Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library

Bekko

Shiro Bekko

Een BEKKO is een tweekleurige koi, die als basis een witte, gele of rode kleur hebben, aangevuld met kleine goed afgelijnde gitzwarte vlekken. 

Deze groep behoort in feite tot de SANKE-groep. Men kan het vergelijken met een TAISHO SANKE waarvan één kleur ontbreekt.

Bij de BEKKO mag er dus ook geen SUMI (zwart) op het hoofd aanwezig zijn.Tevens moet het hoofd zuiver van kleur zijn. In de meeste gevallen, en zeker wanneer de koi een zekere ouderdom heeft bereikt, treft men een zekere vergeling van de hoofdhuid aan. Bij jonge koi is dit zeker af te raden om dergelijke vissen aan te kopen. De zwarte spots liggen boven de middenlijn van de flanken.

De staart en vinnen kunnen zuiver wit zijn of enkele zwarte streepjes vertonen. Gelijkaardige verschijning zien we ook weer bij de TAISHO SANKE. Het mooiste is wanneer de kleur van de BEKKO eindigt bij de aanzet van de staart en de staart vulkomen wit is.
Net zoals bij iedere koi variëteit moet de huid van goede kwaliteit zijn, d.w.z. dat de basiskleur die men op de huid aantreft, overal gelijk moet zijn.

Bij de BEKKO onderscheiden we 3 soorten:

  • SHIRO BEKKO: Is een zuiver witte koi met zwarte spots. Het hoofd moet net zoals de SANKE sneeuwwit zijn, ook al zijn ze moeilijk te vinden.
  • AKA BEKKO: Deze bekko heeft als basis een dieprode kleur met zwarte tekening. Bekko”s met dieprode basis zijn echter zelden te zien, meestal hebben zij een oranje-rode kleur, en zeker wanneer hij in omvang is toegenomen.
  • KI BEKKO: Deze koi heeft een gele ondergrond afgewisseld met zwarte vlekken. Deze gele kleur moet over gans het lichaam gelijk zijn. Deze variëteit treft men, net zoals de AKA BEKKO zelden aan.

De SUMI patronen moeten in ieder geval een diepzwarte kleur hebben en gelijkmatig verdeeld zijn over het lichaam.
Deze zwarte vlekjes mogen echter niet voorbij de laterale lijn van de flanken komen.

Louis Vanreusel

Louis Vanreusel, woont in Antwerpen en maakt deel uit van ZNA Certified Local Judge en BKKS Judge Louis is schrijver van het boek "Nishikigoi; een Waaier van Kleuren". Louis zijn specialisatie kunnen we dan ook terugvinden in het keuren en beoordelen van koi variëteiten.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.