Als wat bescheidener alternatief voor de tropische (en dus niet winterharde) papyrusplant kunnen wij lang cypergras gebruiken. Dit wintervaste cypergras is mooi te gebruiken, als grote toef of in groep. De planten zijn het mooist tijdens de bloeiperiode in volle zomer. Dan zijn ze getooid met glinsterende bruine aartjes.
Lang cypergras is inheems in Zuid-Europa, Azië en Afrika. De 80 tot 120 cm hoge plant komt er voor langs rivieroevers op natte, zanderige, lemige plaatsen. De plant heeft een grondstandig rozet grasachtige bladeren tot 80 cm lang die overhangen. De stengel is tot 70 cm hoog en driekantig. Hij draagt bovenaan een krans bladeren van verschillende lengte. De binnenste zijn 3 mm breed en tot 20 cm lang. De buitenste zijn 1 cm breed en tot 80 cm lang. De middelste bladader is verzonken. De onderzijde ervan is scherp driekantig. De tot 30 cm lange bloeiwijze draagt tot 10 takken met 2 cm grote puntige donkerkastanjebruine aartjes. De wortels zijn zwart van kleur en ruiken aangenaam.
Verzorgen in de waterpartij
Lang cypergras is minder exotisch dan de “echte” papyrus maar men kan er toch heel wat effect mee creëren. Het blad is aantrekkelijk diepgroen en ook de bloeiwijze mag er wezen. Als opvallende solitair of in groep toegepast is lang cypergras een originele en decoratieve vijverplant voor de oeverzone. De plant is het mooist tijdens zijn bloeiperiode die plaatsgrijpt in volle zomer tijdens de maanden juni, juli en augustus. Dan is de plant getooid met glinsterende bruine aartjes.
Meestal wordt Cyperus longus 1,2 m hoog De plantdiepte bedraagt maximaal 30 cm. Een diepte tussen 0 cm en 20 cm is echter beter. Zorg dat de container breed en zwaar genoeg is om omwaaien van de plant te vermijden. Een inhoud van minstens 20 liter is aanbevolen. Leemhoudende of kleihoudende grond voldoet het best. Lang cypergras groeit in halfschaduw of zon. Als buurplanten komen zwanebloem en (dwerg)lisdodden in aanmerking. De groei zal soms moeten gestuit worden. Een plantpot zal hem niet blijven tegenhouden. Men zal moeten denken aan het nu en dan wat afsnijden van uitlopers die te ver gaan of aan een stevige begrenzing. Als bij al valt het wel mee met deze plant. Een echte woekeraar is het zeker niet. Er is dan ook niet veel onderhoud aan. De winters worden vrij goed doorstaan.
Vermeerderen gebeurt door nieuwe uitlopers af te snijden van de moederplant. Men doet dit best in de maand april en met een scherp mes. Men kan ook bloeiende bladkransen ondersteboven in water leggen. Er groeien dan kleine plantjes aan. Het is nuttig de plant zo nu en dan eens te verjongen. Men gooit de oude wortelkluit dan weg. Nieuwe uitlopers vormen immers stevigere en frissere stengels. Zaaien kan ook.
De naam Cyperus komt van kypeiros, een Griekse naam voor Venus, godin van de liefde en wulpse hartstocht. Ze is misschien wel de bekendste van de klassieke godinnen. Volgens de mythologie was ze de dochter van Uranus, de eerste hemelgod. Toen Cronus zijn vader Uranus had gecastreerd gooide hij diens geslachtsdelen in de oceaan. Het zaad van Uranus mengde zich met het zeeschuim en daaruit kwam Aphrodite voort. Aphrodite, “zij die uit het zeeschuim verrees”, werd door tij en wind naar het eiland Cythera gebracht en daarna naar Cyprus. Daar werd ze door de Gratiën opgevoed. Zij vertegenwoordigt zowel de gewijde als de aardse liefde. Ze was de godin van ontucht en prostitutie maar ook van het huwelijk. Zij was een van de meest vereerde Olympische godinnen, vanwege het besef dat er zonder liefde en seks geen toekomst voor de mensheid kon zijn. In de kunst werd ze meestal voorgesteld als het vrouwelijke ideaal. De beroemde Venus van Milo is daarvan een typisch voorbeeld.
Longus betekent lang in het Latijn. De Fransen zeggen “souchet long” of “souchet odorant”.In Engelstalige landen spreekt men van “sweet galingale” of “umbrella sedge”.