The Pond Library

De beste materialen om koi te verhandelen

koi-inspecteren

In dit artikel gaan we uitgebreider zien hoe we koi oordeelkundig kunnen netten en dit met de juiste materialen

Soms kan het nodig zijn dat we een koi moeten gaan netten:

 • Voor een inspectie omdat je een ziekte vermoedt, controle op parasieten,
 • We willen de koi lengte kennen
 • Voor transport naar een hospitaaltank
 • Als we de koi willen overbrengen van een vijver naar een andere vijver.
 • Je hebt een nieuwe koi gekocht bij een handelaar of particulier

Je zal het wel doorhebben. We gaan geen bijkomend artikel schrijven over het netten van koi mocht het zomaar eventjes een koi uit het water halen zijn en in een plastiek zak doen. Een koi netten vergt wat voorbereiding, het juiste materiaal en dit materiaal dan ook goed gebruiken.

Een koi die niet juist gevangen wordt kan:

 • Stress oplopen
 • Blootgesteld worden aan grote, wisselende watersamenstelling zoals temperatuursschommelingen
 • Beschadigd worden aan slijmhuid, schubben en vinnen.

In de handel zijn speciale materialen verkrijgbaar om koi te vangen en te transporteren.

 • Japans schepnet
 • Mouwnet of koisok
 • Meetbak
 • Blauw inspectievat

Japans schepnet

Er is maar één manier om een koi op de juiste manier te vangen in de vijver en dat is met een Japans schepnet. Deze netten zijnspeciaal gemaakt om koi te vangen. Ze zijn ondiep en hebben een grootte diameter. De koi loopt zo minder kans zich te beschadigen aan de randen of in het algemeen beschadigingen op te lopen omdat we een grotere koi willen vangen in een te klein net. In de ondiepe netten kunnen de koi ook niet verstrengeld geraken. Deze Japanse schepnetten zijn voldoende sterk gebouwd voor de zwaardere koi exemplaren.

! Transporteer geen koi in deze Japanse schepnetten. Ze zijn enkel bedoeld om de koi in de vijver te netten. Deze netten zijn té ondiep. De koi kan er zich vlug uitwippen.

De gangbare diameters zijn 50, 60 en 70cm. De Japanse schepnetten zijn ook voorzien van lange stelen, 2, 2,7m. Zo kunnen we op een rustige manier de koi vangen zonder rond de vijver te moeten hollen.

japans-schepnet

Mouwnet of soknet

Een mouwnet of koisok is geschikt om te koi te transporteren over een kortere afstand bijvoorbeeld van de vijver naar hospitaaltank. Mouwnetten zijn smal van diameter en vrij lang, ongeveer 25 cm breed en 100 cm lang. Een mouwnet is aan beide kanten open. Een koi kan zich er niet in verstrengelen en is beperkt in zijn bewegingen wat het transport makkelijk maakt. Een mouwnet is aan beide kanten open. Dit heeft als grote voordeel dat als we de koi terug in het water zetten we gewoon het mouwnet over hem geen kunnen trekken. Een mouwnet is een ideale en veilige methode om een koi van de ene plaats naar de andere te brengen op voorwaarde dat de afstand niet te groot is

koisokMeetbak

Wanneer we een koi wensen te netten hebben we natuurlijk een recipiënt nodig om de koi tijdelijk in onder te brengen. In de koiwereld zijn twee methodes in gebruik. De meetbak en het blauwe inspectievat. De meetbak is een bak met aan alle zijdes openingen of is gesloten. Als we een open meetbak in de vijver plaatsen komt er water in te staan maar de bak blijft wel drijven. Ideaal dus om een koi in gevangen te houden. Een meetbak is eerder bedoeld om de koi te onderwerpen aan een inspectie, op parasieten bijvoorbeeld of indien we zijn lengte willen kennen. Deze meetbakken zijn voorzien van een indeling in centimeters. Deze meetbakken worden veel gebruikt bij de koihandelaars om de koi voor te stellen aan mogelijke kopers.

meetbak! ! ! ! Transporteer geen koi in deze meetbakken. Door hun open structuur verliezen ze uiteraard hun water bij het optillen.

Blauw inspectievat of bowl

Het blauwe inspectievat, ook bowl genaamd is alom bekend bij de koiliefhebbers. Het is een gesloten vat waarin we water kunnen vasthouden. Het is daarom heel geschikt om koi te vervoeren over een langere afstand. In deze vaten hebben koi ook wat meer bewegingsvrijheid. Zeker wanneer we grotere koi exemplaren wensen te vangen is een voldoende groot inspectievat geen overbodige luxe. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en vervaardigt uit degelijk en sterk materiaal.inspectievat

Door hun omvang en gewicht met water kunnen inspectievaten moeilijk verplaatst worden. Een inspectievat verplaats je dan ook best met twee personen of je maakt gebruik van een klein wagentje om het vat om te plaatsen.

TIP: Wens je koi te fotograferen. Vang ze dan en breng ze in een blauw inspectievat. De kleuren van de koi komen heel mooi over tegenover de blauwe achtergrond van het vat. Perfecte en natuurlijke foto”s.

Ook interessant om te lezen

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Artikel Inhoud

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.