The Pond Library

De verborgen transformatie van de gele lis onthuld

Moeraszone Vol Gele Lis

Ontdek het fascinerende bloeiseizoen van de gele lis, een meester van verandering in de natuur met zijn unieke voortplantingsstrategieën.

Het bloeiseizoen van de gele lis is aangebroken in mei. Deze sierlijke plant staat bekend om zijn uitstekende waterzuiverende capaciteiten, en heeft eigenlijk nog veel meer in zijn mars. Of is het ‘haar’ mars? M, V of X. Het wisselt van dag tot dag bij de gele lis.

Van mei tot juli staan kan je aan de oevers van beken, rivieren, poelen en grotere plassen, maar ook in natte hooilanden en broekbossen gele irisachtige bloemen zien verschijnen. Ook aan onze tuinvijvers vinden we regelmatig gele lis. Deze plant herkennen is niet moeilijk. Op de lange, groengrijze stengels, soms tot wel een meter hoog, bloeien knalgele bloemen met drie hangende kroonbladeren en drie rechtopstaande bloemdekbladen. 

Net zoals de hazelaar is de gele lis een eenhuizige plant die koste wat het kost zelfbestuiving wil voorkomen door een ingenieuze techniek. De gele lis bloeit namelijk eerst mannelijk. Dan zijn enkel de meeldraden rijp. De nectar van de gele lis bevindt zich helemaal onderin de bloem. Slechts een select clubje van insecten met een lange tong, hommels en zweefvliegen kunnen erbij. Zij pikken het stuifmeel of de pollen op via hun rug. Wanneer zij de volgende dag een andere gele lis bezoeken, is die bloem in de ontvankelijke vrouwelijke bloeifase. De stempel is rijp en buigt zich voorover zodat de bezoekende insecten met hun rug langs de stempel strijken en de pollen daar achterlaten. Zo zorgt de gele lis voor een sterk nageslacht.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.