The Pond Library

Koi kweken in 4 stappen

inspecteren-jonge-koi

Een leuke bezigheid binnen de Koi hobby is het kweken van Koi. In dit artikel bespreken we de basis voor wie van plan is dit seizoen zelf koi te gaan kweken!

Koi kweken stap 1: de koi laten paaien

Elke Koi houder die mannetjes en vrouwtjes Koi in de vijver heeft, heeft het meegemaakt: in het begin van de zomer beginnen de Koi te paaien: de mannetjes beginnen de vrouwtjes te rijden, waardoor ze kuit gaan schieten welke de mannentjes vervolgens bevruchten.

Je kunt het paaien gewoon in de vijver plaats laten vinden, maar als je de kans op een specifieke soort Koi wilt verhogen kun je beter een mannetje en een vrouwtje van die soort in een aparte bak zetten vlak voor het paaien begint.

Het paaien begint doorgaans aan het begin van de zomer als de temperatuur richting de 20 graden gaat. (Overigens is er een methode om exact te berekenen wanneer het paaien begint, in de video cursus Koi Kweken legt Stefan deze uit). Door Koi enkele weken hiervoor te isoleren zorg je dat de stress van het overplaatsen tegen de tijd dat het paaien begint gezakt is.

Belangrijk is om volwassen Koi uit te kiezen voor het paaien (mannetjes minimaal 2 en vrouwtjes minimaal 3 jaar oud). Niet alleen zijn kleinere Koi nog niet geslachtsrijp, als ze toch gaan paaien zorgt dit vaak voor slechte kwaliteit Koi.

Je herkent het paaien, doordat de mannetje tegen de vrouwtjes op beginnen te rijden om ze zo het kuit te laten schieten, wat ze vervolgens bevruchten. Als de mannetjes te agressief zijn tegen een specifiek vrouwtje, is het verstandig dit vrouwtje apart te zetten omdat de kans anders bestaat dat ze deze verwonden.

Als er gepaaid is, zul je eitjes in het water gaan zien, wat je echter ook zult merken is dat de Koi de eitjes op zullen eten! Daarom is het belangrijk om deze eitjes op te vangen op een manier waardoor de Koi ze niet kunnen eten. Een perfect oplossing hiervoor zijn paaiborstels, de eitjes zullen zich hier in hechten en de Koi kan er niet bij doordat hij met zijn neus tegen de borstels opbotst.

Koi kweken stap 2: De eitjes overplaatsen

Als de vissen klaar zijn met paaien, wat je kunt zien doordat de vrouwtjes met hun kop omlaag hangen en de mannetjes rustiger worden, is het tijd om de eitjes over te plaatsen naar hun eigen bak waar ze uit kunnen komen en de visjes kunnen groeien tot ze groot genoeg zijn voor de vijver.

Dit kan bijvoorbeeld een quarantaine bak zijn van 500 liter, deze hoeft niet gefilterd te worden maar wel belucht! Daarnaast is het belangrijk het wat te blijven verversen (bijvoorbeeld paar x per dag een emmer).

Eventueel kun je het water nog behandelen met malachietgroen tegen schimmel.

Koi kweken stap 3: De nieuwe koi laten groeien

Als de eitjes uitkomen hebben de visjes de eerste 24 uur nog geen voeding nodig. Vervolgens kun je ze heel lichtjes beginnen te voeren met bijvoorbeeld met eigeel van een hard gekookt ei en later plankton en eiwitrijk koivoer. Belangrijk is om de minimale hoeveelheden te voeren, zodat je de Koi visjes niet vergiftigd!

Pas hierbij de grote van het voer aan aan de kleinste visjes.

Belangrijk is dat als je begint met voeren, je de waterwaardes in de gaten blijft houden en als deze afwijken je het water versnelt ververst. Exacte waterwaardes vindt je in de videocursus Koi Kweken.
Als de Koi een dag of 20 a 30 na het uitkomen van de eitjes wat formaat gekregen hebben is het tijd om een eerste selectie te maken. Het is belangrijk om te selecteren, om zo de Koi met potentieel maximale groeikansen te geven.

Let bij deze eerste selectie op de robuustheid van de visjes, de rechtheid van de ruggengraat en vervormingen in de vinnen. Ook kun je in de eerste selectie al op kleur gaan selecteren en bijvoorbeeld de visjes die maar 1 kleur hebben weg doen.

Vervolgens kun je elke 20 dagen een selectie doen waarbij je weer let op de vorm van de vis, dus de symmetrie van de kop en de vorm van de vinnen. Selectie kun je blijven herhalen tot je enkel de vissen met een grote kans om een topper te worden overhoud.

Natuurlijk is selectie ook een stukje persoonlijke keuze, zo is de selectie in Japan enorm streng omdat ze daar wedstrijd Koi willen kweken.

bassin-met-jonge-koi

Koi Kweken stap 4: De nieuwe koi in de vijver plaatsen

De reden dat we de eitjes overgeplaatst hebben uit de vijver is omdat de grote Koi anders de eitjes en zelfs de kleine Koi zullen opeten. Maar als de Koi dan groot genoeg is (om niet meer als voedsel gezien te worden, door de andere Koi) is het tijd om deze over te plaatsen.

Belangrijk is dat de waterwaardes en temperatuur van de quarantainebak en de vijver zoveel mogelijk gelijk zijn, zodat het overplaatsen zo min mogelijk stress oplevert.

Als de nieuwe door jou gekweekte Koi dan uiteindelijk in de vijver geplaatst zijn, is het zaak deze in de gaten te houden en de grote van het voer aan de kleinste aangepast te houden.

Ik hoop dat dit artikel nuttig was, mocht je meer willen weten over het kweken van Koi, dan is de cursus Koi kweken een aanrader!

Het opzetten van een kweek door een kweker

In onderstaand filmpje kun je kijken hoe een professionele kweker zoals Jos Aben een koi kweek opzet.
Jos Aben is inmiddels een van de langst zittende eigenaars van één en dezelfde Koifarm in Europa. Beter bekend als A&C koi.

Bron & Referenties

Tekst: koikenner.nl/koi-kweken-in-4-stappen
Foto’s: kimskoi.be

Jeroen Scheffers

Jeroen Scheffers

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.