Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Koi > Karashigoi

Karashigoi

De Karashigoi behoort tot de Kawarimono variëteit en is een mosterd, éénkleurige koi. Deze koi is gekweekt door Joji Konishi. Het is een kruising tussen een Doitsu Akame Kigoi vrouwtje en een olijfgroene Wagoi Chagoi mannetje. Beiden groter dan 90 cm.

De kleur van Karashigoi

De kleur zit ergens tussen het bruin van een Chagoi en het felgele van een Kigoi. Op het internet is vaak verwarring of het nu gaat om een Karashigoi dan wel om een Kigoi of zelfs Chagoi maar deze verwarring is vaak te wijten aan de foto of beeldscherm waardoor de kleuren niet levensecht zijn.

Een Karashigoi is eigenlijk veel fletser van kleur dan bijvoorbeeld een Kigoi. Je kunt het een beetje vergelijken met een veel gewassen kledingsstuk dat zijn kleur wat verloren is en minder intens is.

Mensen die houden van koi met sterke, intense kleuren zullen  deze koi variëteit minder weten te waarderen want deze komt nogal bleek over als je bijvoorbeeld vergelijkt met andere éénkleurige koi.

karashigoi

Kleurverschillen

De kleur bij Karashigoi is niet altijd hetzelfde. Hij wordt dan wel omschreven als een mosterdkleurige koi. Toch zul je bij het vergelijken heel wat verschillende kleurtinten tegenkomen. Sommige zijn ook intenser van kleur dan andere. Bij Chagoi zien we dit ook. Bruingeel, diepbruin, groenig bruin.

  • Chagoi zijn bruin tot bruingroen
  • Koigoi zijn maisgeel
  • Karashigoi zijn mosterdgeel. Kleurtinten zoals bruinig, rozig, meer geelachtig,… het kan allemaal.

De watersamenstelling en watertemperatuur is hier ook een bepalende factor. Dus staar je niet blind op een bepaalde kleur bij je dealer. Eénmaal in je vijver kan Karashigoi van kleur veranderen net zoals dat bij een Chagoi ook mogelijk is.

Andere kenmerken

  • Het zijn niet alleen koi met een groot groei potentieel met jumbo capaciteiten. Het zijn ook nog eens snelle groeiers en vooral erg sterke koi.
  • Tevens delen ze dezelfde vriendelijke eigenschappen van de Chagoi en de Ochiba Shigure.
  • Er zijn ook Doitsu en Ginrin Karashigoi voor de liefhebbers.

Body

Een Karashigoi moet het misschien minder hebben van zijn intense kleur maar wel meer van zijn lichaamsbouw, de snelheid van groei en het potentieel om uit te groeien tot een statige jumbo met uitstraling in de vijver.

Zulke koi smeekt dan ook om een body om wow tegen te zeggen. Kies daarom een Karashigoi met voldoende brede body. Bij voorkeur een vrouwtje omdat die van nature een bredere lichaamsbouw hebben dan mannetjes.

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Deze site steunen en online kopen?

Iedereen heeft wel eens boeken, cd’s, electronica, kleding of andere spullen nodig. Als je toch al van plan was om online te kopen, neem dan even de moeite om dat via onderstaande links te doen

Wij ontvangen dan een percentage van de aankoop, terwijl jij exact dezelfde prijs betaalt als gewoonlijk. Zo steun je The Pond Library ❤️ Kost jou niets extra, helpt ons weer v

Online kopen en deze site steunen

Advertisement

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.