The Pond Library

Warme dagen meer kans op parasieten

ankerwormen

De bekende lente- en zomerprikjes van één tot enkele dagen waarbij de zon de temperatuurmeter de hoogte induwt worden door iedereen als welgekomen beschouwt. De tuin herleeft, de vissen zijn actief maar…

Het voorjaar is de meest gevaarlijke periode. In de winter en vroege voorjaar bevinden de parasieten zich in een sluimertoestand. Ze zijn er wel maar de vissen hebben er geen last van.
Stijgende watertemperaturen (opwarming door de zon) verhogen de kans dat parasieten actief worden en op zoek gaan naar een gastheer (vissen), al dan niet tijdelijk hechten ze zich vast om zich te voorzien van voedsel en voor hun voortplanting. Je moet begrijpen dat elke vis, ook gezonde, wel soms een paar parasieten huisvesten. Dit is niet erg en vulkomen normaal, alleen wanneer ze in té grote getale voorkomen kunnen ze enorme schade toebrengen. Vooral de vissen met verzwakte weerstand, wat vaak gebeurt na de winter zijn het meest gevoelig voor aanvallen van parasieten en bacteriële infecties.

De groep van parasieten is groot, van microscopische kleine (ééncellige) tot exemplaren die met het blote ook kunnen waargenomen worden (bloedzuigers, ankerworm,¦)

Gevaarlijk voorjaar

Het is aan te raden om uw vissen altijd maar zeker in het voorjaar nauwlettend te observeren. Wanneer vissen last hebben van parasieten gedragen ze zich anders en dat kan een vermoeden van aanwezigheid van parasieten bevestigd worden door een macroscopisch (blote oog, vergrootglas) en een microscopisch (microscoop) onderzoek.

Enkele van die gedragingen die kunnen duiden op parasieten zijn:

  • Schuren tegen de wanden of flitsen doorheen het water
  • Afzonderen, stil liggen en weinig eetlust
  • Zichtbare wonden( rode vlekken,…), in de slechte gevallen met een secundaire aandoening van schimmels
  • Vinknijpen
Koi flitst, schuurt op de vijverbodem tegen parasieten
Koi flitst & schuurt op vijverbodem

Maak je geen zorgen als je de vissen eens ziet springen of flitsen voor een korte periode. April is ook de periode van het paren en kuitschieten waarbij de vissen zich op dezelfde manier vreemd kunnen gedragen. Nog andere factoren waar onder stress kunnen dezelfde gedragingen veroorzaken.

Bacteriële infecties zoals gatenziekte manifesteren zich in het begin als een rode vlek op de huid maar kunnen zich, door het oplopen van de watertemperatuur enorm snel uitbreiden

De vis netten en onderwerpen aan een grondig onderzoek (macroscopisch en microscopisch) kan uw vermoeden van parasieten bevestigen. Pas dan kun je een afdoende behandeling starten.

Niet doen met parasieten

Behandel nooit tegen parasieten als je geen bewijs hebt of het wel parasieten zijn en welke parasiet het precies is. Elke behandeling belast de vis wat de weerstand verlaagt met een nog grotere kans op het uitbreken van ziekten. Het algemeen ontsmetten van een vijver belast niet alleen de andere, gezonde vissen maar ook de waterkwaliteit en eventueel het filter. De aangetaste vissen behandel je dus best apart.

Behandelen van parasieten

De groep van parasieten met honderden soorten is groot, van microscopisch kleine (vb. Trichodina 30-80 micrometer) tot zichtbaar grote (vb. bloedzuigers 2.5 cm). Parasieten zijn zoals je nu begrijpt niet met één of een paar middelen te behandelen. Een goede diagnose blijft daarom van het grootste belang. Je doet er goed aan een dierenarts gespecialiseerd in visziekten te consulteren of een professional met kennis van zaken. Gevorderde liefhebbers raadplegen verder de specifieke parasieten artikelen.

Trek in geen geval de zichtbare parasieten zomaar van het lichaam. Parasieten hechten zich (ankertjes, pootjes, zuignapjes) vast. Bij het manueel lostrekken kunnen deze delen afbreken en achterblijven wat zal leiden tot ontstekingen. Parasieten kunnen automatisch loslaten door het dippen met alcohul. Korte baden met keukenzout (20-30 gram / liter gedurende 15 tot 30 minuten) kunnen bloedzuigers verdoven waarna je ze kunt weghalen met een pincet. Parasieten veroorzaken wonden. Desinfecteer de wonden altijd.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.