The Pond Library

Showa Sanshoku

Traditionele Showa

Het SHOWA tijdperk vindt men Japan terug tussen 1926 en 1989. Omdat deze variëteit in 1927 voor het eerst gekweekt werd gaf men hem de naam SHOWA SANSHOKU of kortweg SHOWA.

Deze soort is een product gekweekt uit een kruising van KI UTSURI (geelzwarte koi) met een KOHAKU. Aanvankelijk was de rode kleur (de HI) wat aan de flauwe kant, maar door geselecteerde kruisingen werden de kleuren intenser. Hierdoor werd de oranjeachtige kleur bloedrood en werd de SHOWA tot wat hij nu is, een prachtige koi met diepe kleurschakeringen.

De SHOWA is evenals de TAISHO SANKE een driekleurige koi bestaande uit zwart, wit en rood. In tegenstelling tot de SANKE heeft de SHOWA een SUMI (zwarte) ondergrond met grote HI (rode) en witte (SHIRO) vlekken.

Aangezien de SHOWA een zwarte basis heeft, is het hoofdaandeel van de kleuren zwart, met een 25% wit en het overige rood.

Bij de KOHAKU en de SANKE hebben we gezien dat de patronen rood en vooral het zwart bij de SANKE, niet voorbij de middenlijn van de flanken mochten komen omdat dit vissen zijn met een witte basis waardoor een mooie witte buik noodzakelijk was. Bij de SHOWA is het net omgekeerd. De SUMI (het zwart) loopt over het lichaan tot onder de buik. Dit geldt tevens voor elke koi met zwarte ondergrond. De SUMI en de HI (het rood) moet op het hoofd aanwezig zijn en mag doorlopen tot over de kaken en de neus van de koi. Wel moet de HI bloedrood en mooi afgetekend zijn.
Een ander vereiste bij de SHOWA is, dat er een zwarte aanzet op de borstvinnen aanwezig moet zijn. Hieruit kan men ook onmiddellijk het verschil afleiden tussen SHOWA en TAISHO SANKE. Bij de SHOWA moet er een SUMI aanzet zijn terwijl er bij de SANKE enkel een paar zwarte streepjes mogen te zien zijn.

Zoals bij iedere goede koi moeten de patronen van de SHOWA mooi afgelijnd zijn. Tevens is een diepe kleur erg belangrijk. Een zwart zigzag patroon, INAZUMA genoemd, is aantrekkelijker dan ronde vlekken.

In het artikel over de KOHAKU werd gezegd dat er 3 soorten HI (rood) bestonden. Bij de koi variëteiten hebben we daarenboven ook nog 5 soorten SUMI zwart), gaande van grijsachtig zwart tot diep blauwzwart.
Het verschil van kleur en patroon is goed te vergelijken wanneer we een SANKE en een SHOWA samen in een bad plaatsen.
Bij een SANKE hebben we kleine ronde gitzwarte vlekken. De SHOWA heeft dominante diep blauw-zwarte vlekken.
Over de SUMI in de staart en rugvin zijn geen vaste voorwaarden gesteld, maar is meestal overvloedig aanwezig.

Een ander verschil tussen SHOWA en SANKE zijn de ogen. Bij de SANKE zijn de ogen mooi rond terwijl bij de SHOWA een lichte elipsvorm te zien is. Deze eigenschap is niet doorslaggevend en vaak moeilijk waar te nemen. Kwekers en dealers met jarenlange ervaring hebben daar geen problemen mee.

Naast de normale SHOWA, waar het zwart dominant is, vindt men een aantal nevenvariëteiten.

  • HI SHOWA: Dit is een SHOWA waarbij de rode kleur (HI) overheersend is.
  • KINDAI SHOWA: Deze SHOWA heeft grote witte zones die dominant zijn of wanneer er meer wit aanwezig is dan de voorgeschreven 25%
  • BOKA SHOWA: Bij deze koi zijn de zwarte vlekken overschaduwd met wit waardoor ze een grijsachtig uitzicht krijgen. De rode zones zijn echter zuiver.
  • KAGA SHOWA: Dit zijn SHOWA’s waarbij de zwarte zones met wit zijn overschaduwd, net zoals bij de BOKA SHOWA, maar bij deze koi zijn tevens de rode zones overschaduwd met zwart (SUMI).

Een goede show SHOWA moet volgende eigenschappen bezitten:

  • Mooie grote SUMI en HI patronen, diep van kleur en mooi afgelijnd.
  • Bij voorkeur 25& wit op het lichaam vertonen.
  • Mooie diep zwarte vlekken omgeven door wit is beter dan wanneer het zwart door rood wordt geraakt.
  • HI en SUMI moet op het hoofd aanwezig zijn en doorlopen tot aan de lippen.
  • Een mooi afwisselend patroon is aan te raden ook al zijn ze niet gemakkelijk te vinden.
  • In de vinnen is SUMI vereist, maar mag er geen HI aanwezig zijn.
Louis Vanreusel

Louis Vanreusel

Louis Vanreusel ( overleden 15 april 2019), woonde in Antwerpen en maakte deel uit van ZNA Certified Local Judge en BKKS Judge Louis is schrijver van het boek "Nishikigoi; een Waaier van Kleuren". Louis zijn specialisatie kunnen we dan ook terugvinden in het keuren en beoordelen van koi variëteiten.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.