The Pond Library

Taisho Sanshoku

Taisho Sanke

Men zou het, om gemakkelijk te onthouden kunnen vergelijken met een KOHAKU waarop enkele kleine, zwarte vlekken zijn geplaatst.

Deze drie kleurige vis, behorende tot de GO SANKE groep, mag wel één van de mooiste onder de standaard variëteiten genoemd worden.

Hij maakte zijn opwachting in de periode tussen 1912 en 1926. Deze periode is in Japan gekend als het “TAISHO” tijdperk beheerd door Keizer HIRIHITO.

De eerste goede Sanke bloedlijn werd in 1915 vastgelegd door een kruising van een vrouwelijke KOHAKU met een mannelijke SHIRO BEKKO. Dit is in feite begrijpelijk omdat zowel KOHAKU als SHIRO BEKKO een witte basiskleur bezitten.

Zoals we reeds bij de KOHAKU besproken hebben, is de eerste vereiste dat de koi over een goed gestroomlijnd lichaam moet beschikken. Dit geldt bijgevolg ook voor de SANKE. Ook een goede huidkwaliteit is een belangrijke voorwaarde. Het wit moet over gans het lichaam sneeuwwit zijn. De rode zones (HI patronen) zijn bij voorkeur dieprood met mooi afgelijnde randen en verdeeld over gans het lichaam. Het mooie is wanneer deze HI patronen rijken tot aan de middenlijn van de flanken en dat het onderste deel van de zijlijn, evenals de buik, zuiver wit is. De zwarte spots (SUMI) moeten diep van kleur zijn en eveneens met een goede aflijning te vinden zijn over heel het lichaam. Deze SUMI vlekken zijn te vergelijken met spatten van Chinese inkt, diep van kleur en compact.

Toch zijn er enkele punten waar aandachtig moet naar gekeken worden bij de aankoop van een Sanke. Op onderstaande afbeelding zal het een stuk duidelijker worden.

Hi op het hoofd is, net zoals bij de KOHAKO zeer goed. Er mag echter geen SUMI op het hoofd aanwezig zijn. SUMI op het gedeelde onder de middellijn van de flanken is eveneens af te raden.
De borstvinnen en staart zijn zuiver wit of mogen enkele zwarte streepjes bevatten. Deze SUMI streepjes duiden echter op een goede kwaliteit en standvastigheid van de SUMI.

Naast de gewone of normale TAISHO SANKE onderscheiden we nog twee andere Sanke variëteiten

  • MAROTEN SANKE: deze Sanke heeft naast het normale HI patroon ook nog een afzonderlijke rode vlek op het hoofd.
  • AKA SANKE: heeft een grote rode zone die loopt van kop tot staart waarin een aantal zwarte spots te zien zijn. Ook deze SUMI spots moeten gelijkmatig over het lichaam verdeeld zijn.

Samengevat

Een goede TAISHO SANKE is een goede KOHAKU waarop, in de witte zones, een aantal gitzwarte vlekjes zijn geplaatst. Zwarte streepjes in de borstvinnen zijn tekenen van een goede kwaliteit. Net zoals bij de KOHAKU duiden blauwe oogranden de herkomst van een goede bloedlijn aan.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.