The Pond Library

De groei van koi

Jonge koi

Als koi liefhebbers willen we niet alleen koi met mooie patronen en prachtige kleuren maar hebben we ook de wens om onze koi zo snel mogelijk te zien groeien en liefst zo groot mogelijk.
Deze wens komt niet altijd uit. Er zijn een aantal factoren die de groei van uw koi bepalen en deze zullen we in dit artikel bespreken

De genetische eigenschappen

Dit is zeker de belangrijkste factor. Als uw koi niet over de nodige genetische eigenschappen bezit om uit te groeien tot een grote koi zult u nooit een groot exemplaar bekomen. De koi moet dus over het nodige genetische potentieel beschikken. Dit genetische potentieel is terug te vinden in de ouders van de koi, dus de stamboom. Indien deze erfelijke groei niet aanwezig is zult u nooit grotere koi bekomen ook al zijn alle andere in dit artikel beschreven factoren vervult.

De watertemperatuur

De watertemperatuur is essentieel voor de groei van koi. Koi groeien niet in lagere watertemperaturen. Koi zal niet groeien bij een temperatuur van 5 °C, bij 25 °C daarentegen…

Het zuurstofgehalte

Zuurstof is van vitaal belang voor onze koi. Voor een goede groei zijn hoge zuurstofconcentraties nodig. Het probleem is wel dat niet alleen hoge zuurstofconcentraties nodig zijn maar ook voldoende hoge watertemperaturen om de groei van koi te stimuleren. Water dat warmer is kan wel minder zuurstof opnemen.

De waterkwaliteit

De waterkwaliteit is essentieel voor zowel de algemene gezondheid van onze koi maar zeker ook voor de groei. Een goede waterkwaliteit bekomen brengt verschillende factoren met zich mee maar een goed vijveronderhoud en water management is belangrijk voor de groei van onze koi. Vooral het regelmatig verversen van een deel van het water is nodig als we onze koi willen laten groeien. Het is algemeen geweten dat koi beter groeien in vijvers die regelmatig ververst worden.

Juiste voeding vanaf de geboorte

Enkel door het geven van kwaliteitsvoeding kunt u uw koi stimuleren in groei, uiteraard in combinatie met bovengenoemde factoren.

De vijverdiepte

Over het idee dat een diepe koivijver nodig is ( 2 meter en meer) voor een goede groei zijn de meningen verdeelt en zijn er een aantal stellingen.

  • De hogere waterdruk in diepte vijvers beïnvloed de groei en lichaamsbouw
  • Het kunnen verticaal zwemmen van koi in diepere vijvers stimuleert de groei
  • De zwemblaas zou druk nodig hebben dat enkel in diepere vijvers mogelijk is

De diepte zal wellicht een zekere invloed hebben op de lichaamsbouw omdat de spieren van de koi onder hogere waterdruk in diepere vijvers constant getraind worden.

Toch is een voldoende waterdiepte van een koivijver belangrijk. Of dit nu een belangrijke invloed heeft op de groei van de koi laten we even buiten beschouwing.

Een voldoende diepe koivijver is vooral van belang in verband met de watertemperatuur. Door een diepere koivijver te maken krijgt u een grotere vijverinhoud. Grotere watermassa”s zijn minder onderhevig aan temperatuur schommelingen. Koivijvers met meer water zijn dus niet alleen stabieler maar houden ook beter hun temperatuur vast in de winter en dat is voor koi toch belangrijk. In gebieden met koudere of langere winters zult u dan ook sneller koivijvers vinden met een diepte van 2m en meer.

In warme zomers zullen diepe koivijvers minder snel opwarmen maar doordat de onderste waterlagen dan kouder zijn kan het water ook meer zuurstof bevatten en we hebben gezien dat dit voor de groei nodig is.

Tot slot

Als u de groei va uw koi wilt stimuleren dat zult u rekening moeten houden met de combinatie van genetisch potentieel, de waterkwaliteit, en daarmee verbonden het zuurstofgehalte en watertemperatuur. Naast deze factoren zijn ook kwaliteitsvoeding vanaf de geboorte noodzakelijk.

Een voldoende vijverdiepte is nodig voor het algemene welzijn van de koi in verband met de watertemperatuur en het overbruggen van koudere periodes maar niet zozeer voor de groei. Gezonde koi waarbij ook de in dit artikel vernoemde factoren vervult zijn beïnvloed de groei in positieve zin.

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.