Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Filters > Adsorpsie filtermedia

Adsorpsie filtermedia

Naast de gebruikelijke mechanische- en biologische filtermaterialen die in elke goede filter aanwezig moeten zijn kunt u zelf ook kiezen om andere filtermaterialen te gaan gebruiken. Het gaat om filtermaterialen die gifstoffen, kleurstoffen, etc uit het water filteren en vasthouden voor een bepaalde tijd totdat ze verzadigd zijn en aan vervanging toe zijn of opnieuw kunnen worden gebruikt na regeneratie.

Zeoliet

Zeoliet is een natuurlijk gesteente. Zeoliet absorbeert geen ammoniak noch nitriet wat vaak wel gedacht wordt Het fixeert ammonium (NH4+) door ionische uitwisseling. Ammoniak (NH3) is niet ionische geladen en wordt dus niet gefixeerd. Nitriet (NO2) evenmin. De hoeveelheid zeoliet in een vijver of filter is geen functie van de hoeveelheid water maar wel van de hoeveelheid ammonium in het water. 1 gram zeoliet fixeert 1,5 mg ammonium.
In goed functionerende filters moet men geen zeoliet toepassen. Zeoliet is nuttig bij opstart van het filter of na gebruik van medicijnen waarbij het filter even ontregelt is.
Verzadigd zeoliet moet verwijderd worden want het heeft geen enkele werking meer en men loopt het gevaar van vrijkomend ammonium als men zout gebruikt. Let wel op: zout doet gefixeerd ammonium weer vrijkomen. Bij toepassen van zout of medicijnen moet u steeds het zeoliet uit het filtersysteem verwijderen.

Actieve kool

Actieve kool is interessant omdat de meeste gifstoffen maar ook kleurstoffen uit het water geabsorbeerd worden. Actieve kool heeft wel de negatieve eigenschap om het water arm te maken aan verschillende sporenelementen. Bij gebruik van medicatie moet men de actieve kool uit het filtersysteem halen. Actieve kool moet u regelmatig eens vervangen.

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.