Onderstaande opmerkelijke vissen zijn nu niet meteen van belang voor u als vijver- of koiliefhebber maar ze zijn op zijn minst heel boeiend omdat ze uniek zijn, zo uniek dat ze een plaats verwierven in het Guiness Book of Records. Een overzicht van de kampioenen:
Wist u dat de Rhinodon typicus of walvishaai de grootste vis ter wereld is? Deze zeldzaam geworden zachtaardige reus voedt zich uitsluitend met plankton, dat voorkomt in de warmere gebieden van de Indische Oceaan. Hij is echter niet het grootste zeedier, hij is kleiner dan de walvissen (zoogdieren). In 1919 werd een walvishaai van 18,5 m met een geschat gewicht van 43.000kg gevangen in een bamboe visval bij Koh-Chik in de Gulf van Siam.
De grootste vleesetende vis is de zeldzame witte haai (Carcharodon charcharias), de Menseneter of Menshaai. Hij komt voor in tropische en subtropische wateren. In 1930 werd bij White Head Island, Canada, een exemplaar van 11,27 m gevonden dat was vastgeraakt in een haringdam.
De grootste van de beenvissen of echte vissen is de Russische steur (Acipenser huso), ook Beluga genoemd, voorkomend in de gematigde gebieden van de Adriatische-, Zwarte- en Kaspische Zee, die voor het kuit schieten de grote rivieren opzwemt (Donau, Wulga). Zijn lengte kan tot 8 m gaan en een kuitdragend wijfje kan 1400 kg wegen.
De zwaarste beenvis in de wereld is echter de Maanvis of Zonnevis, die voorkomt in alle tropische en subtropische gebieden. Op 18 september 1808 werd een exemplaar gevangen bij Bird Island, 65 km van Sydney (Australië), die was aangevaren door een schip. Het dier was 4,26 m lang en woog 2.280 kg.
Grootste zoetwatervis is de Pa Be-Uk (Pangasianodon gigas) uit Mekong in Laos en Thailand, die daar voorkomt in zoet of brak water. Volwassen mannetjes zijn gemiddeld 2,43 m lang en wegen 163 kg.
De kleinste zeevis is de Govie van de Marshall Eilanden (Eviote zonura) , 12 tot 16 mm lang en de Schindleria praematurus van Samoa: 12 tot 19 mm. Ze komen beide voor in de Stille Oceaan. De volwassen exemplaren wegen soms maar 2 mg.
De kleinste zoetwatervis is de Dwerggovie (Padaka pygmaea). Het is een kleurloos transparant visje dat te vinden is in de rivieren en meren van Luzon op de Filipijnen. Volwassen mannetjes zijn slechts 7,5 tot 9,9 mm lang en wegen 4 tot 5 mg.
De snelste vis ter wereld: De Zeilvis (Istiophorus platyperus) wordt geacht de snelste vissoort te zijn. Wetenschappelijk wordt een snelheid van 109,7 km/uur aangenomen. Ook aan de Zwaardvis (Xiphias gladius) schrijft men zeer hoge snelheden toe, meestal gebaseerd op de zwaarden die men diep ingebed in het hout van schepen aantreft. Zo is er een snelheid van 93 km/uur berekend uit het feit dat zo”n zwaard 56 cm diep in een stuk hout was binnengedrongen. Wetenschappelijk wordt een snelheid van 55 tot 65 km/uur aangenomen. Snelheden van boven de 65 km/uur zijn ook toegeschreven aan de Speervis (Tetrapturus), de Wahoo (Acanthocybium sulandri), de Grote Blauwe Haai (Prionace glauca) en de Bonefish (Albula vulpes). Voor Tonijn is er een snelheid vastgesteld van 69,8 km/uur.
De langst levende vis: Aquaria bestaan nog te kort om vast te stellen welke vissoort men zou kunnen beschouwen als de langst levende. Er zijn echter aanwijzingen die erop duiden dat het de Meersteur (Acipenser fulvercens) uit Noord-Amerika zou zijn. Bij een bestudering van de groeiringen van 966 exemplaren, gevangen in het gebied van het Winnebago Meer in de Amerikaanse staat Wisconsin tussen 1951 en 1954, bleek de oudste Steur een mannelijk dier te zijn (2,01m lang) dat een ouderdom aangaf van 82 jaar en dat nog steeds groeide. In juli 1974 werd een groeiringentelling van 228 jaar vermeld voor een vrouwelijke Koi-vis (een Karpervarieteit), Hanako genaamd die leefde in een vijver in Higashi Shirakawa, Japan. De hoogste offcieel aanvaarde leeftijd voor deze soort is echter 50 jaar.
In 1948 werd de dood gemeld van een 88 jaar oude, vrouwelijke Europese Paling (Anguilla anguilla), Putte genaamd, in het aquarium van het museum van Halsinborg in het zuiden van Zweden. Het dier was, naar men aanneemt, geboren in de Sargasso Zee (Noordelijke Atlantische Oceaan) in 1860 en werd, drie jaar oud, in de rivier gevangen.
Kortst levende vis: De kortst levende vis is waarschijnlijk een bepaalde soort van de suborde Cyprinodontei (Killi-vissen), voorkomend in Afrika en Zuid Amerika en wordt in het wild ongeveer 8 maanden.
Meeste en minste eieren: De Maanvis of Zonnevis (Mula mula) produceert tot 300.000.000 eieren, elk ongeveer 1,3 mm in doorsnede. De tandkarper Jordanella floridae uit florida, Verenigde Staten, moet zich echter tevreden stellen met ongeveer 20 stuks in een pedode van verscheidene dagen.
De meest giftige vissen behoren tot de familie van de Synanciidae, waarvan de soorten van het geslacht Synanceia (in het Maleis: ikan setan = Duivelsvis) in de tropische wateren van de Indische en Stille Oceaan voorkomen. Kontakt met de vinstekels, die een sterk zenuwgif bevatten, kan dodelijk zijn.
De hoogste elektrische spanning wordt opgewekt door de Sidderaal (Electrophorus electricus), die voorkomt in de rivieren van Brazilië, Culombia, Venezuela en Peru. Een middelgroot exemplaar kan stroomstoten afgeven van 400 vult bij één ampère, maar ook stoten van 650 vult zijn vermeld.
De grootste diepte waarvan ooit een vis is opgehaald is 8.300 m in de Puerto Rico-trog in de Atlantische Oceaan. Dr. Gilbert L. Voss van het Amerikaanse schip voor wetenschappelijk onderzoek, de John Elliot, haalde in apdl 1970 een 16,5 m lange Bassogigas profundissimus naar boven, de vijfde van deze Brotuliden die ooit gevangen werd.
Dr Jacques piccard en luitenant Don Walsh van de Amerikaanse marine rapporteerden dat zij op 24 januari 1960 een tongachtige vis waarnamen van ca 33 cm (voorlopig geidentificeerd als Chascanopsetta lugubris) toen zij met een bathyscaaf op een diepte van 10.912 m waren in het Challenger Diep in de westelijke Stille Oceaan. Aan deze waarneming wordt echter getwijfeld, deskundigen beschouwen nog steeds de Brotuliden van het genus Bassogigas als de diepst levende Evertebraten.
Bron & Referenties
Geraadpleegde lectuur: Het Grote Guinness Recordsboek
Tropicana Gent. Aquariumnieuws november 97