The Pond Library

Hoe koi netten zoals een pro

koi-netten

Koi vangen kan een stressvolle les zijn om aan te leren, zowel voor jou als voor je koi.
Als je ze eindeloos rond een vijver achtervolgt, kan er stoom uit je oren komen en een verstoorde groep vissen in de vijver. Leer hoe u het op de juiste manier kunt doen – zoals de professionals – door deze eenvoudige stappen te volgen.
Met wat oefening en je zult in staat zijn om vissen uit je vijver te halen met gemak zoals de pro’s het doen.

Stap 1: Gebruik het juiste net

Een koi-net is van nature erg ondiep en heeft meestal een ronde vorm dat niet echt is ontworpen om vissen te ‘landen’ zoals een visnet zou doen, maar ze liever in een vijver te leiden zonder te worden gebruikt om de koi volledig uit het water te tillen

Het net fungeert als niets meer dan een hulpmiddel – om de koi die u wilt selecteren in een zwevende mand of kom te geleiden. Dat is de reden waarom je een vrij klein net kunt gebruiken om een ​​grote koi zelfs relatief gemakkelijk in een kom (bowl) te ‘geleiden’ (om nog maar te zwijgen over het zo stressvrij mogelijk zijn op de vis.)
We raden minimaal 70 cm  tot 80 cm voor het Japanse schep-net aan.

Stap 2: Probeer ze niet te overtreffen of na te jagen. Bewaar de kalmte.

Koi zijn snel, wendbaar en belanden liever in geen net indien mogelijk. Om ze met succes te vangen, moet je een langzame, methodische aanpak volgen die wel geduld vereist (en de vis indien mogelijk een stap voor zijn).

Het moet er elegant en stressvrij uitzien als het correct wordt gedaan.

Stap 3: Volg het hoofd

Het hoofd van de koi drijft hen vooruit, dat is waar ze naartoe zullen gaan. Door iets voor de vis te gaan, kun je hem gemakkelijker begeleiden.

Het net wordt vervolgens gebruikt om de vis net onder het oppervlak te geleiden, zonder de koi uit het water te tillen!

Stap 4: Tip de koi niet in de kom

Het is slim om het net en de kom (bowl) te kantelen om de vissen uit het net te laten zwemmen zonder het in de kom te laten vallen. Dit vermindert het risico op schub schade of stress aan de koi en laat geen wrijving toe tussen het grove net en de delicate huid van de koi.

Stap 5: Til de koi nooit uit het water

De koi mooi uit het water tillen is een zekere manier om schubben, vinnen niet te beschadigen en om overmatige stress bij de vissen te veroorzaken, wat absoluut niet gewenst is.

Onthoud dat je de vis iets onder water moet geleiden, wat ideaal is

Met deze praktijk stappen moet dit voor u een tweede natuur worden en is het de perfecte techniek wanneer u een koi individueel inspecteert of behandelt zonder elke andere koi in uw vijver te belasten.

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.