Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library

Utsurimono

Shiro Utsuri

Deze tweekleurige koi worden vaak verward met de BEKKO omdat ze over dezelfde kleurcombinatie beschikken.
Toch zijn er duidelijke verschillen dat een UTSURIMONO dezelfde specifieke eigenschappen heeft als de SHOWA SANSHOKU maar waar één kleur bij ontbreekt.

UTSURIMONO”s zijn in tegenstelling tot BEKKO”s, koi die een zwarte basis hebben waaraan een tweede kleur is toegevoegd.

De SUMI loopt door tot onder de buik en wordt er niet zozeer gelet op de zwarte tekening aangezien het zwart de basis vormt. Wel wordt er aandacht geschonken aan de kleurpatronen.
Net zoals bij de SHOWA zijn de specifieke kenmerken van de UTSURIMONO, de zwarte (SUMI) tekening die over het hoofd loopt en de zwarte aanzetten op de borstvinnen. De SUMI moet echter diepzwart zijn en mooi verdeeld over het lichaam.

In de categorie UTSURIMONO hebben we 3 variëteiten:

  • SHIRO UTSURI: Koi, zwart van kleur met mooie grote sneeuwwitte vlekken. Deze mooie witte patronen mogen niet besmeurt zijn met zwarte spotjes.
  • HI UTSURI: Is een koi met dieprode vlekken op een zwarte ondergrond.
  • KI UTSURI: Deze koi is een zwarte vis met oranje of gele tekening. De patronen moeten een oplichtend effect vertonen.

Het is raadzaam bij de aankoop van een UTSURIMONO aandacht te schenken aan de kleurpatronen. Grote gekleurde vlekken op een zwarte basis zijn steeds aantrekkelijker dan kleinere kleurschakeringen. Als dan deze patronen goed afgelijnd zijn en overal dezelfde kleurintensiteit hebben, dan mag je zeker zijn dat je kwaliteit in je bezit hebt.

Louis Vanreusel

Louis Vanreusel, woont in Antwerpen en maakt deel uit van ZNA Certified Local Judge en BKKS Judge Louis is schrijver van het boek "Nishikigoi; een Waaier van Kleuren". Louis zijn specialisatie kunnen we dan ook terugvinden in het keuren en beoordelen van koi variëteiten.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.