The Pond Library

12 tips die je moet kennen over waterplanten

Tuinvijver of siervijver

Breng geen waterplanten in de natuur

Bij onderhoudswerken aan de vijver zult u wellicht bepaalde waterplanten uitdunnen. Het teveel aan waterplanten plant u best niet uit in grachten of beken.Bepaalde waterplanten zoals waternavel en parelvederkruid verdringen inheemse soorten en veroorzaken problemen door hun uitbundige groeikracht

Knip gele lis regelmatig af

Knip gele lis regelmatig af. Het zal de plant telkens opnieuw stimuleren te groeien waardoor grote hoeveelheden voedingsstoffen uit het water verbruikt worden.

Gebruik Lidsteng ook als zuurstofplant

Lidsteng, die bekende dennenboompjes die je vaak in tuinvijvers ziet is een heel goede zuurstofplant als je hem tussen de 50 en 80cm diep plaatst. Hij neemt dan een prachtige, ondergedoken groeiwijze aan. Als zuurstofplant is Lidsteng heel efficiënt want hij groeit al vanaf een watertemperatuur van 8 à 10 graden en is dus een grote concurrent van algen.

Lidsteng als ondergedoken zuurstofplant
Lidsteng als ondergedoken zuurstofplant

Kuis moerasplanten op

Voorkom dat afgeknakte stengels en bladeren van moerasplanten in het water beginnen te rotten. Neem ze tijdig weg.

Waterhyacint en Watersla overwinteren

Waterhyacint en watersla zijn waterplanten die je moet laten overwinteren. Je doet dit het best door ze in een aquarium te zetten op een lichte en minstens 16°C warme plaats.

Opletten met bamboe

Als u bamboe in de buurt hebt staan van de vijver kijkt u best af en toe eens of er geen bamboescheuten de folie dreigen te doorboren. Bepaalde bamboesoorten breiden zich uit met krachtige scheuten die de folie gewoon doorboren. Steek ze af met een spade, zo dicht mogelijk tegen de bamboeplant.

Gebruik alleen vijvermanden

Gebruik nooit gewone gesloten bloempotten (plastic potten) om uw vijverplanten in te planten. Zwavel en andere schadelijke gassen zullen zich opstapelen, wortels zullen stikken en rotten.

Vijversubstraat i.p.v. vijvergrond

In plaats van vijvergrond te gebruiken kunnen we ook onze waterplanten in vijversubstraat planten  Vijvergrond kan de vijver nogal bevuilen en bevat voedingsstoffen die de algengroei kunnen bevorderen. Vijversubstraat is neutraal, poreus en bevuilt de vijver niet. Bovendien is vijversubstraat goed voor een gunstige bacteriewerking.

Gebruik vijvermanden met handvaten bij grote waterplanten

Grote waterplanten zoals waterlelies moeten in grote plantmanden geplant worden en op een grotere diepte gezet worden. Bij dit soort planten nemen we best plantmanden met twee handvatten. Zo kunnen deze planten gemakkelijker uit de vijver getild worden voor onderhoud.

Koop waterplanten in zomer en najaar

Koop waterplanten in de zomer of in het najaar. Ze zijn een heel stuk beter ontwikkeld en sterker dan waterplanten die je in het vroege voorjaar zou kopen. Je hebt meer waar voor je geld en de kans op een verzekerde groei ligt heel wat hoger.

Spoel nieuwe waterplanten

Nieuw aangekochte waterplanten spoel je best eerst. Zo voorkom je dat eventuele aanwezige parasieten of kroos mee je vijver in belanden. Waterplanten kunt u ook ontsmetten met kaliumpermanganaat of zout.

Ammonium als voedingsbron voor planten

Nuttig om weten is dat ammonium ook als voedingsbron opgenomen wordt door groeiende planten (stikstofbron).

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.