The Pond Library

Waarom koi soms van kleur veranderen

palet-koi-kleur

Eén van de grootste ergernissen bij koi houders is het veranderen van de kleur van koi.

Heb je het ook al meegemaakt?. Je gaat naar een koi winkel en uiteraard koop je een koi waarvan je de kleuren prachtig vind en dan éénmaal in je vijver verandert de koi van kleur na enige tijd. Erg vervelend maar hoe komt dat nu? Er zijn verschillende redenen waarom één of meerdere koi in uw vijver kunnen veranderen van kleur.

De water samenstelling

Het water in uw vijver en dat van de koi winkel zijn zeker verschillend in samenstelling. Zo zou de hardheid van het water invloed hebben op de kleur. Hard water zou goed zijn voor zwart bijvoorbeeld dat van shiro utsuri en wat zachter water dan weer goed voor de rode kleur van bijvoorbeeld kohaku

De koi leeftijd

Het veranderen van kleur is een natuurlijk proces dat plaats vind tijdens het leven van een koi. Het meest duidelijk voorbeeld hiervan is als de tosai (eenjarige koi) een groei spurt gaat maken naar een volwassen vis van 50 a 60cm en hierbij zijn felle kleuren verliest waarbij fel rood meer oranje geworden is. Dit is iets dat veel bij kohaku tosai voorkomt en vaak komt de originele kleur niet meer terug.

De bloedlijn

Koi afkomstig uit een ouderpaar met een sterke bloedlijn hebben diepere maar vooral belangrijk standvastigere kleur.

Het seizoen

Naast dat de koi door zijn leven heen van kleur verandert, kan de koi ook nog eens door de seizoenen heen van kleur veranderen. Zo zul je zien dat als het zeer koud is in de winter, de kleuren van de koi iets zullen vervagen… een effect dat ook als het heel warm is in de zomer op kan treden. Dit kan soms heel snel gaan doordat het water snel op warmt en de zon veel schijnt, waardoor de kleur hard moet werken om aan de aangepaste weersomstandigheden te wennen.

Heel wat koi houders gebruiken dan ook zonnewering boven de vijver zodat de koi niet rechtstreeks blootgesteld worden aan direct zonlicht.

Een bekend voorbeeld van een koi soort die van kleur verandert is de ochiba shigure (in het Japans betekend dit herfstblad op het water). Deze vis is grijs met bruine vlekken en in de herfst zie je het grijs harder worden en het bruin sterker van kleur.

ochiba-koi

Koi voer

Er zijn ook externe factoren waardoor de kleur van koi kan veranderen, ja zelfs beïnvloed worden en dit door het koi voer dat gegeven wordt.

In de zomer zal de koi anders gevoerd worden dan in de winter, veelal wordt er in de zomer speciaal kleur voer gegeven om de kleur meer naar boven te halen. Maar teveel van dit voer geven kan ook nadelige effecten teweeg brengen. Vooral het wit van de koi dat dat wat gelig of rozig aanloopt.

Daarnaast speelt ook de kwaliteit van het voer een belangrijke rol, hoe meer van de juiste voedingsstoffen (vitamines en mineralen) in het voer zit, hoe beter de kleuren van de koi zullen zijn.

Dit is met name iets om op te letten als alle koi in een vijver van kleur veranderen.
Wisselen of mengen van koivoer wordt soms toegepast door koi houders.

Koi stress

Stress kan leiden tot allerlei symptomen bij de koi, een daarvan is het verliezen van de kleur. Vaak zie je die duidelijk tijdens het paren waar de mannetjes achter de vrouwtjes aanzitten waardoor deze stress ervaren en hierdoor minder fel van kleur zijn.

Andere oorzaken van stress kunnen plotselinge veranderingen in de waterwaardes zijn, parasieten in de vijver of bijvoorbeeld een verhuizing.

Koi ziekte

Een koi die er dof uit gaat uitzien kan leiden aan een koi ziekte. Verschillende koi ziektes kunnen nadlig zijn voor de kleur van de koi.

Dit is duidelijk te herkennen doordat een of meerdere vissen van kleur veranderen en ook hun gedrag afwijkend is (minder bewegelijk e.d.). Als deze en andere symptomen van koi ziekte zich voordoen is het belangrijk hier actie op te ondernemen, niet alleen zullen de koi er weer beter uit zien… ook hun gezondheid zal er op vooruit gaan.

Bron & Referenties

Tekst: koikenner.nl/koi-verandert-van-kleur

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.