The Pond Library

Het ijzergehalte

IJzer (Fe) is een sporenelement dat zich in het water bevindt in tweewaardige vorm. Sporenelementen zijn voedingsstoffen voor planten die niet in grote mate worden opgenomen, maar die toch noodzakelijk zijn voor planten. IJzer in tweewaardige vorm komt in water meestal voldoende voor.

Een te laag ijzergehalte zal niet vaak voorkomen. Dat er te weinig tweewaardig ijzer in het water zit, kan men zien aan de bladeren van waterlelies. Wanneer er gaten in de leliebladeren beginnen te komen en als ze geel worden zonder aanwijsbare redenen, kan dit te wijten zijn aan een tekort van ijzer in het water of andere sporenelementen. Andere gebreksymptomen zijn broze stengels en een algemeen minder welige groei. De ijzerwaarde kan men verhogen door Fe+ van Velda, Aqua ferro of vers water toe te voegen. Vooral grondwater bevat veel ijzer. Let wel op dat, als je grondwater gaat toevoegen, er niet teveel nitraten aanwezig zijn. Om ook de andere sporenelementen aan te vullen, kunnen we producten zoals Aqua vita plus aan het water toevoegen.

Men kan een te hoog ijzergehalte vaststellen als het water een bruine kleur (een theekleur) krijgt. Dit komt vooral voor bij grondwater. Grondwater bevat weinig zuurstof en veel tweewaardig ijzer. Wanneer we nu dit water in de vijver gaan pompen, gaat er na enkele dagen meer zuurstof bijkomen. Het ijzer in het water gaat van tweewaardige vorm naar driewaardige vorm met een bruine kleur tot gevolg. Na enkele maanden gaat dit driewaardige ijzer oxideren (verroesten) en neerslaan op de vijverbodem. Het water zal nu opnieuw helder worden. Een te hoog ijzergehalte naar omlaag brengen kan enkel met een ontziltingsinstallatie, maar dit is duur. Het ijzer laten neerslaan op de bodem biedt de enige oplossing. Willen we het ijzergehalte van ons water kennen, dan is de sneltest Fe van Velda een goede keuze.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.