tot meerdere uren duren, afhankelijk van het formaat van de vis. Als de vis zelf weer kan ademen, kunt u de vis plaatsen in een drijvende mand of kom met vijverwater, plus een luchttoevoer vb aquariumpomp. Laat de vis hier met rust. In dit stadium ligt de vis nog op zijn zij. Als de vis weer rechtop zwemt, wat wel enige uren kan duren, kunt u de vis terug in de vijver zetten. Houdt deze dan de daaropvolgende dagen goed in de gaten! Het is mogelijk dat de vis bezwijkt aan een schimmelinfectie.

Inge Thollebeek

Inge Thollebeek

Industrieel Ingenieur en Biotechniek Bachelor Agro- en Biotechnologie Dierenartsassistent.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.