The Pond Library

Oödinium, fluweelziekte

oodinium

Oödínium, een 20 tot 100 µm grote peervormige flagellaat, veroorzaakt bij vijvervissen de zogenaamde fluweelziekte vanwege het fluweelachtige uitzicht van de aangetaste vissen.

Belangrijker nog is deze parasiet echter voor de zoutwatervissen, waar er donkere stipjes zichtbaar worden op de vis. Vandaar ook dat Oödínium bij zoutwatervissen ook nog de peperstipziekte genoemd wordt.

oodinium-2

Situering

INFECTIEUZE ZIEKTEN > PARASIETEN

  • Protozoaire (= ééncellige) flagellaten
    • Oödinium

Volledig overzicht infectieuze en niet infectieuze ziekten

Levenscyclus

De volwassen parasiet zit met zijn flagellen vast op de huid en kieuwen. Het feit dat de volwassen parasiet onbeweeglijk is, in tegenstelling met de meeste andere parasieten, is een belangrijk hulpmiddel om Oödínium te herkennen onder de microscoop. Als de parasiet de vis lost, zinkt hij naar de bodem, omkapselt zich in enkele minuten en vermenigvuldigt zich vervolgens door celdeling in talrijke beweeglijke dochtercellen die op hun beurt op zoek gaan naar een ander slachtoffer.

oodinium

Symptomen

Aangetaste vissen krijgen een fluweelachtig uitzicht. Vandaar de naam fluweelziekte.

Behandeling

De behandeling gebeurt best met formaldehyde gecombineerd met malachietgroen. Bij zeevissen wordt soms nog kopersulfaat gebruikt. Kopersulfaat is echter zeer giftig zodat het zeer voorzichtig gedoseerd moet worden.

Een zoutbehandeling van 5 gram per liter gedurende enkele dagen of de temperatuur verhogen tot boven 30°C zou ook effectief.

Voor verdere behandeling informatie en medicatie verwijs ik naar mijn boek “De Koi Dokter” hoofdstuk 7: Medicatie

Bron & Referenties

Boek “De Koi Dokter – Leidraad voor een gezonde koi” – Maarten Lammens

Maarten Lammens

Maarten Lammens

Maarten Lammens is een Vlaamse dierenarts gespecialiseerd in de verzorging van koi. Hij koppelt een jarenlange praktijkervaring aan een brede kennis over de verzorging en het gedrag van deze bijzondere vissen. Indien u een bezoek wenst van de koidokter kan u elke werkdag een afspraak maken op het nummer +32 (0)476 20 25 91 of email : info@dekoidokter.be

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.