The Pond Library

Een filterkelder voor de gravity filter

filterkelder-3D

De moderne filtersystemen voor koivijvers moeten op gelijke hoogte met het waterniveau van de koivijver geplaatst worden omdat deze systemen werken op het principe van de communicerende vaten. Dus ook het filtersysteem moet in de grond ingewerkt worden; behalve een eventuele druppelfilter die boven het waterniveau van de koivijver moet worden geplaatst. In het artikel over druppelfilters komt u te weten waarom.Een filtersysteem voor een koivijver is al vlug een half zuiveringsstation. Het bestaat uit een vortex, een meerkamerfilter, minstens 1 ultraviolet straler, een beluchtingspomp, minstens 1 circulatiepomp (beter twee) en eventueel aanvullend een zandfilter. Dit alles neemt behoorlijk wat plaats in. Deze verzameling van toestellen moeten ook zoveel mogelijk aan het blote oog onttrokken worden.

De beste manier om het gehele filtersysteem onder te brengen is het bouwen van een filterkelder onder de grond. Dit biedt heel wat voordelen:

  • Alles bevindt zich ondergronds, ook de elektrische toestellen.
  • We kunnen beter controle uitvoeren op de werking van het systeem.
  • De gehele installatie is veilig en proper ondergebracht in één ruimte.
  • Er is niets te zien van de gehele installatie, behalve misschien een druppelfilter.
  • We kunnen het systeem eenvoudiger onderhouden.
  • We kunnen beter werken aan de filterinstallatie voor onderhoud en reparaties.

Waar bouwen?

Een filterkelder wordt heel vaak onder een houten terras gebouwd vlak naast de koivijver. Indien we ergens beschikken over een verdoken hoek kan ook hier de filterkelder gebouwd worden.

Hoe bouwen?

Een heel snelle manier om een filterkelder te bouwen, is door het metselen van betonblokken van 18 dik. Deze betonblokken kunnen ondergronds gebruikt worden en zijn sterk genoeg om druk te weerstaan.

De grootte en diepte van de filterkelder zal afhangen van het filtersysteem dat u gekozen heeft. Hou er wel rekening mee dat je beter wat groter bouwt dan te klein. Voor een doorsnee filterkelder mag je rekenen op een 5,30 m lengte, 1,5 m breedte en 1,2 m diepte. Let erop dat u eventueel later nog een zandfilter wilt bijplaatsen, ook dit toestel moet in de filterkelder ondergebracht worden.

Voor echt ten vulle 100 % aan de filterinstallatie onderhoudswerken uit te voeren, sta je best rechtop. We moeten de filterkelder dan wel ongeveer 2 m diep maken op plaatsen waar we moeten lopen.

Als we aan kelders denken, denken we ook aan grondwater. De kans is groot dat we grondwater zien binnensijpelen in de natste maanden van het jaar. Bij de bouw van de filterkelder kunnen we grondwater al een grote halt toeroepen door producten in de mortel te vermengen die waterafstotend werken. Compactuna is het meest bekend. We kunnen ook -indien we beschikken over een bezinkput- een overloopje onderin de kelder maken naar de bezinkput toe.

filterkelder-gravityfilter-3D

Veiligheid voor alles

In de filterkelder moeten ook elektrische apparaten zoals één of meerdere circulatiepompen, een ultraviolet straler, een beluchtingspomp, etc. geplaatst worden. Nu weet iedereen dat water en elektriciteit niet samengaan. We bevinden ons tevens onder de grond op gelijke hoogte met de vijver. We kunnen grondwater krijgen en er kan altijd iets mislopen met een leiding zodat vijverwater in de filterkelder loopt. Om deze reden moeten we onze elektrische apparaten beschermen en dat kan eenvoudig door ze op een verhoog te plaatsen maar nog altijd onder waterniveau.

Elektriciteit

Voor de elektrische apparaten hebben we al vlug een 10-tal stopcontacten nodig:

  • Circulatiepomp (1)
  • Skimmerpomp (1)
  • Ultraviolet straler (1, of meerdere)
  • Dompelpomp (1)
  • Beluchtingspomp (1)
  • Eventueel verwarmingselement (1)
  • Eventuele tuinverlichting (1)
  • Een extra stopcontact voor diverse doeleinden (1)
  • Voor de quarantaine tank (2)

Voor de ultraviolet straler voorzien we best een stopcontact op een apart circuit. Een ultraviolet straler is namelijk het gevaarlijkste onderdeel in de elektrische toestellen. Mocht een lamp en/of kwartsbuis stukspringen dan zal water de elektrische componenten raken en een kortsluiting veroorzaken. Het is dus veiliger de ultraviolet straler op een apart circuit aan te sluiten zodat bij dit ongeval de andere elektrische toestellen kunnen blijven vederwerken.

Afvalwater

Bij het reinigen van de filters hebben we al vlug 800 liter water dat moet worden weggevoerd. Dit kan naar de riulering of een bezinkput. Let wel op dat de afvoerbuizen van de filters zich om en bij de 1,2 m onder de grond bevinden. De bezinkput of riulering moet dus dieper liggen dan de hoogte van de afvoerbuizen.

We kunnen gebruik maken van een dompelpomp in de bezinkput om ons water naar een sloot of riulering te pompen.

Als we gebruik maken van een bezinkput naast de filterkelder, kunnen we ook een overloopje voorzien dat eventueel grondwater dat in de filterkelder sijpelt naar de bezinkput afvoert.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuin- en omgevingsaanleg.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.