The Pond Library

Hoe zelf een afstrijkje nemen

afstrijkje nemen

Wanneer je een vermoeden hebt van de aanwezigheid van parasieten op je vissen of ter preventie bij een checkup van je vis populatie is het nodig een afstrijkje te maken om te kunnen bekijken onder microscoop.

Als u de vis gevangen in een vijvernet of bowl heeft en u wilt een afstrijkje maken, zorg er dan voor dat de vis geen rare bewegingen maakt. Laat eventueel een tweede persoon de vis vasthouden. Sommige verkiezen om de vis te verdoven voor het nemen van een afstrijkje maar dit vermijd je beter.

Voor het maken van een huid afstrijkje heeft u een spatel of een bot mesje nodig (ervaren hobbyisten kunnen hiervoor ook rechtstreeks het dekglaasje gebruiken), zet het mesje schuin op de schubben en strijk het onder een lichte druk met de schubben mee (dus van voor naar achter).

De beste plekken voor een afstrijkje

De beste plekken om een huid afstrijkje te nemen zijn:

  • achter de kieuwen
  • tussen de borstvinnen.
  • de cloaca (anus)

Deze plekken zijn het meest geschikt omdat het weefsel hier het zachtst is en omdat de kans op het vinden van eventuele parasieten groter is. Heel wat parasieten komen ook het eerst op de onderkant van de vis. Bij voorkeur wordt dus onder de laterale lijn een afstrijkje genomen. Bijkomend voordeel is dat bij beschadiging, dit later minder opvalt.

Nadat we met het mesje over de huid zijn gegaan hebben we wat slijm op het mesje zitten. We nemen een glaasje waar het slijm op moet, we bevochtigen dit eventueel eerst met een druppeltje water, daarna strijken we het slijm van het mesje op het glaasje af, en vervolgens kunnen we hier een dekglaasje overheen leggen zodat we het onder de microscoop kunnen onderzoeken.

Een afstrijkje maken in bowl en vijver

Een afstrijkje in de vijver maken vergt wat meer ervaring en is wat lastiger maar daar tegenover staat dat u de vis of koi niet hoeft over te brengen naar een bowl wat stressvoller is voor de vis.

YouTube video
YouTube video

Ook interessant om te lezen

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.