The Pond Library

De bloedbaan van vissen

Bloebaan Vis

Ook vissen beschikken over een inwendige bloedbaan waarbij er inwendig een transport van stoffen plaatsvindt via het bloed. Het bloed voorziet alle weefsels en organen van voedingsstoffen en zuurstof maar zorgt ook voor het transport van andere stoffen zoals hormonen en het verwijderen van afvalstoffen.

Doch is er een groot verschil met de bloedbaan van de mens, zoogdieren en vogels. Bij vissen spreekt men van een enkelvoudige bloedbaan waarbij het bloed door het hart naar de kieuwen wordt gepompt en van de kieuwen via de andere lichaamsorganen terugkeert naar het hart.
Bij ons spreekt men van een dubbele bloedbaan waarbij de eerste hartkamer bloed naar de longen en de tweede hartkamer pompt terwijl de tweede hartkamer het bloed door het lichaam zal sturen.
De vissen hebben een hart dat bestaat uit vier delen met twee hartkleppen. De vier delen liggen in lijn:

  • Sinus venosus: hier wordt het zuurstofarme bloed verzamelt
  • Boezem
  • De kamer pompt het bloed in de aorta
  • Bulbus arteriosus: het begin van de aorta, welke verdikt en wit is

De bouw van het hart voorkomt dat bloed terugstroomt van kamer naar de boezem.

In normale omstandigheden is het hart niet echt krachtig waarbij de bloedcirculatie bij een vis ook trager zal verlopen.
Bij bepaalde prikkels uit de vis zijn omgeving zullen hormonen vrijkomen die het hart sneller zullen doen slaan en waarbij het bloed ook vlugger zal circuleren. Ook kunnen de kleine slagaders zich verwijden om minder weerstand te hebben in de aders zodat het bloed sneller stroomt.

Bloed bestaat voor 30 à 50% uit vaste bestanddelen en wordt onderverdeeld in:

  • Rode bloedcellen (bloedlichaampjes) die het opgenomen zuurstof zullen transporteren. De rode bloedcellen maken het grootste deel uit van het bloed
  • Witte bloedcellen vervullen de functie van een afweermechanisme tegen ziekten
  • De bloedcellen zwemmen in het bloedplasma dat voor een groot deel uit water bestaat waarin de opgenomen voedingstoffen zijn opgelost maar ook fvalstoffen en hormonen worden via het bloedplasma vervoerd.

Tijdens de circulatie van het bloed worden de voedingsstoffen en zuurstof afgegeven door de kleinste bloedvaten aan de weefsels van de vis waarbij tegelijk afvalstoffen zullen worden opgenomen die dan via de nieren verwerkt worden of via de kieuwen een uitweg vinden.

Bron & Referenties

Geraadpleegde lectuur: Boek “Gezonde en zieke vissen”, cursusboek “Anatomie en sectie” KOI2000

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.