Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Koi > Beni Kumonryu

Beni Kumonryu

In het begin van de jaren “90 doken de eerste Beni Kumonryu in Nishikigoi land op. Ze waren aantrekkelijk en wonnen aan populariteit maar ze hadden ook een aantal nadelen waardoor hun toekomst minder rooskleurig was.

Zo groeiden ze niet zo snel als de andere koi variëteiten en hun kleuren en patronen hadden de negatieve eigenschap te veranderen naarmate de leeftijd van de Beni Kumonryu.

Doch winnen Beni Kumonryu de laatste tijd aan populariteit en is het aantal kwekers van deze variëteit in stijgende lijn.

De dag van vandaag is nog niet veel vooruitgang geboekt om de negatieve eigenschappen te overwinnen maar hun bijzondere voorkomen biedt voldoende weerstand tegenover hun tragere groei en kleinere maten.

De oorsprong

Niigata kweker Seijuro San staat aan de basis van de Beni Kumonryu lijn. In het begin van de jaren “90 kweekte hij de eerste Beni Kumonryu door het kruisen van een vrouwelijke, wit, zwarte Kumonryu en een mannelijke Doitsu Kohaku.

Voorkomen

Het resultaat was een variëteit met de zwarte kleur van de Kumonryu aangevuld met de rode kleur van de Doitsu Kohaku langscheen het lichaam, de rug en op het hoofd van de koi. Alleen een heel klein deel van Beni Kumonryu is wit . Bij sommige Beni Kumonryu beperkt de witte kleur zich tot de vinnen, tipje van de snuit en de uiteinden van de kieuwen.

De zwarte kleur

Er zijn wel heel wat uitzonderingen wat deze variëteit wel zo bijzonder maakt. Het zwart kan maanden, soms jaren op zich laten wachten. Zoals bij de Kumonryu zijn deze veranderingen onberekenbaar maar houden verband met de omgevingscondities.

De ontwikkeling van de zwarte kleur hangt af van de waterkwaliteit, de water temperatuur en lichtsterkte.

Sommige Beni Kunmonryu verliezen hun zwart bij het overplaatsen naar een nieuwe vijver waarna het zich na een tijd hersteld.

Generatie Beni Kumonryu

 De in Japan gekweekte Beni Kunmonryu is het resultaat van een kruising tussen een vrouwelijke Kumonryu met een mannelijke Doitsu Kohaku. De huidige generatie Beni Kumonryu is nog niet betrouwbaar en stabiel genoeg om zelf nakomelingen te kweken . Bij wijze van spreken is de huidige generatie Beni Kumonryu een eerste generatie variëteit

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Deze site steunen en online kopen?

Iedereen heeft wel eens boeken, cd’s, electronica, kleding of andere spullen nodig. Als je toch al van plan was om online te kopen, neem dan even de moeite om dat via onderstaande links te doen

Wij ontvangen dan een percentage van de aankoop, terwijl jij exact dezelfde prijs betaalt als gewoonlijk. Zo steun je The Pond Library ❤️ Kost jou niets extra, helpt ons weer v

Online kopen en deze site steunen

Advertisement

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.