The Pond Library

Waterlelie tips voor de mooiste resultaten

Witte Waterlelie

Waterlelies zijn zonder twijfel de mooiste waterplanten door hun bloemenpracht. Ze zouden eigenlijk in geen enkele tuinvijver mogen ontbreken.

Hierbij enkele tips om tot de mooiste resultaten te komen

Leliebladeren wegnemen aan het wateroppervlak

Als je leliebladeren wegneemt, knip ze dan helemaal aan het wateroppervlak af. Als je ze aan de wortel afknipt, loop je het risico dat water langs de holle stengel de waterlelieknol binnenkomt en dat deze wegrot.

Gebruik vijvermanden met handgrepen

Waterlelies worden het best in voldoende grote plantmanden geplant. Hiervoor nemen we best plantmanden met twee handgrepen. Zo kunnen deze planten gemakkelijker uit de vijver getild worden voor onderhoud.

Waterlelies verjongen indien de bloemen met het steeltje boven het water staan

De bloemen en bladeren van lelies liggen normaal op het water. Wanneer de bloemen en bladeren op een stengeltje staan boven het wateroppervlak, dan wordt de lelieplant te groot en moet hij in de zomer gedeeld worden. Dit geldt niet voor de variëteit Rose Arey. De bloemen staan altijd op een steeltje bij deze soort.

Waterlelies verjongen is ideaal in de zomer

Waterlelies verjongen kan perfect in de zomer, ideaal is de maand juni maar het kan tot eind augustus. Gooi het oude stuk van de wortelstok weg. Behoud de krachtige topscheut met een stuk wortelstok van 10 tot 15 cm en plaats deze iets naar boven wijzend in de waterlelie mand. Zet de wortel met zijn snijwonde in een hoek van de mand en laat de spruit diagonaal naar het midden van de mand wijzen. Dan heeft hij de langste weg af te leggen alvorens de overzijde te bereiken.

Waterlelie verjongen in de zomer
Waterlelie verjongen in de zomer

Nieuwe waterlelies laten wennen aan de waterdiepte

Het is verkeerd om pas geplante waterlelies voor een diepe zone ineens op de definitieve diepe zone te plaatsen. Zet de waterlelie mand eerst op een ondiep niveau (eventueel op enkele bakstenen) en wacht tot de waterlelie ten minste zeven bladeren heeft. Plaats de waterlelie opnieuw een trap dieper tot weer zeven bladeren tevoorschijn komen. Na 14 bladeren kan de waterlelie op zijn uiteindelijke diepte geplaatst worden.

De opmars van waterleliekevers intomen

Volwassen kevers overleven in de winter in holle stengels en tussen afgevallen loof langs de oever. Knip in de herfst het loof van oeverplanten en haal stengels en bladeren weg om een opmars van deze plaag zoveel mogelijk te voorkomen.

Waterleliekevers verdrinken

Houdt gedurende één dag de waterleliebladeren onder water met bijvoorbeeld een gaas of doek. Waterleliekevers kunnen niet onder water ademen terwijl ook vissen en eventueel andere waterbewoners zich te goed doen aan de kevers

Waterlelies houden van rustig water

Plaats waterlelies niet in de buurt van een fontein of waterval. Waterlelies houden immers niet van bewegend water maar vertoeven met hun drijfbladeren liever in rustigere wateroppervlaktes.

Oranje waterlelies alleen in volle zon

Oranje waterlelies zijn veeleisend wat betreft zoninstraling, geef ze de meest zonnige plaats in uw vijver.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.