The Pond Library

10 tips om beter te voederen

voederkorrels

Voederen van vissen of koi is niet zomaar wat eetbare korrels in het water gooien. Met een aantal handige voedertips en trucs kunt u goed en gezond leren voederen, tevens betekent voederen van vissen een leuk tijdstip voor de hobbyist.

Voeder eiwitrijk

Voeder vissen nooit teveel, maar voeder eiwitrijk. Koop voeder met een gehalte van 30-35% aan proteïnen (eiwitten). Proteïnen zorgen voor minder afvalstoffen en geeft veel energie aan de vissen. Het moet een licht verteerbaar eiwit zijn. Onverteerbaar eiwit wordt door de vissen afgescheiden en bezoedeld het water. (schuim op het water).

Voeder kwaliteitsvoeder

U doet er beter aan een wat duurder voeder te geven van betere kwaliteit dan goedkoper voer met minder voedingswaarde. Kwaliteitsvoeder is niet alleen beter voor de groei en de kleuren van uw vissen maar is ook minder belastend voor vijver en filter. In kwaliteitsvoeder zijn meer nuttige grondstoffen verwerkt terwijl in goedkopere voeders meer balaststoffen opgenomen zijn waar de vissen geen voedingswaarde aan hebben.

Voeder 3mm korrels voor koi

Uit een uitgebreid onderzoek van Jos Aben (zie referenties)  zou blijken dat de ideale korrelgrootte voor koi 3mm zou zijn. Een 3mm korrel veel beter wordt verwerkt door de Koi. Dit resulteert in minder voerverbruik, minder ontlasting en minder belasting van het filter.

Het onderzoek is niet gedaan met Yoshikigoi voer van Jos Aben maar juist met een ander onafhankelijk voer.

Voeder gespreid

Het is betere meerdere malen kleinere porties te geven dan mindere beurten maar grotere hoeveelheden. Dit is beter voor de vertering en minder kans op resten die het vijverwater en filter belasten.

Skimmer uit

Tijdens het voederen doe je er goed aan de skimmer even stil te leggen.

Voeder moet meteen geconsumeerd worden

Geef nooit voeder in die hoeveelheden dat het op het vijverwater voor x aantal minuten blijft liggen. In tegenstelling tot wat op de meeste verpakkingen staat. Geef kleine porties die meteen door de vissen verorberd kunnen worden.

Observeer vissen tijdens het voederen

Voederen is de ideale manier om uw vissen van dichterbij te bekijken en bestuderen op ongewoon gedrag en ziektesymptomen met de 5 minuten observatie

Niet teveel voederen

Vissen kennen geen verzadiging bij het eten. Er is nog nooit een vis gestorven van te weinig voeder, wel van teveel. Teveel voederen is niet alleen slecht voor de vissen maar ook nefast voor een goede waterkwaliteit en belast het filter.

Voederen betekent speeltijd

Bij het voederen mag je altijd wat spelen met de vissen of koi. Na een tijd kennen ze u heel goed en worden ze op die manier tam. Koi zullen uit uw hand komen eten terwijl andere vissen minder schuw zullen worden en ook heel dicht bij u naderen.

voederen-koi-is-speeltijd
Koi met de hand voederen maakt ze handtam

Let op met kleurbevorderaars

Vooral koi houders willen koi met de mooiste en diepste kleuren. Menig koi hobbyist laat zich dan ook graag verleiden tot het geven van kleurbevorderaars maar vaak wordt de fout gemaakt deze té langdurig te geven waardoor bijvoorbeeld het wit van koi een rozige of gelige aanblik krijgt. Geef speciale kleurbevorderaars daarom enkel voor een korte periode. In de meeste zomervoeders is al een hoeveelheid kleurbevorderaar (spirulina) verwerkt.

Bron & Referenties

Jos Aben, yoshikigoi.com
Na vele artikelen geschreven te hebben in diverse toonaangevende Koi vakbladen heeft Jos Aben inmiddels een boek geschreven (“De geheimen van koi ontrafeld”) en diverse webpagina’s samengesteld met informatie over de diverse Koi variëteiten. Jos heeft hierbij geput uit zijn jarenlange ervaring in de Koi wereld. Jos Aben is inmiddels een van de langst zittende eigenaars van één en dezelfde Koifarm in Europa. Zijn farm, A&C koi, bestaat reeds 29 jaar.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.