The Pond Library

De beste koi keeper tips

koi-selecteren

Het koi houden is in de vijver hobby toch wel een net ietsje anders dan het houden van goudwindes of andere siervissen. Voor koi keepers zijn enkele nuttige en bruikbare tips zeker welkom voor een succesvolle koi keeping.

Uw eerste koi is een Kohaku

Er is een traditie in de koi keepers wereld om als eerste koi een Kohaku aan te schaffen.

Een jonge Kohaku kopen

Een jonge Kohaku koopt u best met zoveel mogelijk rood op de rug. Door de groei zal het rood uiteindelijk openbreken en verkleinen.

Hou uw koi rustig met een Chagoi

De Chagoi is van nature uit één van de meest rustige koi variëteiten. Plaats een Chagoi bij uw andere koi om ze rustig en handtam te krijgen.

Bescherm de koi tegen de middagzon

Koi kunnen zonnebrand oplopen. Zorg voor een beschaduwde plaats op de vijver, zeker tijdens de middagzon. Een pergola, schaduwnet, rietmatten enz kunnen oplossing bieden.

Foto’s nemen van koi

Wens je koi te fotograferen. Vang ze dan en breng ze in een blauw inspectievat of blauwe meetbak. De kleuren van de koi komen heel mooi over tegenover de blauwe achtergrond van het vat. Fotografeer de koi altijd met de kop naar beneden.

Koi transporteren

Ideale dozen om koi te transporteren zijn de dozen waarmee ze vanuit Japan naar hier worden gebracht. Het zijn smalle, lange dozen met geschikte afmetingen om de plastiek zakken stevig in vast te houden. Vraag er ééntje bij je koidealer en gooi de doos niet weg maar hou het voor uw toekomstige aankopen.

Verplaats koi altijd met een koisok

Transporteer een koi nooit in een Japans schepnet. Ze zijn te ondiep. Koi kunnen er zich vlug uitwippen. Gebruik altijd een koisok.

1 koi per 1000 liter water

Voor de waterkwaliteit en de gezondheid van koi is het belangrijk om u aan de regels te houden van de hoeveelheid koi die een vijver mogen bevolken. Rekening houdend met dat een koi in uw vijver zal uitgroeien tot een volwassen exemplaar is de richtlijn 1 koi per kubieke meter water op voorwaarde dat ook de filterinstallatie hier op is afgestemd.

Harder water voor een beter zwart (sumi) bij koi

Water met een hoge hardheid is zeer bevorderlijk voor het sumi (zwart) van uw koi.

Koop een groot Japans schepnet

Koiliefhebbers doen er goed aan om te investeren in een ruim groot Japans schepnet. Ze hebben een grote diameter, zijn ondiep, hebben lange stelen en sterk gebouwd voor grotere koi exemplaren mee te vangen. Ze zijn niet goedkoop maar het is een éénmalige investering waar je jarenlang geniet van hebt, zowel uzelf als uw koi. De koi loopt minder kans op beschadigingen en zal ook niet verstrengeld geraken in deze netten.

Bouw uw koivijver niet té breed

U doet er goed aan een koivijver niet te breed te maken. De vijver kan gemakkelijker beschaduwd worden (doek,…) en het netten van de koi voor observatie, behandeling kan vlotter en rustiger verlopen

Algen zijn de beste vitamines

Koi eigenaars zien algen als grote boosdoeners doch zijn algen heel voedzaam voor de koi.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.